Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Šta je za vas Vojvodina?

1. Republika Vojvodina
12
22%
2. Српска Војводина
20
36%
3. Délvidéki Vajdaság
2
4%
4. Dunavska Vojvodina
12
22%
5. Ne znam, ne interesuje me...
9
16%
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
2
to cirilicno
iako je takva kakva jeste, cini mi se da je celina Srbije koja nekako najvise drzi do gradjanskog prema kome ima odgovornost
Korisnikov avatar
By bothways
Originally posted by Mariška

Zato što je to pleonazam.

Jer ako je neka oblast vojvodina (dakle vojvodstvo) onda je ta oblast, po pravilu, autonomna pokrajina - obično u okviru nekog kraljevstva, mada može biti i u okviru neke republike, kao što je to npr. slučaj u Republici Poljskoj.

Naravno, postoji i par izuzetaka od ovog pravila, pa poneka vojvodina bude nezavisna država, kao što je to slučaj sa Velikom Vojvodinom Luksemburgom - a upravo takva, kao Luksemburg, po mom mišljenju bi trebalo da bude i Dunavska Vojvodina.
Ali svesna si da nema vojvode koji vlada Vojvodinom, pa je tom entitetu ostao samo takav naziv. Stoga ne vidim da je rec o pleonazmu. Postoji mnogo tipova administrativnog uredjenja drzave i "autonomna pokrajina" je samo jedan od tih tipova. Stanovnik sam AP Vojvodina, ali ne mogu da glasam, jer nema ponudjene ove opcije. ;)
Korisnikov avatar
By Dzi
Evo:

Miroslav Mika Antić.

VOJVODINA

Volim je od štala do neba, od blata do pšenice,
toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša,
vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice,
tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša,
gde su služili bdenija i ljude za glavu skraćivali,
gde su starice tepale i pragove branili golim šakama,
pa su je brali i jeli rukama, pa su crkavali i živeli,
pa su je voleli ljudi, i kleli, i psovali, i plakali, -
tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku,
belju od jaganjaca, crnju od paljevina,
tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku,
kad se lumpovalo od Vršca do Temišvara, Sombora i Segedina,
pa niko nije imao u brkovima gustu pesmu kao taj narod
robijaški i prvomajski, razbijenih temena i zuba,
ta Vojvodina ašova, britvi, molitvi i šamara,
zarasla u želje, u laž, u borbu, u izdajstvo, u ljubav -
volim je, jer svi smo široki i obični kao ova ravnica,
jer smo i veliki i prokleti na ovim zelenim travama,
i milioni rumenih suludih zvezdanih ptica
večito će lepršati nad našim umornim glavama.

I volim je prosjačku pred crkvama, nedeljama u ritama,
i svatovsku, astragansku, neucveljenu bolovima,
i Vojvodinu vašarsku i hramonikašku, čas raspusnu, čas pitomu,
i birtijašku, što osvanjiva štucajući pod stolovima,
pa Vojvodinu bečku i varmeđsku, sa tuđim barjacima pred četama,
K.u K. regimente, kraj druma istorija silovana i zaklana
i Vojvodinu solunsku i krfsku nad bajonetima
sivu kao vojnička smrt u koporanima i zajedničkim rakama,
ej, pa je volim šestoaprilsku, logorašku, isprebijanu,
obešenu o bandere, probušenu po čelima,
uzoranu od tenkova, od krvi izopijanu,
i partizansku, kad je oktobra donela proleće selima,
volim je koliko je zla i dobra. Volim je podjednako.
Prskajte kajsije zvezda z kosi drveća njenog.
Uvek će biti krovova pozadi krova svakog,
jer uvek se rumeno nastavlja na rumeno.
I danas, zemljo rodna, kad nisi bosonoga,
kad nisi gola beda, u dronjcima i plaču,
ti, što se moliš bogu, ti što pljuješ na boga,
ti što si dugovala i naplatila račun,
nazdravlje, diži čaše, razbij astale šakom,
zapevaj preko njiva, neka zabride kosti,
volim te što si prosta, sirova, divlja tako,
i tako mnogo luda, volim te... volim... oprosti,
ti,što si danas lepša, ti, bez krasta i vaški,
ti, ljuljaško i rakožut, zubat osmeh ne skrivaj,
pevaj pijano racki, mađarski, totski, vlaški,
makedonski i lički, preko dalekih njiva,
i voleću te uvek, krvavo moje odojče i srećo nova,
jer se e stidim tvog otegnutog govora i slanine i kudeljnih gaća,
od paorske sam krvi, psovki, radosti, snova...
Razdrlji prsluk i gutaj! Ja ovu zdravicu plaćam!
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by 2kune

jesu li vojvođani oni koji govore vojvođanski jezik? :merlinka:

