Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Momo

mojoj babi je i dan danas rec kontejner rogobatna a da ne govorimo o kompjuteru i ostalim "novitetima" od pre 20 godina :lol:

ps. da ne bude zabune - ne mislim da te poredim sa mojom babom ili da te uvredim :)
nisi me uvredio, ne brini... sto se ovih stvari tice, zanimljivo mi je to resavanje problematicnih izvedenica... na prvu loptu sasvim je prirodno da lingvistkinja zvuci rogobatno, ali ne protivi se pravilima i duhu srpskog jezika tako da ima sanse da bude opsteprihvacena uskoro (nadam se), sto na primer nije slucaj sa "arhitektkinjom"--taj klaster konsonanata ktk...samo donosi glavobolju-- neko je upotrebio gore "arhitektica" sto meni opet ne zvuci dobro jer asocira na deminutiv, kao da je nekako manje od "arhitekte"....

ali, trebalo bi otvoriti posebnu temu za rodno senzibilisan jezik, a ne samo o tome pisati u ovoj temi koja glasi "sta za vas znaci feminizam?" ... ili je to odgovor na ovo pitanje? da vecina ljudi ovde izjednacava feminizam sa rodno senzibilisanom upotrebom jezika?
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by E.c.h.o...

... ALI u medijima se sada govore zanimanja u zenskom rodu, sto je super, nadam se da ce uskoro da pocnu da se primenjuju i zenska prava. Eventually.
Ponekad ali nedovoljno... Ja obavezno promenim tv stanicu kad vidim tri zene npr a zanimanja sva u muskom rodu a i njihova oslovljavanja :roll: Cesto su to zanimanja koja uobicajeno i vec duze imaju zenski rod npr novinarka, ali ne nju zovu novinar a i ona sama sebe. Na hrvatskoj tv je mnogo vise to sprovedeno, bar koliko ja gledam, ponekad se provuce i muski rod ali najcesce u ogromnoj vecini stoji zenski. A posto su to vrlo slicni da ne kazem skoro isti jezici, ne moze tu bas jezik biti izgovor...

Sto se prava tice, ja sam skoro gledala jedan film o zenskim pravima u SAD. Bio je odlican i bas mi je zao sto nisam gledala pocetak pa ne znam kako se zove. Uglavnom prikazivao je kako su one sve zrtvovale, ceo svoj privatni zivot radi te ideje, kako im nisu odobravali parade i fizicki ih napadali (jako podseca na danasnja desavanja oko gay parade), zatvarali ih u zatvore gde su strajkovale gladju itd. To je sve bilo jer su trazile da se zene stave u ustav SAD i da dobiju glasacka prava. E sad da neke osobe nisu bile spremne da zrtvuju svoje zivote radi ideje ne bismo mi verovatno ni danas ovde kuckale. Mnoga ta prava koja su nekad za zene bila nezamisliva mi danas imamo a za ostala... pa verovatno mora da se potegne, verovatno ne toliko koliko je bilo u proslosti, najveca borba je mislim ipak prosla. Ali ja mislim da svako moze da uradi bar nesto minimalno u svom okruzenju... Npr te zene u emisiji da su rekle da zele da ih oslovljavaju kao novinarke verovatno bi im to uslisili, problem je sto nisu rekle. Mi smo u dve firme vodile bukvalno ratove da se uklone kalendari sa golim zenama sto se i desilo. Shvatam ja da za onu zenu koja nema posao to je najbitnije ali ne znaci da i ove male stvari nisu a i da treba cekati da se dese velike pa da krenemo sa malim... moze da se krene sa bilo cim, sa prepoznavanjem svake situacije u kojoj osoba moze da reaguje...
Korisnikov avatar
By Dina
Pa jeste, nerviraju me pa ne mogu da slusam ni ostalo sto govore...
Korisnikov avatar
By blabla54380
i cenim da napustis tramvaj kad neko udje i obrati se zeni sa majstore moze karta :smeh:
Korisnikov avatar
By Dina
Ne, to su dve razlicite situacije...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam za liberalni, da ne kažem komercijalni feminizam.

Mišljenja sam da je ženski rod superiorniji, i da je neophodna jednakost, makar jednakost...

Ali pojedine sitnice, makar kako ih ja doživljavam, ne predstavljaju mi problem.
Primer naziva zanimanja, ok je da ukinu u engleskom PoliceMAN, FireMAN i uvedu OFFICER ili šta već, ali u našem jeziku izmišljati reči samo zbog toga, to ne razumem.
A pritom, da se ne lomi jezik na tome, verovatno bi do sada te reči postojale, pa makar samo na papiru?

