Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
gayten

GAYTEN LGBT


Centar za promociju prava seksualnih manjina
Center for Promotion of LGBT Human Rights
"Stvaranje sveta u kome je bezbedno voleti...", Louise L. Hay
"Creating a world where it's safe to love each other...", Louise L. Hay


-Naziv organizacije
-Ideja vodilja
-Ciljevi rada
-Dosadašnje aktivnosti
-Struktura GAYTEN LGBT
-Aktivnosti i strategije

GAYTEN-LGBT je organizacija osnovana u Beogradu, u maju 2001. godine, a zvanično je registrovana pri saveznom Ministarstvu pravde Jugoslavije, 19. novembra iste godine.
GAYTEN-LGBT je proistekao iz
"Arkadije", gej-lezbejskog lobija, osnovanog 1990. i zvanično registrovanog 1994. godine. S obzirom da su osnivači/ce odlučili da se ugasi rad ove organizacije, javila se snažna potreba za organizovanim delovanjem na polju lezbejske, gej, biseksualne i transdžender (u daljem tekstu: LGBT) egzistencije, prava i kulture. Aktivisti/kinje Gaytena-LGBT su učestvovali u višegodišnjem projektu "Kampanja protiv homofobije".

"Over many years without fully realizing it, gay men have become pioneers. Through discrimination and loss on many levels, we have had to find a way to live in the world without compromising our whole selves. How have you done your pioneering? Consider the radical possibility that being gay is a spiritual calling?"


U Srbiji, do sada nije postojala organizacija koja je u svom radu uključivala problematiku biseksualnih i transdžender osoba. Osnovna ideja aktivista/kinja Gaytena jeste podržavanje i razvijanje kulture tolerancije i etike različitosti. Prihvatamo koncept feminističkih i queer teorija i pokreta o razlikovanju pola i roda i zalažemo se za samoodređjenje rodnog i psihoseksualnog identiteta. Principi rada su nehijerarhijski uz poštovanje ostalih etičkih principa (solidarnost, podrška, osnaživanje, transparentnost, antimilitarizam, nekonfliktna komunikacija...). Važno je istaći da Gayten-LGBT radi na povezivanju i zajedničkim aktivnostima lezbejske, gej, biseksualne i transdžender populacije, uz poštovanje specifičnosti i razlika među ovim grupacijama.


Kontakti i vidovi uključivanja u rad Gaytena-LGBT:
Ukoliko imate energije, spremnosti, hrabrosti da nešto činite da biste promenili sopstvenu poziciju u društvu, a time učestvovali i u celokupnoj društvenoj promeni, javite nam se.
Uključite se u stvaranje sveta i kome je bezbedno voleti...
U koordinaciji sa nama možete osnovati Gayten-LGBT grupu u mestu u kome živite, kao i realizovati različite sadržaje i aktivnosti.

Sve vaše konstruktivne ideje, predloge, komentare možete nam slati: gayten@gay-serbia.com.
Ukoliko ste zainteresovani za bilo koju aktivnost naše organizacije ili su vam potrebne informacije, pomoć, pišite nam: gayten@gay-serbia.com
.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi