Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by 2kune

ma dajte djeco... ne padajte na ajmeričke fore i poluinformacije... zrake smrti o kojima je Tesla govorio bili su visokofrekventni elektromagnetski impulsi... po njima je u Engleskoj krenulo ozbiljno istraživanje za proizvodnju tog oružja u 30-tim godinama prošlog stoljeća... jedan od članova tima bio je i poznati pisac Arthur C. Clarke... istraživanje je posvema uspjelo! međutim, jačina zrake nije bila dovoljna da ta naprava postane oružje... pa je postala ono što mi danas zovemo radar.
Tesla je imao odlične ideje, ali jednostavno nije imao dovoljno podataka... i bio je sklon preoptimistički gledati na budućnost svojih ideja i mogućnosti svojih izuma... navika je to koju imaju svi veliki ljudi koji nedovoljno zapisuju...
Pa, nije samo nastao radar ;)

Mada, ovome može da se posveti cela jedna tema...
Korisnikov avatar
By 2kune
naravno da nije... o tome u cijeloj temi... :pervert:
ali je radar odličan primjer susreta Teslinog dječjeg optimizma i majke prirode... :mete:
Korisnikov avatar
By svejedno

Da je Hićo 41. napao Siriju samo bi još brže izgubio svoj afrički korpus jer bi linije opskrbe istog bile još razvučenije, snage raspršenije a logistika još preopterećenija. Ali zbog toga što nije napao CCCP imao bi priliku do kraja poraziti Englesku. Ako bi mu to uspjelo Ajmerika bi potpisala mir a Hićo bi izdao nova pročišćena izdanja Mein Kampfa gdje glorificira slavensku rasu. Za holokaust bi se saznalo tek danas a Staljin bi bio odgovoran za barem 2/3 istog.

:lol:

..al da, tako nesto zvuci very verovatno .)

..

@smaug,
nes verovati, al ne volim sbbkbb igrice ako u pitanju nije Dilan Dog ,)

A ima i jedna knjiga, ne merem se setim koja & by ko,
u kojoj je glavni lik neki proslavljeni naci general u svetu u kome je Nemacka pobedila... ako se setim imena, vratim se & javim koja.

..

al inace, sto se svega tice, i ja sam negde blizu ovog misljenja:
Originally posted by IriS

da nije bilo tako kako je bilo...
desilo bi se neko drugačije sranjce, zato što je ova civilizacija jedna prokletinja koja se od samog njenog početka trudi da se dezintegriše...
^dakle, bilo bi drugo pakovanje, svakako, ali...... ,)
Korisnikov avatar
By smaug
Ma da sve sto kaze Iris i s cim se i ti slazes. Samo mene zanima kako bi izgledalo i koliko bi bilo to sranjce. I ko bi u njemu ucestvovao. Pa Dilan Dog je to. Samo sto to dobijes kao zavrsni rezultat, a ja bih da ceretam o tome kako se do toga doslo... I ima i knjiga What If? Eno stavio mi KorvinOdAmbera da vidim kako izgleda. I to je bas lepo od njega. Al ja znam i sta pise unutra a ne samo kako izgleda.
'Ocu da kazem da me zanima sta ti/vi mislite SBBKBB istorijski i politicki a za 'sudbinu' me....ne znam kako ovo da kazem na finjaka...zabole. Nema sudbine ima samo istorije - 'a nightmare from which I am trying to awake.'

I aj javi koja je to knjiga.
Korisnikov avatar
By Hys.
^Lepo je to sto ti oces. Zanimljiva tema.Posebno sto vidim da ovog puta nece biti pickaranja, da ne kazem, dyrkanja.

:D
Korisnikov avatar
By smaug
Hvala, hvala. Sad za ovo poslednje....neeeeznaaam bas da ti kazem sestro slatka. Nije bilo...toga sto ti kazes...do sad. Al ne mogu bas da ti garantujem da ne da bide...
Misim mogu da ti garantujem da ne da bide sa svejedno al za druge nebikznalakasti bas ovako sad oma....
Korisnikov avatar
By Hys.
Kako si se profi ogradila, svaka cast :smeh:
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
KorvinOdAmbera je nedavno nabavio tu knjigu i planira da je pročita i nije hteo da pokaže korice...

Pored slike sam stavio upitnike, jer mi je bilo mrsko da piskaram čitavo pitanje, ali bi verzija otprilike bila:
"Da li je ova tema slučajno potaknuta ovom istom knjigom?"

Pošto su se poklopila pitanja u uvodnom postu, a i naziv teme je isti i tako to, pretpostavljam da jeste...
Korisnikov avatar
By antibiotic
'ajd to sad nije ni bitno.
svidja mi se tema.

ono pitanje 'sbbkbb da su turci osvojili bec' me je potsetilo na jedno drugo pitanje koje sebe cesto pitam:

sbbkbb da turci nikad nisu osvojili balkan? :wow:
Korisnikov avatar
By VikiVetar
Da su se Turci zaustavil u Maloj Aziji i da nisu krenuli na Balkan, ili da su poraženi u pokušaju da pređu na Balkan to se na sadašnjost moglo odraziti na beskonačno mnogo načina. To bi uticalo ne samo na istoriju Balkana nego i Evrope i celog sveta.