Ako ne može prosto kao doktor-ka, profesor-ka onda mislim da je nepotrebno.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by olga_diktator

Heh, ali zaboravlja se da svaki govor, bio kulturan il nekulturan ima odredjeni vrednosni sustav, da ne kazem ideologiju, iza sebe.

Na primer, na sta lici rec psiholoskinja za mene nije i ne moze biti retoricko. Zapravo, proglasiti ga retorickim je vec jedan politicki (a moglo bi se reci i antifeministicki) stejtment. Glavna argumentacija protiv rodne senzibilizacije jezika se manje vise svodi na to da takve, nove reci u zenskom rodu, jednostavno nisu lepe. Ili se kaze da nisu "u duhu jezika" ili se koristi jos neka tako esencijalisticka kategorija. E sad, pitanje je ko ima autoritet da odredi sta je to lepo a sta ruzno, ili prirodno il neprirodno. A autoritet i moc su tradicionalno skoncentrisani na muskoj strani.
U ovom slucaju, imamo situaciju da se uvodjenje zenskog roda u imenice koje oznacavaju necije zanimanje proglasava nakaradnim, a da se istovremeno zaboravlja da se jezik konstantno menja i da se stalno izmisljaju nove reci za raznorazne nove pojave koje protok vremena nosi sa sobom. Tako da, kao sto je bilo nemoguce pre sto godina imati zanimanje npr "kompjuterski tehnicar", tako je bila nemoguca i "psiholoskinja", zato sto je zenama prosto bilo onemoguceno skolovanje, te su posledicno i konstanto bile iskljucivane iz javnih sfera zivota.
Dakle, pitanje jezika je pitanje moci, te borba za menjanje jezika jednostavno nije tamo nekakva borba radi borbe.
:up:

Napokon da (mi) neko jasno i argumentovano objasni smisao "rodne senzibilizacije jezika"!

:hail:
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by nsBeckie
Dogod sve osobe na svetu ne budu tretirane jednako -- kao osobe ljudskog roda -- dotle cu smatrati da je feminizam itekako potreban.
e i da dodam nesto, posto je to povezano sa ovim... sta je sa interseksualnim osobama? ta binarna podela na muskarce i zene mi je uvek bila bezveze, ali pogotovo kad razmisljam o intersex i trans osobama... dogod rod (kao drustvena ne lingvisticka kategorija) ne bude potpuno nevazan, dotle podrzavam feminizam, odn. bilo koji oblik borbe za rodnu ravnopravnost (znaci, do kraja zivota :sigh: )

:mazi:
Korisnikov avatar
By tintily
u mom svetu to izgleda ovako
feminizam=samosvesnost
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Dirrty

Ja sam za liberalni, da ne kažem komercijalni feminizam.

Mišljenja sam da je ženski rod superiorniji, i da je neophodna jednakost, makar jednakost...
Pa... ne bas...
Mislim da, pored svih ostalih borbi za superiornost, ona izmedju muskaraca i zena nije potrebna.
Svako je individua za sebe, ima licnost i misljenje za sebe, i, po nekoj mojoj logici, mora da ima pravo da u skladu sa tim i zivi...
Recimo, slazem se da zene i muskarci treba da budu isto placeni za isti posao. Ali to ne znaci da muskarac i zena treba da budu isto placeni, a da zenska kasni na taj posao zbog deteta ili sa njega odlazi ranije zbog deteta, ili da kolega radi nesto slicno. Onda razlika u zaradama, nazalost, mora da postoji, u korist onoga ko svoj posao obavlja kvalitetnije i savesnije.
Onda, zene domacice. Ranije sam bila izrazito protiv tog 'zanimanja' jer je zenu postavljao u direkno zavisnu poziciju u odnosu na muza. Zanemarujuci da tim zenama tako i odgovara. No, ako su one srecne, zadovoljne i ispunjene, zbog cega bi mi smetalo takvo 'zanimanje'?
Ono sto i dalje ne mogu da shvatim, a smeta mi vise od lingvisticke neravnopravnosti zanimanja i zvanja, su specijalni prohtevi od strane stanodavaca i poslodavaca. Zasto bi neka baba insistirala na tome da ima muskog stanara, a da u oglasu nije navedeno da od njega trazi usluge koje od zene ne moze da dobije (ili ne zeli)? Ili obrnut slucaj, zasto insistiranje na devojkama za rad u kaficu ili cuvanje dece?
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Originally posted by Wilhelmina

