Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Katengl
Mrzelo me da iščitavam ceo topic, ali evo šta se meni desilo. Prestao sam ja tako da jedem meso negde u drugom razredu srednje, i terao šest meseci. Nadoknađivao sam sve onako kako je propisano, nisam izbacio mleko i jaja iz ishrane, i sve je bilo divno (barem sam ja tako mislio, a simptome sam povezivao sa nečim drugim), dok jednog dana nisam završio u bolnici. Stvar je u tome što, ma šta vam pričali, postoje neke supstance koje se jednostavno ne mogu nadoknaditi, ili se nalaze u biljkama, ali u obliku koji ljudski organizam ne može da iskoristi. Ili barem ne svaki organizam, ili ne dovoljno. Tako da, oprezno sa ishranom, i ako razmišljate da postanete veggie, konsultacija sa nutricionistom nije na odmet.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Originally posted by Katengl
Mrzelo me da iščitavam ceo topic, ali evo šta se meni desilo. Prestao sam ja tako da jedem meso negde u drugom razredu srednje, i terao šest meseci. Nadoknađivao sam sve onako kako je propisano, nisam izbacio mleko i jaja iz ishrane, i sve je bilo divno (barem sam ja tako mislio, a simptome sam povezivao sa nečim drugim), dok jednog dana nisam završio u bolnici. Stvar je u tome što, ma šta vam pričali, postoje neke supstance koje se jednostavno ne mogu nadoknaditi, ili se nalaze u biljkama, ali u obliku koji ljudski organizam ne može da iskoristi. Ili barem ne svaki organizam, ili ne dovoljno. Tako da, oprezno sa ishranom, i ako razmišljate da postanete veggie, konsultacija sa nutricionistom nije na odmet.
Ako si završio u bolnici zbog izbacivanja mesa (?!), onda svakako nisi nadoknađivao sve kako je propisano. Ne znam kakav je tvoj slučaj, ali sam čuo ranije nekoliko koji zvuče slično. Naime, nisu jeli meso i imali su zdravstvenih problema. Kada sam ih podrobnije ispitao, ispalo je da su oni pod "bio sam veg" zapravo mislili "nisam jeo ništa" ili "jeo sam samo šargarepe".

S druge strane, znam neke ljude koji su imali ozbiljnih zdravstvenih problema, a koji su se značajno poboljšali nakon prelaska na veg ishranu. Npr. osoba koja je bila anemična. Doktori su joj rekli da jede konjsko meso. Bilo joj je malo bolje od konjskog mesa, ali onako. Potom je skroz izbacila svako meso, ali uvela raznovrsnu i izbalansiranu veg ishranu, i godinama ima savršenu krvnu sliku.

Osim toga, da zanemarimo ono što sam ja lično čuo, danas se sve vodeće zdravstvene organizacije sveta slažu da je veg ishrana veoma zdrava. Pod uslovom da jedeš raznovrsnu i balansiranu ishranu, naravno. Pisao sam negde gore nešto malo o tome.

Ako hoćeš da budeš veg, ne moraš odmah skroz da pređeš, ako se ne snalaziš najbolje. Možeš i postepeno, ako ti tako više odgovara. Zapravo, ko se pa može odjednom snaći u svemu tome, makar ako želi da bude temeljan.

:angel:
By fencysmurf
sve je to orkestrirano iz jednog centra moci !
Korisnikov avatar
By Phoenix
Originally posted by Sixto
Finiks, nemas predstavu koliko moze hrana biljnog porekla biti zatrovana i cime se sve proizvodjaci sluze!

...

U mesu ima antibiotika i hormona, al nista nije stetnije nego povre i voce izuzev njegove stetnosti koja proizilazi iz normalnog sastava tj masti i holestrerola!
Napisao si neke tačne stvari, ali si na kraju toliko relativizovao stvari i došao do zaključka koji je potpuno netačan.

Nažalost, danas se sve prska otrovima. Međutim, skrenuću ti pažnju da u velikoj većini slučajeva, ti otrovi ostaju na površini. Jabuku možeš oljuštiti. Pomorandžu ćeš oljuštiti u svakom slučaju, itd... Od nedavno i u Srbiji možeš na par mesta kupiti organsko voće i povrće, koje se gaji na potpuno prirodan način. Jedino što je skuplje od standardnog, ali...

Što se tiče mesa, antibiotici i hormoni kojima proizvođači krkaju životinje, da bi zaradili više, se ravnomerno distribuiraju po celom telu. Ne možeš ništa da opereš ili oljuštiš. Antibiotici se nalaze u svakom delu mesa, kao i u mleku tih životinja, koje posle majke daju deci, zato što im je neko punio glavu da je to dobro za njih, i tako svojoj deci uništavaju imuni sistem.

