Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Sixto
Ma bre,
sustina je gde se kome vise svidja i koga sta vise privlaci!
Govorim o razlicitostima, kontradiktornostima na ulici koje nemozes sresti nigde u evropi osim mozda u Bosni i Rusiji!
Ja licno ne volim srecu i blagostanje kao rezultat ogavno velikog materijalnog bogatstva, Evropsku hladnocu u medjuljudskim odnosima, oficijelnost, formu, nobles, ustirkanost, napijanje samo vikendom, razumes sta hocu da kazem!
A sto se tice pamuka doneo sam toliko da mogu da distribuiram preko neta na www.egipatskaposteljina.com tako da ne moram ici u Stockholm!
Samo opusteno, nece Skandinaviju niko da ti dira ponajmanje ja, al drugi ...mozda .....ove karikature.....sta ja znam!
:lol:

Salim se malo, nadam se da kapiras!
Ma bre...odlicno...

Ovo je tema o Stockholmu a ne o Kairu, nit o orijentu...
Moze da se napise i kritika (zasnovana na licnim iskustvima) na racun Stockholma...ali nema poente u ovoj temi uporedjivati Stockholm i Kairo.
Ako si zapeo za orijent i za Kairo...super...otvori novu temu o tome pa cu ja da napisem sta mislim i o Kairu i o Orijentu u toj temi...
Do tada...samo opusteno...

Inace...Mogu oni dole da se dernjaju i pale zastave i ambasade do mile volje...ali bas vidim da pocnu s tim ovde po Skandinaviji...pogotovo u Danskoj. Nece, znaju da ih u tom slucaju cekaju deportacije nazad na taj "misticni" orijent odakle su i dosli...a jos im se "krscanske" krune (mislim na novac u skandinavskim zemljama) nisu dovoljno ogadile...
By Sixto
Auuuuu
Sorry
nisam mislio da ovako licno shvatas sve ovo!
Sorry jos jednom!
Odo ja!
Korisnikov avatar
By M M and I
licnno ili ne...samo ne vidim u cemu je poenta...
Da je neko napisao: Stockholm ruzan! Stockholm smrdi! Stockholm dosadan! Stockholm sranje! - i sve to zasniva na licnom dozivljaju tog grada - to bi bilo o.k. tj. u okviru teme...

...ali dodjes i napises Stockholm ovakav tj. onakav (nebitno kakav) ali je zato Buenos Aires, Tel Aviv...ili pak Kairo mega-hit...
I mean what´s the point???
Korisnikov avatar
By M M and I
Intersantna i fina reportazica iz snegom zavejanog Stockholma...

B92 Život Putovanja

strana 1 od 15 idi na stranu

20. mart 2006.

Stokholm: U carstvu snežne kraljice

Da je na aerodromu bio patuljak s irvasom, umesto šalterskog službenika, to bi mi se ?inilo sasvim prikladno. Probivši se kroz lavirint pustih hodnika u Arlandi (dan pre je bila me?ava i ve?ina letova je otkazana) stupila sam zvani?no na tlo Švedske. Prvo što sam nau?ila je : ako ti nešto treba, uzmi broj i strpljivo ?ekaj u redu!

Irma Dujakovi?

VREMENSKE PROGNOZE; ZABLUDE I O?EKIVANJA

Pisati o broju stanovnika i geografskoj širini je svakako lako i dostupno u svim vodi?ima i bedekerima, ali ja sam svoju ekskurziju zapo?ela sa pažljivim izu?avanjem vremenskih prilika u Švedskoj. Decembar, sneg, koliko hladno može biti, a da se ipak ne smrzneš kao u Sibiru? Svakodnevni izveštaji prijateljice nisu vredeli, ona predugo živi gore i potpuno se aklimatizovala gube?i kontakt sa stvarnoš?u kontinentalne klime. Zato sam se pripremila na najgore. Kofer sam jedva zatvorila od preterane koli?ine dugih i debelih ?arapa, pa onda još debljih i dužih, za svaki slu?aj.

