[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2769692#p2769692]ZlatnaPtica napisao:[/url]
Impliciraš da su svi ispod 18 godina potpuno nesposobni da donesu racionalnu odluku o seksualnom odnosu, osim ako se ne radi o (podjednako nesposobnom?) vršnjaku, te je to obavezno eksploatacija? Ili, pak, nikako nisu spremni na seks pre 18 (a po tebi, bolje 21)? U oba slučaja to je toliko glupo na jedno 5 nivoa.
Objektivna, sveobuhvatna starosna granica ne postoji. Neko nije podložan eksploataciji/manipulaciji ni sa 13. Neko je naivan i biva iskorišćen i sa 35.
I to samo kad uzmeš u obzir karakter, ne obazirući se na IQ i emotivnu inteligenciju i druge socijalne i psihološke faktore.
Svakako, podizanje te starosne granice i nipodaštavanje seksualno sazrelih tinejdžera (i onih koji se tako osećaju, a nisu) nije rešenje. Ljudi če se jebati pa će se jebati. Treba se fokusirati na seksualno obrazovanje i detabuiziranje seksa.
No da ne dužim sada, tvoj stav hit me on a personal level, jer si suštinski izjavio da bi jedinu osobu sa kojom sam osetio ljubav i imao dugu, ozbiljnu vezu - strpao u zatvor, jer sam sa svojih 20 godina (implicitno) bio nedorastao za seks, a on sa svojih 28 (implicitno) 'sramni pedofil'. Pa ono, ima jedno mesto u koje možeš da odmarširaš. 
dragi kolega Zlatna Ptica, i u najsocijalnoliberalnijim i najprogresivnijim državama sveta se zna šta je detinjstvo uklj. ranu mladost, a šta punoletstvo. to prvo.
ja mogu da pokušam da shvatim da je tebi eksperimenat s 8 ili 10 ili 12 godina starijim od tebe muškarcem ispalo pozitivno iskustvo, on ti dao prvu ljubav koja je kao tebi prva bila nešto izvanredno lepa stvar i emotivno seksualno uzbuđujuća. veruj, i ja sam, možda, kažem, možda, imao takve potrebe s mojih 16, ali nisam, čak ni s vršnjacima, imao nikakva iskustva btw. rat je ovde bio počeo baš tada, gledao sam kako da me ne ubije sledeća granata i bomba a razmišljanje o ljubavi i seksu bilo s vršnjacima ili starijim je bilo kao sci fi fantaziranje, pa, uostalom, atmosfera je bila takva da sam mislio da sam jedini jedincati ja gej u celom ovom gradu u BiH. no, i kad dublje i zrelije razmislim možda i bolje što nisam imao ništa s starijim od 18, dok me jako boli i žalim što mi je onako mladost ukradena da nisam imao ni s vršnjacima.
što se tiče starijih muškaraca, mene su stariji muškarci počeli definitivno da privlače s mojih 20, 21 godinu zato sam ja možda subjektivan s podizanjem granice na 21.
što se tiče dobne granice, ona je i u najliberalnijim najprogresivnijim državama sveta oko 18 godina, možda tek negde 17, ali ne ispod. da ne ide ispod su se izborili upravo feministice i socijalliberali koji su svesni navika mnogih odraslih hetero konzervativnih heteropatrijarhalističkih muškaraca da seksualno zlokoriste curice i devojčice, čime mnogima od tih curica i devojčica ugroze i život i životne ciljeve za čitav život. ovo što si rekao "Treba se fokusirati na seksualno obrazovanje i detabuiziranje seksa" apsolutno i ja govorim i to se i u najsocijalnoliberalnijim i najprogresivnijim državama sveta i radi, ali i diže svest o potrebnom poštovanju detinjstva i rane mladosti zajedno s vršnjacima, nasuprot eksperimentisanju s punoletnim iliti odraslim.
ja ne bih uradio ništa ni tebi ni tvom starijem partneru, već sam rekao da ako je istina da si ti imao 20 a on 28, i ti si dakle već bio punoletan i po zakonima svih zemalja sveta. ja sam ti samo rekao kakav je zakon u slučaju da si bio ispod 18 i u najprogresivnijim delovima Amerike, a mislim i u Kanadi, te većini zapadne polovine Evrope. a ovako primitivno spuštena granica u istočnoevropskim zemljama tj. zemljama bivšeg varšavskog ugovora iliti istočnog bloka i nesvrstanih kao zemlje ex Yu na užasavajuće niskih i pedofilnih 14 godina je zbog heteropatrijarhalizma da se odrasli hetero muškarci mogu naslađivati devojčicama i curicama i mizogina je, te inherentno i antigejna, jer nije gej age of consent izjednačen.
u svakom slučaju, nikakva namera mi nije bila da te povredim, pliz, veruj mi! ti si meni drag korisnik.