Ako dođeš do životinja koje su uzgajane na prirodan način, opet ti ostaju prirodni holesterol i štetne masti, koje zakrčavaju krvne sudove širom tela, i tako izazivaju bolesti krvnih sudova, infarkt, moždani udar, ubrzava nastanak impotencije u starosti i ne znam šta sve ne. Potom proces truljenja leševa, koji izaziva rak debelog creva...

Da zaključim, svakako nije ni približno tačno da "nista nije stetnije nego povrce i voce", već sasvim suprotno. :temperatura:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Originally posted by Tale
Nažalost ignorantnost je jaka kod ljudi ali Eartlings definitivno ne osudjuje.Eartlings je divan dokumentarni film koji ne radi ništa osim što govori istinu.Srca ljudi su ta koja možda dotakne ovaj neverovatan film.
Ovde je ceo.
http://veg-tv.info/Earthlings
Molim vas ljudi,pogledajte.Ja više nisam isti posle ovog.
Earthlings govori o tome kako ljudi iskorišćavaju životinje za svoje potrebe. Jedan film koji mi je isto jako privukao pažnju je dokumentarac koji je napravio BBC. Zove se Slaughterhouse: The Task of Blood

On se ne fokusira na iskorišćavanje životinja, već više govori o ljudima koji rade u klanicama, uključujući i intervjue sa zaposlenima u industriji, njihovim pogledima na svet i na svoj posao.

Ostavio je utisak na mene, ne samo zbog životinja, o tome već znam; već je stvarno zanimljivo čuti kako neko ko direktno učestvuje u svemu tome svojim rečima opisuje lični pogled na tu praksu. Stvarno ima neke bisere, kao onaj jevrejski rabin koji objašnjava zašto je košer hrana lišena surovosti.

Može se pogledati na
http://veg-tv.info/Slaughterhouse:_The_Task_of_Blood

ili direktno downloadovati sa
http://dl.veg-tv.info/Slaughterhouse%20 ... 0(BBC).avi
By Sixto
Finiks sto se tice ljustenja, tu cu reci samo jedno, kad pogledas duzinu karence na otrovima jasno ti je da se nikako ne zadrzavaju na povrsini i uostalom ne postoje samo preparati za tretiranje spolja, gde su silni herbicidi koji dospeju u zemlju i budu apsorbovani pa deponovani u plod!
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Jos bolje sto vas ima toliko, vise mesa za mene.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Originally posted by Sixto
Finiks sto se tice ljustenja, tu cu reci samo jedno, kad pogledas duzinu karence na otrovima jasno ti je da se nikako ne zadrzavaju na povrsini i uostalom ne postoje samo preparati za tretiranje spolja, gde su silni herbicidi koji dospeju u zemlju i budu apsorbovani pa deponovani u plod!
Yep, ima tu nečeg, mada opet se to ne radi sa svim biljkama koje kupujemo, a i time ne pobijaš štetnost mesa.

A... kako ti recimo zvuči ovo... Negde sam baš čitao o dioksinima koji se nalaze u prirodi i koji imaju vreme poluživota oko 100 godina ili tako nešto. Naime - iako se dioksini akumuliraju svuda u prirodi, te ih ima i u biljkama, životinje su na višem stupnju u lancu ishrane, i shodno tome se u njima nataloži mnogo više otrova i koncentracija je mnogo mnogo puta veća.
Evo je sličica - tabela koja pokazuje koje namirnice u svakodnevnoj ishrani su glavni izvori dioksina.

Slika

A North American eating a typical North American diet will receive 93% of their dioxin exposure from meat and dairy products

Takođe, na ovim linkovima su i objašnjenja. Na prva dva kraće, na trećem previše detaljno. Dajem namerno više različitih izvora, od različitih interesnih grupa, da ne bude da je sve ovo veganska propaganda.

http://www.cqs.com/edioxin.htm

http://www.ejnet.org/dioxin/

http://www.besafenet.com/report.html

:cobanica:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Originally posted by A.F.K.A.OB
Zapravo, ti ćeš jesti mesa isto kao i inače. Zbog nas će samo industrija mesa imati nešto manji profit, a i ubiće nešto manje kravica i prasića.

