Pre dva dana sam gledao film i prosto sam oduvan! Da budem iskren, nisam se nadao da će biti ovoliko dobar! Nedavno sam ponovo iščitavao sve Tolkinove knjige ponovo, i grška je bila što sam ostavio Hobita za kraj. On je nastao iz večernjih priča za Tolkinovu decu, i samim tim ne može ni po naraciji, ni po kompleksnosti da se poredi sa njegovim kasnijim knjigama (naročito ne sa Silmarilionom koji je prava imitacija srednjovekovnih hronika). Međutim, kao i Silmarilion koga je pisao i prepravljao tokom celog života, isto je tako stalno dorađivao i širio priču o Hobitu, koju možete naći u različitim dodacima(dodatak Gospodaru prstenova, kraj Silmariliona, posebno izdanje Hobita, Nedovršene priče). Najveća vrlina ovog filma je što su je radili istinski fanovi, i samim tim nisu se zadovoljili da samo odrade film (kao što se desilo sa serijalom Hari Potera), već su želeli da u potpunosti ispričaju priču.
Likovi su razrađeni, motivisani, i ono što još uvek ne mogu da poverujem, u potpunoj saglasnosti sa svim Tolkinovim tekstovima(čak i onim koje navodno, zbog autorskih prava, nisu smeli da koriste, ali su vrlo lepo uspeli da izbegnu mogućnost da ih bilo ko tuži). Postoje sitne izmene u dokađajima u odnosu na samu knjigu, ali su potpuno opravdane, pošto, kao u Gospodaru prstenova, doprinose priči a ne njenom kasapljenju (ponovo imam na umu Hari Potera). Likovi Gandalfa, Bilba, Torina, Goluma, pa čak i kratka pojavljivanja Galadrijele i Sarumana, su neverovatno odrađeni - bukvalno kao da čitate Tolkina na licu mesta.
Ja još uvek ne mogu da poverujem koliko je film dobro odrađen... Sigurno idem još jednom da gledam.