Verovatno bi Balkan došao pod uticaj neke severnije sile (Ugarske, ili kasnije Habsburške monarhije pa čak i Rusije). Vizantija je i pre Turaka bila u raspadu, Dušanovo carstvo takođe, i ne verujem da bi se ove države oporavile čak i da nije bilo Turaka.

E sad, to bi verovatno uticalo na događaje kao što su Berlinski kongres, Balkanski ratovi, Aneksija BiH, Sarajevski atentat, da ne spominjem silne ratove između Turaka i Rusije, Ugarske, Austro-Ugarske, Mletačke republike... Svi ti događaji se ne bi odigrali ili se ne bi odigrali na taj način.

Austro-Ugarska bi bi bila jača, jer ne bi bila zauzeta ratovima s Turcima, i mogla bi se umiješati u borbu sa Pruskom za dominaciju na prostoru njemačkog prostora, što bi vodilo drugačijem ishodu procesa ujedinjenja Njemačke. To bi uticalo na Prvi Svetski Rat u smislu da ga možda ne bi ni bilo, a bez Prvog Svetskog Rata ne bi verovatno bilo ni Drugog. Da li bi postojao UN? A Hladni rat?

Naravno sve bi to uticalo i na sudbine pojedinih ljudi, jer bi odrasli u sasvim drugačijim okolnostima. Ili se ne bi rodili uopšte?
Nikola Tesla, Ivo Andrić, Đorđe Petrović, Josip Broz, Staljin, Hitler, Musolini...

I tako dolazimo do zaključka da nešto čak i manje i beznačajnije od Turskog zauzimanja Balkana može oblikovati sudbinu celog sveta. Naravno, sve ove gluposti koje sam napisao su samo jedna od beskonačno mnogo mogućnosti.
Korisnikov avatar
By 2kune
jedini način da turci ne osvoje balkan bio je da ih nešto zakači sa azijske strane. obraniti se nikako nisu mogli ni Bizant ni sve gore uzgor do Beča. jerbo su turci imali sasvim drugačiju strategiju i taktiku kao i način osvajanja. tek kada je austrougarska naučila te nove načine ratovanja bila ih je u stanju zaustaviti. međutim, tek to je od nje napravilo silu. da turci nisu prodirali na balkan Habsburzi nikada ne bi metnuli šape na krunu sv. Stjepana pa austrougarska nikada ne bi ni nastala.
u doba kada su turci dolazili ugarskohrvatska personalna unija i dušanovo carstvo bili su u feudalnoj anarhiji. jedina država koja se tada izdizala bila je bosanska. daklem, da turaka nije bilo, na balkanu bi nastala jaka bosanska država koja bi ratovala sa mlečanima i ugarskom i vremenom bi stvorila nepodjeljenu štokavsku naciju koja nije ni srpska ni hrvatska. bio bi to, po mom skromnom mišljenju, puno prirodniji razvoj stvari nego ovo što danas imamo... a možda bi, poput poljske, imala svoje doba slave koje bi ubrzo uminulo... tko to zna sa tim midleage kraljevinicama i carstvicama...
svijetskih ratova bi itekako bilo, sa i bez turske i austrougarske, jer se razlozi za njih stvoriše mnogo dalje i mnogo šire od balkana. ovdje se može govoriti samo o povodima. međutim, put do njih bio bi drugačiji... Njemačka bi se mnogo prije ujedinila bez jake austrije i vjerojatno bi se mnogo više širila na istok i jug. 19. st. bilo bi prepuno ratova a vjerujem da bi i svijetskih ratova bilo više do pojave atomskog oružja. no tu sada dolazi i do vjerojatno većeg broja revolucija i takovih nepredvidljivih procesa... možda bi čak Njemačka pretekla Rusiju kao prva socijalistička republika... a s druge strane, vjerojatno bi brže ujedinjenje Njemačke sjebalo francusku revoluciju... tko zna gdje bi se ta dogodila i kada...
Korisnikov avatar
By 2kune
a šta bi bilo kad bi Hrvatska na referendumu odlučila da neće u EU? :D
Korisnikov avatar
By VikiVetar

jedini način da turci ne osvoje balkan bio je da ih nešto zakači sa azijske strane. obraniti se nikako nisu mogli ni Bizant ni sve gore uzgor do Beča. jerbo su turci imali sasvim drugačiju strategiju i taktiku kao i način osvajanja. tek kada je austrougarska naučila te nove načine ratovanja bila ih je u stanju zaustaviti. međutim, tek to je od nje napravilo silu. da turci nisu prodirali na balkan Habsburzi nikada ne bi metnuli šape na krunu sv. Stjepana pa austrougarska nikada ne bi ni nastala.
u doba kada su turci dolazili ugarskohrvatska personalna unija i dušanovo carstvo bili su u feudalnoj anarhiji. jedina država koja se tada izdizala bila je bosanska. daklem, da turaka nije bilo, na balkanu bi nastala jaka bosanska država koja bi ratovala sa mlečanima i ugarskom i vremenom bi stvorila nepodjeljenu štokavsku naciju koja nije ni srpska ni hrvatska. bio bi to, po mom skromnom mišljenju, puno prirodniji razvoj stvari nego ovo što danas imamo... a možda bi, poput poljske, imala svoje doba slave koje bi ubrzo uminulo... tko to zna sa tim midleage kraljevinicama i carstvicama...
svijetskih ratova bi itekako bilo, sa i bez turske i austrougarske, jer se razlozi za njih stvoriše mnogo dalje i mnogo šire od balkana. ovdje se može govoriti samo o povodima. međutim, put do njih bio bi drugačiji... Njemačka bi se mnogo prije ujedinila bez jake austrije i vjerojatno bi se mnogo više širila na istok i jug. 19. st. bilo bi prepuno ratova a vjerujem da bi i svijetskih ratova bilo više do pojave atomskog oružja. no tu sada dolazi i do vjerojatno većeg broja revolucija i takovih nepredvidljivih procesa... možda bi čak Njemačka pretekla Rusiju kao prva socijalistička republika... a s druge strane, vjerojatno bi brže ujedinjenje Njemačke sjebalo francusku revoluciju... tko zna gdje bi se ta dogodila i kada...
Moguć je i taj scenario, dakle ostaje još samo beskonačno minus dvije mogućnosti
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by deran

to još nije bilo... :srbin:
ah! tko mi je kriv što hitam toliko u budućnost... :drama: ali svaka ptica svome jatu... ovdje gdje je sada nitko me ne razumije... :drama:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by KorvinOdAmbera

KorvinOdAmbera je nedavno nabavio tu knjigu i planira da je pročita i nije hteo da pokaže korice...

Pored slike sam stavio upitnike, jer mi je bilo mrsko da piskaram čitavo pitanje, ali bi verzija otprilike bila:
"Da li je ova tema slučajno potaknuta ovom istom knjigom?"

Pošto su se poklopila pitanja u uvodnom postu, a i naziv teme je isti i tako to, pretpostavljam da jeste...
Jeste, jeste. Izvini, nisam videla upitinike. E, kad procitas, javi (ako hoces i ako te zanimaju takve igrarije) sta mislis o knjizi. Ima jos sijaset raznih, nekih dobrih, nekih bezveznih na istu SBBKBB temu.

:)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Da se Turci nisu prosirili na Evropu, tacnije da nisu osvojili Carigrad, Vizantija bi verovatno ostala jos neko vreme dominantna sila na Balkanu ili barem na njegovom jugoistocno delu - sve do doba nekog slabijeg vladara gde bi balkanski narodi (tj. njihovi vladari) iskoristili priliku za osnivanje svojih drzava nezavisno od Vizantije.
Velikih seoba ne bi bilo tako da bi np. severne granice Srbije bile na Dunavu, a danasnja Vojvodina u Ugraskoj ili podeljena sa Rumunijom i Hrvatskom.

U globalnom smislu Vizantija bi dugo drzala svoj kulturni uticaj, bila bi u sukobu sa Vatikanom, a mozda bi doslo i do verskih ratova izmedju katolika i pravoslavaca ( znaci opet bi mi najebali) odnosno borbe za prevlast u Evropi. Sve do vremena kolonijalizma gde bi zapadne zemlje u svakom slucaju postale ekonomski, a samim tim i politicki, jace sile od tzv. "istocnog rimskog carsta".

Sto se Balkana tice, to je malo predvidljivo. Mozda bi kulturoloske razlike bile jos jace nego sada, ali na drugaciji nacin. Verovatno bi zapad i tada na neki nacin pobedio, jer ni Rusi nisu odoleli raskoshi i kichu baroka, sto je u svom kontinuitetu dovelo do prosvetiteljstva itd.

Mozda bi jedino Bosna ( u cemu se slazem sa kunashem) izgledala priblizno ovoj u nasem univerzumu, samo sto bi eventualno Dalmacija bila u njenom sastavu, a Slavonija opet u Ugarskoj, barem do 19 veka. Srbija bi bila nesto juznije nego sada, prestonica bi bila na jugu, mozda cak i na Kosovu, mada ne verujem da bi i tada bilo lako sa albanicma i bugarima.
Korisnikov avatar
By 2kune
Dračko dušo, de provjeri ti u povijesnim knjigama starodrevnim kakva je bila Vizantija u doba dolaska turaka... nešto ti ta teza malko lupa... :peace:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!