:piggy:
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
E tek sad primetih ovu temu
U ishrani ne koristim nishta shto shkodi zivotinjama,dakle bez mesa,jer to shto smo u mogucnosti da eksploatishemo zivotinje ne daje nam za pravo da ih ubijamo zarad ishrane,smatram da to nije u redu kao i npr. izrada garderobe od krzna
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by Phoenix
Originally posted by A.F.K.A.OB
Zapravo, ti ćeš jesti mesa isto kao i inače. Zbog nas će samo industrija mesa imati nešto manji profit, a i ubiće nešto manje kravica i prasića.

:piggy:
Da, da, da, tako je i Sloba zapocinjao recenice. :lol:

Kad radikali zapocnu sledeci rat, bice manje guzve u redu za sunku. :D
Korisnikov avatar
By KiWi

Ima li međ forumašima (osim Mr.Ja, koji je osvedočeni vegan) vegeterijanaca?

Šta jedete? Gde pribavljate hranu? Kako je pripremate? Kuvano ili nekuvano?

Koliko dugo se tako hranite?

Ja planiram da pređem u vegeterijance .. čim prikupim dovoljno informacija :) a kasnije, kada se priviknem na taj režim ishrane, možda pređem i na "raw vegan" hranu ... to mi baš zanimljivo deluje

Posebno sam se obradovao kada sam pročitao ovaj izveštaj koji je objavila FDA ... http://www.fda.gov/Fdac/features/895_vegdiet.html

:)

Koja od ove dve piramide ishrane više odgovara vašoj ishrani?

http://www.veganminded.com/images/vegan ... 24x768.jpg

http://images.teamsugar.com/files/users ... review.jpg
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nekada bio. Nishta specijalno, jeo sam kao kanarinac, svakih 5 minuta i uvek sam bio gladan.
Sada barem jedem svaka dva sata. :lizalica:

Inache vegetarijanstvo je za svakoga ko nije fizichki aktivan. Zato shto se ne unosi kreatin, kojeg ima u mesu, nema shanse da dodje do rasta mishica.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by V I V I S E C T
Nekada bio. Nishta specijalno, jeo sam kao kanarinac, svakih 5 minuta i uvek sam bio gladan.
Sada barem jedem svaka dva sata. :lizalica:

Inache vegetarijanstvo je za svakoga ko nije fizichki aktivan. Zato shto se ne unosi kreatin, kojeg ima u mesu, nema shanse da dodje do rasta mishica.

Dobar vic :)

Mišići rastu od proteina ... a proteini su dugi lanci aminokiselina ... od koji su sačinjeni enzimi .. kojih ima u voću, povrću, a u proteinskom obliku u mahunarkama ...

Dokaz: Robert Cheeke, vegan bodybuilder

Slika
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ti si svestan da ako je ista osoba na slici, da je razlika izmedju ovih slika vishe od 10godina?
Previshe unosa voca/fruktoze ce samo stvoriti masne naslage. Jer jetra pretvara vishak fruktoze u masti, pa ti vidi.

Citiracu jedan deo iz linka o kreatinu.
"In humans, approximately half of stored creatine originates from food (mainly from fresh meat). Since vegetables do not contain creatine, vegetarians show lower levels of muscle creatine which, upon creatine supplementation, rise to a level higher than in meat-eaters.

In humans, about half of the daily creatine is biosynthesized from three different amino acids - arginine, glycine, and methionine. The rest is taken in by alimentary sources. Ninety-five percent of creatine is later stored in the skeletal muscles."
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by KiWi
Koja od ove dve piramide ishrane više odgovara vašoj ishrani?

http://www.veganminded.com/images/vegan ... 24x768.jpg

http://images.teamsugar.com/files/users ... review.jpg
U suštini obe ove piramide su iste, samo što su na jednoj žitarice stavljene ispod voća i povrća a na drugoj iznad (a preporučene su iste dnevne doze).

JAKO mi se dopada ova ideja sa piramidom koja stoji uronjena u vodu :up:
Odlično vizuelno rešenje.

btw to su veganske piramide, ne obične vegetarijanske
Korisnikov avatar
By jukie
Dokaz: Robert Cheeke, vegan bodybuilder
Slika
Ne znam šta je ovde "dokaz" i šta znače "before" i "after" u ovom slučaju.
Možda "before puberty" and "after puberty"?
Zamisli one roditelje koji su onako izgladnjivali dete da liči na sliku 1 ... tsk tsk tsk...
By жњ
ah, po nekim osnovnim odlikama, covek je stvoren da bude biljojed. treba samo da se uporede vilica, zubi i probavni trakt sa onima kod biljojeda i sve je jasno. mesozderi imaju kratko debelo crevo i ostrije zube, tako da kad lav smaze antilopu, on je cas posla samo grune kroz... ostavi iza sebe i krene u lov na narednu ;)

