Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Fudbal je homofobican sport

pinknews.co.uk  ·  Dodato: 10. NOV 2009
Nije mnogo učinjeno kako bi se suzbila homogobija, kaže navijač

Fudbalski klubovi i Fudbalski savez ne preduzimaju mnogo kako bi suzbili homofobiju

Homofobija je endemska pojava u fudbalu i klubovi ne čine mnogo kako bi rešili ovaj problem, kaže se u izveštaju. Samo nedelju dana nakon što je publicista Max Clifford izjavio za PinkNews.co.uk, da igrač koji javno progovori o svojoj homoseksualnosti može da očekuje propast svoje karijere, izveštaj kaže da je većina fudbalskih navijača čula homofobične ispade na tribinama.

U izveštaju "Leagues Behind", koga su sastavili u Stonewall-u, humanitarnoj organizaciji za gej prava, kaže se da je homofobija i dalje široko rasprostranjena u sportu, uprkos napretku u suzbijanju problema, kao što je rasizam na primer.

Dve hiljade ispitivanih strejt i gej navijača je primetilo da su uvredljive pesme navijača jedno od najvećih problema, dok je svaki četvrti navijač rekao da je fubal anti-gej sport.

U izveštaju se navodi:

  • Tri od pet navijača veruje da anti-gej uvrede navijača odvraćaju gej igrače od javnog priznavanja svoje homoseksualnosti
  • Gotovo dve trećine navijača veruje da bi fudbal bio bolji sport kada bi anti-gej uvrede prestale
  • Dve trećine navijača ne bi imalo ništa protiv ako bi neko iz njihovog kluba otvoreno izjavio da je gej
  • Više od polovine navijača smatra da Fudbalski savez i Premijer liga ne preduzimaju dovoljno kako bi suzbili anti-gej ponašanje.

Mnogi od ispitanih u ovom istraživanju ne smatraju homofobiju za ozbiljni rasizam, dok su neki kritikovali Fudbalski savez za ogromni nedostatak u vođstvu.

Ben Summerskill, izvršni direktor Stonewall-a, je opisao fudbal kao "institucijalizovano homofobičan."  Summerskill je dodao: "Fudbal je nacionalni sport Britanije. Ipak 2009. godine ni jedan profesionalni gej fudbaler u Britaniji ne smatra da je fudbal industrija u kojoj je sigurno otvoreno biti gej. Ovo istraživanje pokazuje da većina navijača misli da je potrebno uraditi više kako bi se rešio problem. "

U izveštaju se preporučuje da se iste sankcije koje se primenjuju na navijački rasizam primene i na ispoljavanje homofobije.

Takođe se navodi da kampanja protiv zlostavljanja "Kick It Out", Fudbalskog saveza treba da bude više promovisana i da u primeni treba da bude bolji sistem izveštavanja.

U izveštaju se takođe preporučuje da klubovi koji ne uspeju da suzbiju homofobično ponašanje rizikuju da izgube poene.

Samo je jedan fudbaler Premijer lige ikada bio javno gej. Justin Fashanu se ubio 1998.

Portparol Fudbalskog saveza je izjavio: " FS je svestan da je obaveza fudbala da se bori protiv svakog oblika diskiminacije i da se suprotstavi agresivnom ponašanju, uključujući i homofobiju. Nema mesta u ovoj igri za homofobične ili rasističke ispade, i Fudbalski savez će traziti najstrožije moguće sankcije protiv onih koji budu proglašeni krivim."

Vaši Komentari
što se tiče fudbalera naravno da ima a i navijača bogami.NJihov izgled privlačni su a i njihove mišićave noge.Sve u svemu dobar dio se toga odigrava u svlačionicama.
Beograd , srbija · 30.11.2009, 0:01
A na sta vam lice tribine uspaljenih navijaca koji se deru i urlicu, dobro "zakamuflirani" divljom hordom oko sebe?.. pa neko stvljaju jos i neke polumaske ili nabijaju kapuljace na oci da ne bi bili prepoznati - od koga?.. valjda ih je stid samih sebe... To sve meni lici na jedan oblik fasizma - pokreta koji mrzi sve oko sebe!.. A igraci na zelenoj coji terena, samo su povod, ne i uzrok, da se tako primitivno ispoljavaju.. A ti lepo gradjeni momci, ti mladi i pukorvni pastuvi od igraca, p aoni su samo tajni predmet slavljenja "muskosti", sve ono sto oni nisu.. i kada im se dive, dive se ustvari njihovoj muskosti, onome sto sami sebi potjno priznaju d aim fali...

Mi nemamo taj problem, jer se ne stidimo da se divimo svemu sto je lepo, i umetnosti koju stvara ljudski duh, i onoj koju stvara priroda - time se ponosimo...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 11.11.2009, 6:13
Pozdrav,
pitam se zasto bi fudbaleri bili izdvojeni od cele nacije i ljudskog roda i bili str8 kada mnogim svojim gestovima prema saigrachima , pokazuju da to nisu?
Isto vazi i za navijache..oni koji su najglasniji su i obichno homo..
....jaka stvar.nisu Bogom dani ni jedni ni drugi...
Fudbaleri imaju tako dobre guze i noge...mm
Sabac · 11.11.2009, 4:30
Ubijaju se,plase se ,a ne samo medju navijacima gde ima zavidan broj gej osoba , vec i medju sportasima ima ih povelik broj. To svi znamo ,cutimo i pravimo se kao da su svi strejt. Mnogi su ,sa obe strane i navijaci i fudbaleri ,zavrsili u krevetu. I sta se desilo ? Nista,mozda bilo jako prijatno,zar ne? Ali ipak ne daj Boze biti gej ! Sve ,samo ne to.Au!
Prijepolje,09.11.09. · 10.11.2009, 11:54
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi