- 02 Dec 2010, 23:54
Lovely Bones
Pažnja, tekst sadrži spojlere!
Film ima šansu da se dopadne fanovima serija Mrtav kao ja, Medium i Šaptačica duhovima.
Rečeno je odavno da nema ničeg goreg za prosečnog Amerikanca nego da blago premine u Gospodu. Pošto je smrt u ljuckom životu toliko nezaobilazna, smišljeno je milion načina da se ona, ne baš negira, ali da se ispostavi da pokojnik još nije sasvim zreo za gore (a ni natrag dole više ne može), te se smuca po međuprostoru koji može biti ovakav ili onakav (kod Jacksona šaren da mozak zaboli), petlja se u poslove preživelih, smeta policiji itd, dok se stvar na neki način ne prelomi i taze pokojnik vrlo nerado pristane da se uputi tamo gde ga odavno čeka mesto.
Suzi Salmon, 14-godišnju klinku oteo je njen prvi komšija, silovao, ubio, telo rastvorio u kadi a kosti zaključao u kasu. Ovaj (vrlo obećavajući) početak traje tačno 35 minuta. Posle Suzinog nestanka/smrti nastaje raspad sistema (kako u životima njenih najmilijih tako i u filmu).
Suzi se smuca po međuprostoru željna osvete i očajna što više nije živa, Peter Jackson pokušava da spoji nespojivo (zaslađenu pričicu za devojčice ispod 13 god sa surovom pričom o silovanju i ubistvu), scenografi filma udruženim snagama pokušavaju da ovaplote kakav-takav raj što im, naravno, ne polazi za rukom jer (pod uslovom da raj negde i postoji) živ čovek ga ne može zamisliti.
Zlikovca na kraju sustiže božja (a ne ljucka) kazna, a Suzi odlazi u svoj raj pošto se prethodno poljubila sa nekadašnjom simpatijom koristeći telo devojke-medijuma (ovako drsku krađu završne scene legendarnog filma Duh sa Svejzijem i Demi Mur nisam očekivao od Jacksona).
Uloge:
Saoirse Ronan u ulozi Suzi trepće plavetnim okicama i sasvim je solidna (ali daleko od svoje prve uloge u filmu Atonement). Rachel Weisz u ulozi majke jedva se i vidi, Susan Sarandon kao baba igra svoju zasebnu monodramu koja sa filmom nema mnogo veze, ubica (Stanley Tucci) je talentovan glumac u zapostavljenoj i loše napisanoj ulozi, a najgori od svih je Mark Wahlberg u ulozi Suzinog oca: kao ostareli Zdravko Čolić sa šiškama on se spotiče kroz dobar deo zbivanja (glavna muška uloga!) ne uspevajući da dočara ni minimum očinske emocije.
I na kraju: nisam ja želeo da vidim sredovečnog zlikovca kako zlostavlja i ubija klinku, ali film je medij koji zahteva da se neke stvari koje su nagoveštene i pokažu kameri. Ne može devojčica kojoj je strašno žao što je mrtva da tek tako ovlaš pređe preko načina na koji je umrla kad je to najvažnija stvar koja joj se (za života) desila. Problem je autora i njegovog (umetničkog) poštenja, pa makar film izgubio publiku ispod određene starosne granice.
Jednostavno mi ne ide u glavu da je to isti onaj Jackson koji me je svojim prvim filmom Heavenly Creatures očarao i doslovno oborio snogu!
Jedino dobro, po čemu ću pamtiti film: scena iz trailera sa drvetom s koga u blagom kovitlacu nestaje lišće. Tu sam se bio ponadao...