mene zacudjuje broj ljudi koji sebe nazivaju vegeterijancima uz disklejmer da jedu samo "piletinu i ribu" :lol: u srbiji mu dodje, cim ne jedes prasicji i telicji, odmah si veg ;)

ja sam imala faze u kojima sam jela samo sirovo voce i povrce, bez mesa... i to su bili ciklusi od po mesec/dva dana i mogu reci da sam se osecala fenomenalno, laganije i rasterecenije nego kada jedem meso. ako mogu dodati i to da sam osecala i veci dusevni mir. bila sam zaista - vidno smirenija nego inace (dobro der, ni ovako nisam neki nervcik, ali ima tu neceg). inace, nisam vegi... volim da sednem u kafanu i narucim karadjordjevu, ali eto, volim pokloniti svom telu i periode bez mesa.
By biotherm
nije bas tako... gradja zuba je takva da je covek omnivor, tj. svastojed - i biljna i zivotinjska hrana. Pa ako je striktni biljojed, zasto ne moze da razlaze celulozu?

nemam nista protiv vegeterijanaca, ako zele, neka. Ali im preporucujem da piju bar jogurt. Ako ne, onda surutku (tecnu ili u prahu), jer je izvanredni cistac; a s druge strane, povecava nivo glutationa koji je snazan antioksidans. Toliko o fiziologiji.

:palacinke:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by жњ
ah, po nekim osnovnim odlikama, covek je stvoren da bude biljojed. treba samo da se uporede vilica, zubi i probavni trakt sa onima kod biljojeda i sve je jasno. mesozderi imaju kratko debelo crevo i ostrije zube, tako da kad lav smaze antilopu, on je cas posla samo grune kroz... ostavi iza sebe i krene u lov na narednu ;)

mene zacudjuje broj ljudi koji sebe nazivaju vegeterijancima uz disklejmer da jedu samo "piletinu i ribu" :lol: u srbiji mu dodje, cim ne jedes prasicji i telicji, odmah si veg ;)

ja sam imala faze u kojima sam jela samo sirovo voce i povrce, bez mesa... i to su bili ciklusi od po mesec/dva dana i mogu reci da sam se osecala fenomenalno, laganije i rasterecenije nego kada jedem meso. ako mogu dodati i to da sam osecala i veci dusevni mir. bila sam zaista - vidno smirenija nego inace (dobro der, ni ovako nisam neki nervcik, ali ima tu neceg). inace, nisam vegi... volim da sednem u kafanu i narucim karadjordjevu, ali eto, volim pokloniti svom telu i periode bez mesa.

Pa kad ti je bilo tako superšika, što prestade, 'leba ti?

... ja sam razmišljao čak da odem u raw veg ... kao ti ... ali korak po korak ... bio bi šok za organizam da do juče jedem piletinu i glođem milke ... a sutra samo voće, povrće i zrnevlje .... step by step ...

Originally posted by biotherm
nije bas tako... gradja zuba je takva da je covek omnivor, tj. svastojed - i biljna i zivotinjska hrana. Pa ako je striktni biljojed, zasto ne moze da razlaze celulozu?

nemam nista protiv vegeterijanaca, ako zele, neka. Ali im preporucujem da piju bar jogurt. Ako ne, onda surutku (tecnu ili u prahu), jer je izvanredni cistac; a s druge strane, povecava nivo glutationa koji je snazan antioksidans. Toliko o fiziologiji.

Volim 'vake diskusije :) lol ... I gorila ima očnjake pa je biljojed :)

Što se tiče jogurta .. slažem se ... kao i što se tiče surutke :)
Korisnikov avatar
By jukie
Pričali smo o prirodnosti ovakve ili onakve ishrane već 36.5 puta i sva naša mišljenja već pišu negde na gs forumu... ako ćemo ponovo da krenemo, predlažem da vrlo precizno definisana pitanja označavamo brojevima 1-... i da onda svako kaže šta misli o tom pitanju sa stanovišta prirodnosti ishrane...
By жњ
Originally posted by biotherm

eh, to za celulozu znam... al ipak opeeet.... ;P

kud jogurt pomenu... uh.. sad bi ga nako ladnog, a nema kuci :sigh:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Morgan Le Faye
Morgan je obaveshten anche, tekst nije pisan da bi postao biblija veganstva vec samo toliko da osvesti ljude. Zbog fizichkih poslova nekima je teshko da dovoljno proteina unesu kroz shanGayrepu, pasulj, kupus...
1kg meshanog povrca sadrzi oko 5-50g proteina
Dok jedno jaje sadrzi oko 5g.*

Tesko je biti vegan koji radi kao fizichki radnik ili sportista bez uzimanja suplemenata, a to vec nije prirodna ishrana.