Ali ništa me nije moglo pripremiti na prvo ukazanje Švedske dok se avion probijao kroz testo od oblaka. Kao da je neko isklju?io sve boje i pustio crno-beli film. More snega, mislim da ga ne?u više videti u životu, i siluete gorostasnih ?etinara koji oivi?avaju srebrna zaleðena jezera.

Dobrodošli u zemlju Snežne Kraljice! Da je na aerodromu bio patuljak s irvasom, umesto šalterskog službenika, to bi mi se ?inilo sasvim prikladno. Probivši se kroz lavirint pustih hodnika u Arlandi (dan pre je bila me?ava i ve?ina letova je otkazana) stupila sam zvani?no na tlo Švedske. Prvo što sam nau?ila je : ako ti nešto treba, uzmi broj i strpljivo ?ekaj u redu! Zlatno pravilo. Za sve ?ete ?ekati s papiri?em u ruci na kojem je broj. Lica oko vas su uniformisano ljubazna, niko ne ide preko reda i ne gura se u istom. Za?uðuju?e kako se ?ovek ose?a društveno izopšten,... sve dok mu ne priðe ljubazna teta koja ljubazno nudi ?eka?ima krekere na tacni. Mom zaprepaštenju nije bilo kraja, a onda se na displeju pojavio moj broj.

Važno je znati da vam je engleski sasvim dovoljan za komunikaciju. Ve?ina Šveðana zna engleski iz nužde, jer im se knjige za fakultete ne prevode na švedski, ve? ih ?itaju u originalu. A i italijanski ?e poslužiti. Valjda je to neka mediteranska radoznalost u tim Italijanima koji preplavljuju severne zemlje u toku zime.

A imaju šta da vide i osete. Ako niste doživeli duboki minus na nekoj od naših planina, nemojte da idete gore. Prve slike na foto aparatu su mi potpuno mutne jer sam od hladno?e izgubila ose?aj u prstima. Prsti su mi postali neki daleki preci drvenastih živih obli?ja iz "Gospodara prstenova". Dugo mi je trebalo da im povratim prvobitnu funkciju.

Za zagrevanje preporu?ili su mi grog, vrsta kuvanog vina koja važi za nacionalno pi?e br.1. Ina?e, grog i pivo su jedina pi?a koja vam ne?e meriti na centilitre. Pokušaj obuzdavanja alkoholizma. Pi?e (izuzev piva) ne možete kupiti u dragstoru, ve? u za to namenjenim prodavnicama. Pred do?ek Nove Godine se mogla ?uti vesela melodija zveckanja flaša. Svuda su promicali ljudi nose?i zelene kese iz kojih se ?ulo "kling" i "klong". Svi ti litri ?e završiti apsorbirani u metabolizmu još pre deset, a onda ?e Šveðani i Šveðanke obu?i svoja lepa tanka odela, debele ?izme i nešto pre jedanaest do?i u lokal na do?ek 2006.

ZAŠTO PATKE LETUJU U ŠVEDSKOJ?

Ne znam šta su vama pri?ali iz biologije, ali ja još iz vrti?a ponavljam "..a u jesen ptice selice odlaze na jug u toplije krajeve...". I sa tom idejom nikad nisam imala problema, i ja preferiram toplije krajeve, ali šta se desilo sa 28 vrsta ptica na vodama Štokholma uopšte ne mogu da pojmim. Štokholm leži na 14 ostrva i voda oko njih je negde slatka a negde slana. Sagradili su ustave da regulišu struje i nivo vode u jezerima. Ni Štokholmljani ne umeju da vam kažu šta je jezero, a šta more. Ni vi ne biste pogodili jer se led svuda uhvatio, bilo soli ili ne.

Kad smo plovili brodi?em do arhipelaga na sred mora sam videla galeba kako stoji na vodi (skoro religiozno iskustvo), dok nisam shvatila da je tanak sloj leda svuda oko nas. I sad zamislite ne samo galebove (kojih ima od 7 vrsta), ve? i labudove, divlje patke, ?vorke, sokolove, orlove (!), gnjurce, komorane i ko zna šta još kako se okupljaju na jezeru kod Kraljeve palate i strpljivo ?ekaju ekipu veterinarske službe koja svaki dan donosi desetine kilograma hrane, odlaže na plutaju?u hranilicu, prebrojava ptice i kontroliše njihovo zdravstveno stanje. Ali šta je sa tim zovom prirode u tim pti?ijim glavama i da li su se i one navikle na uredan socijalni program koji zahteva disciplinu, ali i daje u izobilju, to je pitanje za zoologe.