U Vojvodini ima 6 službenih jezika uz upotrebu njihovih pisama: srpski (ćirilično pismo uz mogućnost upotrebe latiničnog), mađarski (latinica), slovački (latinica), hrvatski (latinica), rumunski (latinica) i rusinski (ćirilica). Izvršno Veće Vojvodine je osnivač i izdavač novina na službenim jezicima i to: Dnevnik na srpskom jeziku i Magyar Szó (Mađarska reč) na mađarskom su dnevne novine, a nedeljnici su Hrvatska riječ (Hrvatska reč - hrvatski), Hlas Ľudu (Glas naroda - slovački), Libertatea (Sloboda - rumunski) i Ruske slovo (Rusinska reč - rusinski).

U Vojvodini se školski sistem sastoji od mreže:
osnovnih škola, u kojima se nastava drži i na jezicima nacionalnih manjina;
srednjih škola, na kojima je omogućena i nastava na jezicima nacionalnih manjina; i
Novosadskog Univerziteta, sa 14 fakulteta, na kojima se nastava obavlja i na jezicima nacionalnih manjina.

ova situacija vec odavno postoji.... nemam nista protiv Beograda kao takvog ali cinjenica je da se odatle 'uvozi' u Vojvodinu potenciranje na srBstvu, srpskom jeziku, srpskom narodu, srpskom ovom, srpskom onom... sto nikada nije bila odlika heterogene, multikulturalne, multietnicke, multijezicke Vojvodine
Korisnikov avatar
By 2kune
nnnda... ali neima vojvođanski... :nokti:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Mariška

Sa druge strane, Vojvodina je, za forumašicu Wilhelminu, Republika Vojvodina, dakle istovremeno i republika i vojvodina (vojvodstvo)... :lood:

Off: Lokacija je ostala jos od davne rasprave o Republici Srpskoj. No, ako je moguce da deo BiH samoproklamovano bude republika, ja mogu da uzmem sebi za volju da i svoj racunar zovem republikom. Svesna toga da ce nacionaliste najvise da pogadja neki autonomaski pristup problematici, na forumima ispod mog imena svuda stoji Republika Vojvodina.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Moje vidjenje Vojvodine, kao nekom iz centralne Srbije, je krajnje romanticarsko. Meni su Vojvodina zvuk tamburice i psenicna polja, smireniji mentalitet i sarenilo tkanina, naivnih slika i nacija. Jedan period kuturnog razvitka duze u odnosu na jug po kome se vojvodjani nazalost cesto definistu.
Volim Vojvodinu kao svoju, tamo se osecam kao kod kuce, volim tu razliku i slicnosti u odnosu na moj rodni kraj i NIKO NE MOZE DA MI NAMETNE OSECAJ DA SAM U TUDJOJ ZEMLJI I NEGDE GDE NE PRIPADAM kada boravim bilo gde u Vojvodini.
Korisnikov avatar
By scout_finch
autonomna pokrajina republike srbije. trenutno. a sta ce biti u buducnosti, to stvarno ne znam.
Korisnikov avatar
By Herald
Originally posted by nsBeckie
Originally posted by 2kune

jesu li vojvođani oni koji govore vojvođanski jezik? :merlinka:

U Vojvodini ima 6 službenih jezika uz upotrebu njihovih pisama: srpski (ćirilično pismo uz mogućnost upotrebe latiničnog), mađarski (latinica), slovački (latinica), hrvatski (latinica), rumunski (latinica) i rusinski (ćirilica). Izvršno Veće Vojvodine je osnivač i izdavač novina na službenim jezicima i to: Dnevnik na srpskom jeziku i Magyar Szó (Mađarska reč) na mađarskom su dnevne novine, a nedeljnici su Hrvatska riječ (Hrvatska reč - hrvatski), Hlas Ľudu (Glas naroda - slovački), Libertatea (Sloboda - rumunski) i Ruske slovo (Rusinska reč - rusinski).