*[size=-10]Morgan nije upoznat sa TACHNOM kolichinom proteina tako da gramaza moze da varira[/size]

Morgano, samo da znaš ...

Čoveku od 77 kg (kao ja) propisano je 66 g proteina dnevno

Proteini u gramima na 100 grama namirnica:
Soja - 38
Suncokret - 27
Sočivo - 24
Leblebije - 23
Piletina - 20
Prasetina - 18
Kikiriki - 15 (mada na ambalaži gud kikirikija piše 19.1)
Bakalar - 15
Jaja - 13 (računato bez ljuske)
Integralni hleb - 9,5
Beli hleb - 9

tako da je suvišno govoriti o proteinima i mesu ... pljus što se proteini iz soje lakše razgrade u aminokiseline (soja se vari sat vremena, a prasetina do 4 sata).

Mada, se slažem da je neophodno uzimati dnevnu dozu ...

Izvor informacija: Jorge D. Pamplona Roger - Healthy Foods

P.S. Ja znam ženu koja poslednjih 10 godina jede samo kompote ... ostalo sve joj je gadljivo ... živa i zdrava .... i čir je više ne muči kao ranije ... mada nikom ne bih preporučio da se igra takvim stvarima kao ona (ona je po prirodi šašava, pa je to sama na svoju ruku ...)
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by V I V I S E C T
MLF je odavno pokojna, a o mrtvima sve najbolje. :adiktusha:

A ti si tu svoju inkarnaciju trajno ostavio - zapostavio?
Korisnikov avatar
By Sing

Ima li međ forumašima (osim Mr.Ja, koji je osvedočeni vegan) vegeterijanaca?

Šta jedete? Gde pribavljate hranu? Kako je pripremate? Kuvano ili nekuvano?

Koliko dugo se tako hranite?

Ja sam vegetarianac.
Kad sam bio klinac meso mi se gadilo, pa su mi moi na kraju (nakon saveta sa pediatrem) davali jogurt (sto sam ja pio kao lud), i dopustali mi da ne jedem meso. Onda, negde u 15toj godini sam svesno prestao da jedem meso. To je doslo postepeno promenom nacina zivota, itd., i kako su godine prolazile tako sam ja vise definisao svoi nacin zivota, i samim time ishranu. :njami:

Trenutno zivim u Aziji, gde je raj za veggie hranu. Kada sam ziveo u Africi i Latinskoj Americi bilo mi je dosta tesko jer ili sam morao sam da pripremam hranu (sto nikad nije imalo dobar ukus), ili jednostavno nije bilo na dohvat ruke zdrave veggie hrane (zdrave mislim nesto sto nije bazirano na karbohidtratima).

Jedem dosta stvari bazirane na 'tofu', koji ovde ima fantastican ukus kad se pripremi (zivo ima nikakav ukus), dosta voca i povrca, zitarice, itd. Mleko ne pijem (pijem sojino); jogurt (od soje ili mleka) obozavam. Jaja jedem ponekad, kad osetim potrebu.

Pijem dosta zeleni caj i sveze-iscedjene sokove od voca (koji se ovde naravo prodaju na svakom koraku, a i sam ih pravim za dorucak).
Korisnikov avatar
By deran
Ali Sing,ono što se može zaključiti iz tvojih postova je zapravo tvoj stil,način,kakogodveć,života vrlo poseban u odnosu na veliku većinu ljudi...Ti si vegeterijanstvo uklopio sa jogom,pretpostavljam i meditacijama...

Prosto se takav utisak nameće-kao da je sve gore pobrojano nekako tebi urođeno...

Ne po principu "Od sutra sam vegeterijanac":srbin:
Korisnikov avatar
By Sing
Prodje nekoh 6 meseco od poslednjeg posta, pa reko, jel jos neko preso u vegetariacne?

Ja evo trenutno klopam 'kolacic' od spiruline jer sam bio na surfing celo jutro pa ogladneo :surfer:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Oduvek sam prezirao da jedem meso, ili makar vecinu mesa... ali imam neke stvari koje obozavam, mada takodje retko jedem, kao npr. chajna kobaja :rida:

Obicno jedem pilece meso, kada mi se spremi, sam se ne bih uhvatio ni za jedno... a ostalo, svega ponekad... i to ne rostilj i te uzasne preradjevine.

Ne sumnjam da cu jednom postati vegeterijanac, ali nisam jos spreman na takav korak.

A vegan ne bih mogao biti nikada, volim da jedem mlecne proizvode, a i jaja ponekad :/
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!