FIZIOLOGIJA I KLIMATSKE PRILIKE

Ako je pticama bilo potrebno nekoliko generacija da usvoje promene u ponašanju, vama ?e trebati nekoliko sati. Prvo, neopisiva potreba za u?estalom upotrebom toaleta. I mogu vam re?i Šveðani su nacija koja naj?eš?e urinira. A javnih toaleta ima na svakom ?ošku, i svi su besprekorno ?isti. Ne samo da su ?isti ve? i potpuno opremljeni. Možete da birate kabine u zavisnosti od potreba, da li ste s malim detetom, bebom, da li imate posebne potrebe i invalidska kolica, ili želite i da se istuširate. Jednom prilikom sam zatekla besku?nika koji je platio 5 kruna da bi ušao, a onda se na miru istuširao nakon, verovatno, duuuuugog vremena higijenske apstinencije.

Druga promena je pove?ani apetit. Zima iscrpi organizam. A ako ste turista sa mapom u jednoj i fotoaparatom u drugoj ruci, na maksimalno svaka dva sata oseti?ete ?ežnju za toplinom. Ponuda restorana je šarolika, meksi?ka, talijanska, kontinentalna, tai, arapska, francuska i još poneka kuhinja koja vam padne na pamet. Sve ?ete na?i tamo. Verovatno zato što je Švedska, a posebno Štokholm, konglomerat svih rasa i nacija.

Uslužne delatnosti svih vrsta obavljaju doseljenici, ako nisu sa bivših teritorija SFRJ, onda su ili Arapi ili Azijati. Restoran sa najboljom kuhinjom smo otkrili u gej vodi?u (mape i karte s turisti?kim informacijama su vam na dohvat ruke na svim stanicama i u svim hotelima). Stari grad ili Gamla stan, Stortorget- isti trg na kojem se nalazi i Nobelov muzej, u jednoj od onih slatkih crvenih i žutih ku?a (koje izgledaju kao iz crta?a Baltazar) "Chokladkoppen" -restoran s najboljom kuhinjom u rusti?nom ambijentu s prodajnom izložbom slika ?ija lepota raste sa svakim zalogajem pekarskog krompira i preliva od škampi, a vrhunac sre?e nastaje kad donesu kola? od sira i bele ?okolade. zaboravite na dijete i uživajte, trebat ?e vam svaka ta kalorija kad izaðete na snežne zaleðene ulice gde i ku?i?i nose džempere.

A GDE SU LJUDI?

Iako vam ku?no vaspitanje zabranjuje da gledate u tuðe prozore, radoznalost ?e prevagnuti; jer ni na jednom prozoru nema zavesa! U onom polarnom mraku (svane u 8.30 i smrkne se u 15!) svaki prozor osvetljen je sedmokrakim sve?njakom ili nekim ukrasnim lampicama. Cela ulica blista i žmirka veselo, prosto neodoljivo. Ali kad se zagledate u te trpezarije opremljene Ikea nameštajem, ne?e videti sre?nu porodicu koja ve?era, zapravo, ne?ete videti nikoga. Dok idete pustom zavejanom ulicom i gledate u osvetljene puste stanove, oseti?ete prazninu ravnu ništavilu. Ako želite da sretnete svoje komšije, morat ?ete dugo i strpljivo da vrebate u zasedi. Ili jednostavno sa?ekajte petak ve?e i skoknite do prvog bara, tamo ?ete zate?i ceo komšiluk kako pijan do besvesti igra uz neki tehno ili raspravlja o fudbalu. I tu ?ete otkriti da su pijani Šveðani mnogo bolji doma?ini od ve?ine balkanskih naroda i širokih slavenskih duša. Ne pokušavajte ih podsetiti na to kad su trezni, upitno ?e vas pogledati i ljubazno se izviniti i oti?i.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!