U Vojvodini se školski sistem sastoji od mreže:
osnovnih škola, u kojima se nastava drži i na jezicima nacionalnih manjina;
srednjih škola, na kojima je omogućena i nastava na jezicima nacionalnih manjina; i
Novosadskog Univerziteta, sa 14 fakulteta, na kojima se nastava obavlja i na jezicima nacionalnih manjina.

ova situacija vec odavno postoji.... nemam nista protiv Beograda kao takvog ali cinjenica je da se odatle 'uvozi' u Vojvodinu potenciranje na srBstvu, srpskom jeziku, srpskom narodu, srpskom ovom, srpskom onom... sto nikada nije bila odlika heterogene, multikulturalne, multietnicke, multijezicke Vojvodine
Tacno tako. Iz Beograda se pokusavaju degradirati nesrbi. Dss je neonacisticka stranka a ds se veoma trudi da ne bude.

Vojvodjanska verzija:

Slika

Beograd-korigovana verzija:

Slika

I kao sto Marko Karadzic lepo kaze "Ako ovi iz DSS-a i oni koji se bore za Srbiju misle da moja prijateljica Monika Fekete, da moji prijatelji koji su Rusini nisu u istoj ravni, da je moja baka, koje je Rumunka, sa mnom, koji sebe smatram Srbinom – onda mogu pouzdano da kažem da je ovo nešto što u savremenom društvu može da se shvati kao neonacizam", tako i ja koji sam srbin a koji sam, primera radi, u grupi za vezbe na faksu imao kolege 3 madjarica, 2 slovaka, 1 nemica/poljakinja, 1 rumunka, 1 hrvatica, crnogorac kad cujem kakve nebuloze od BG politicara se projektuju na vojvodinu muka me uhvati i pitam se samo dokle ce da nas tlace po svim poljima?

''
Korisnikov avatar
By colorado
Slazem se s onim sto su rekli Uliks i Morgan, i da, voleo bih da bude nezavisna. Ne zato sto zelim da se distanciram od Srbije, vec zato sto mislim da bi Vojvodina mnooooogo brze napredovala bez nje.
Korisnikov avatar
By bothways
Ja sam za otcepljenje Vojvodine, samo ako povede uzi Beograd sa sobom. :blentavi:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Orlando the Lady

2
to cirilicno
iako je takva kakva jeste, cini mi se da je celina Srbije koja nekako najvise drzi do gradjanskog prema kome ima odgovornost
A da malo obrazlozis zbog cega bi Vojvodina, posle vise od sto godina, trebala da ima taj naziv?
Originally posted by colorado

Slazem se s onim sto su rekli Uliks i Morgan, i da, voleo bih da bude nezavisna. Ne zato sto zelim da se distanciram od Srbije, vec zato sto mislim da bi Vojvodina mnooooogo brze napredovala bez nje.
Crtanje novih granica u vremenu kada se granice svuda brisu i cela Evropa ujedinjuje pod jednu zastavu nije bas preterano pametna ideja. Istorijski gledano, narod sa teritorija danasnje Vojvodine se dobro pomucio da se ujedini sa Srbijom, ali to nikada nije trebalo da dovede do toga da Vojvodina postane vlasnistvo bilo koga do onih koji u njoj zive.
Korisnikov avatar
By spliff
za mene je vojvodina fudbalski klub
Korisnikov avatar
By spliff
ma jebe mi se za ostale sportove
maznushe nam titulu 1988/1989....

ali zato smo mi njima kasnije maznuli ljupka. i sinishu
Korisnikov avatar
By acid drop
skoči i zakucaj ALE A VOŠA! :cheer:

vojvodina je ljubav.
Korisnikov avatar
By elektron84
Vojvodina - mesto gde sam rodjena, gde sam provodila letnje raspuste...Dunav, Novi Sad, prostrana polja, ravnica...

To su neke asocijacije...

Politicka pozadina me ne zanima. To me samo iznervira.
Najdraza mi je opcija broj 4 :)
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by antibiotic

Volim Vojvodinu kao svoju, tamo se osecam kao kod kuce, volim tu razliku i slicnosti u odnosu na moj rodni kraj i NIKO NE MOZE DA MI NAMETNE OSECAJ DA SAM U TUDJOJ ZEMLJI I NEGDE GDE NE PRIPADAM kada boravim bilo gde u Vojvodini.
pa da, to je ono sto (uglavnom, da bas ne generalizujem) cini sustinu stvari... Vojvodina ima tu tradiciju negovanja i postovanja razlicitosti u kulturama, narodnostima, jezicima, tako da prihvata svakoga (i one koji nisu rodom iz Vojvodine) kao svoga... centralna Srbija bas tesko moze da se pohvali istim - tamo ako nisi Srbin daleko je teze, da ne kazem ponegde i nemoguce, ziveti normalnim zivotom...

ono sto ja, da tako kazem, zameram Srbiji jeste sto se ne ugleda malo vise na Vojvodinu i uzme je kao primer kako da krene u neku bolju buducnost, umesto sto pokusava da uradi obrnuto (ili se bar meni ponekad tako cini) - da Vojvodinu ucini istom kao sto je ona, sto bi bio ne jedan korak nego sto koraka unazad, i za Vojvodinu a i za Srbiju kao drzavu

a da, inace, zaboravih da kazem za sta sam glasala... ne volim da previse ulazim u politiku, ali izabrala sam opciju evropska regija u okviru EU... meni, zapravo, granice nista ne znace, pa je ovo najblize tome...
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Wilhelmina

Svesna toga da ce nacionaliste najvise da pogadja neki autonomaski pristup problematici, na forumima ispod mog imena svuda stoji Republika Vojvodina.
:mazi:

:kiss:

Originally posted by bothways

Stanovnik sam AP Vojvodina, ali ne mogu da glasam, jer nema ponudjene ove opcije. ;)
Ma daj, ne budi takva cepidlaka, imaš toliko drugih opcija, odaberi neku od njih... :kiss:
Korisnikov avatar
By bothways
^ Pa dobro, evo, glasah za br. 4. :) Dovoljno je "vague" da ne nosi sa sobom nikakve politicke konotacije (bar ne u mojoj glavi :D ).
By Ulix
Originally posted by nsBeckie

ono sto ja, da tako kazem, zameram Srbiji jeste sto se ne ugleda malo vise na Vojvodinu i uzme je kao primer kako da krene u neku bolju buducnost, umesto sto pokusava da uradi obrnuto (ili se bar meni ponekad tako cini) - da Vojvodinu ucini istom kao sto je ona, sto bi bio ne jedan korak nego sto koraka unazad, i za Vojvodinu a i za Srbiju kao drzavu

Hajde što se ne ugleda na Vojvodinu, ne mora da se ugleda, koga briga, ali sa druge strane, ne mora ni da se trudi da Vojvodinu uništi. A to sada radi i to radi nažalost prilično uspešno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by antibiotic

Moje vidjenje Vojvodine, kao nekom iz centralne Srbije, je krajnje romanticarsko. Meni su Vojvodina zvuk tamburice i psenicna polja, smireniji mentalitet i sarenilo tkanina, naivnih slika i nacija. Jedan period kuturnog razvitka duze u odnosu na jug po kome se vojvodjani nazalost cesto definistu.
kamo srece da je vishe centralno-uze-Srbijanaca/Srba poput antibiotic-a. :kiss:

ne znam da li je off, ali bi bilo zanimljivo upreti prstom u one stvari koje su uchinile/chine da brdsko-planinski-krshki-primorski krajevi zemalja ex-Yu mahom predstavljaju stereotip nazadnosti, primitivnosti, a ravnicharski progresa, razvoja. i da li su to stereotipi, istine, polu-istine, lazi.....

ne znam, ja sam poreklom iz tih krajeva, ali nishta ne posedujem (bar se trudim da ne posedujem) od tih stereotipa vezanih za brdsko-planinske-krshke-primorske krajeve zemalja ex-Yu. mnogi odatle uopshte ne kontaju kako sam ja tako razlichita vrsta od njih. sumnjaju i u moje poreklo iz tih krajeva, iako je potpuno. i nisam samo ja ovako razlichit. ima nas iz tih krajeva koji srecom ne potvrdjujemo stereotipe o tim krajevima. :D

s druge strane, videli smo da ni u ravnicama ex-Yu se na zalost ne moze uvek rachunati na miroljubivost zivlja. Slavonija (ukljuchujuci Podunavlje i Podravlje) npr. , koja je najslichnija Vojvodini u mnogo, mnogo chemu, je bila devedesetih poprishte najkrvavijih ratnih sukoba u kojima su jednaku (ako ne i vecu) ulogu odigrali bash ljudi koji su ziveli i odrastali u Slavoniji, kao i oni koji nisu. slichno je bilo i u Posavini, pa, u Bosanskoj Posavini......
mene su dakle ti ravnicharski delovi zemalja ex-Yu zaista devedesetih iznenadili i razocharali zestinom sukoba i ratnohushkashtva koje su se tamo odvijali. pitao sam se- zar onako temperamentni na negativan nachin ravnicharski ljudi mogu biti?
istina, Vojvodina, srecom jeste ostala pozitivan izuzetak, najdragoceniji deo Panonije. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!