Onda, zene domacice. Ranije sam bila izrazito protiv tog 'zanimanja' jer je zenu postavljao u direkno zavisnu poziciju u odnosu na muza. Zanemarujuci da tim zenama tako i odgovara. No, ako su one srecne, zadovoljne i ispunjene, zbog cega bi mi smetalo takvo 'zanimanje'?
E pa to! Feminizam nije nuzno protiv domacica, ali je itekako protiv zenskog neplacenog rada - a najveci deo tog neplacenog rada se odvija u kuci.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Feminizam je kad Vera Matović kaže: "Hej, žene, žene, kad dođe sudnji dan, nijedna od nas neće otići u raj!" A onda zasvira banjo.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Zanemarujuci da tim zenama tako i odgovara. No, ako su one srecne, zadovoljne i ispunjene, zbog cega bi mi smetalo takvo 'zanimanje'?

Ono sto i dalje ne mogu da shvatim, a smeta mi vise od lingvisticke neravnopravnosti zanimanja i zvanja, su specijalni prohtevi od strane stanodavaca i poslodavaca. Zasto bi neka baba insistirala na tome da ima muskog stanara, a da u oglasu nije navedeno da od njega trazi usluge koje od zene ne moze da dobije (ili ne zeli)? Ili obrnut slucaj, zasto insistiranje na devojkama za rad u kaficu ili cuvanje dece?
kad smo kod domacica i neplacenog rada u kuci, uopste celokupna uloga zene u kuci mislim da bi feminizam tu morao da dejstvuje itekako. i u slucajevima kada se zena svojevoljno opredeli za domacicu skoro po difoltu trpi. trpi u smislu da ona mora da vodi racuna i o stvarima o kojima ne mora, da ne dobija nikakvu ili nedovoljnu pomoc odnosno podrsku od ostalih ukucana. na kraju se napravi takva atmosfera u kuci da je na zeni najveci deo tereta; a mislim da u najvecem broju slucajeva nije kod zene u svesti momenat vaspitanja i postavljanja prema suprugu, vec sve pocinje i zavrsava se na tome: ja sam zena, ja sam majka i to bilo to. u takvoj atmosferi cini se medvedja usluga deci, pa tako dobar deo mojih drugova ne ume jebeno jaje da isprze, a koji ce sutra u braku da ocekuju od zene isto ono sto su ocekivali od majke dok su ziveli sa njom; a drugarice koje ne znaju da kuvaju vec sada imaju frku od toga kako ce u braku. one unapred sada vec znaju sta ih ceka kada se udaju. i to je jedno vrzino kolo gde bi ipak feminizam morao da sudeluje da se oslobodimo tih stereotipa.

sto se tice ovog drugog, meni je i to u neku ruku zamena teza sa feminizmom. (smeta u slucaju kada se ti isti ljudi bore protiv sopstvenog ponasanja.) dakle u globalu meni insistiranje na devojkama za rad sa decom nema veze sa neravopravnoscu, vec sa sluhom, koliko i insistiranje na muskarcima za rad u interventnoj; iz prostog razloga sto ni zene ni muskarci nisu senzibilisani za poslove tog tipa jos uvek, zbog vecim delom onoga iz prvog psasusa :) pa bi o neravnopravnosti u tom smislu mogli da govorimo kad postane normalno i uobicajeno da se muskarac odnosi prema deci onako kako se danas zena odnosi prema njima.
Korisnikov avatar
By Dina

...
...
Ja sam bila protiv i danas sam protiv samo se trudim da kazem to sto uljudnije. Dva mozda najozbiljnija sukoba sam ja imala ovde sto sam ostro kritikovala zene domacice, sto je meni i danas prilicno neverovatno. Za jedan mi je posebno zao jer sam mozda uvredila Bambolu, da sam znala da pred njom ne stoje decenije nego samo par godina ne bih bila tako ostra, ustvari ne bih nista rekla, ali otkud sam mogla da znam :( Razlog zasto sam ostra kad je to u pitanju je sto mislim da je retko to izbor same zene koja je tako srecna i zadovoljna a vise izbor sredine koja ju je sputala gde je god mogla i ubedila da ona malo moze pa i tim malim treba da bude zadovoljna. Vec je Unicorn spominjao vaspitanje u kuci gde se devojcice vaspitavaju uglavnom da im je glavni cilj udaja i deca. Ako su neki roditelji i "propustili" takvo vaspitanje sredina je tu da ih obavesti da su neuspesne ako "nisu ostvarene kao zene i majke" i tome slicno, koliko god postigle uspeha u karijeri stalno ce se susretati sa ljudima koji ih smatraju neuspesnima ako nema tog drugog dela. Nismo sve iste snage, na nekog to nece mnogo delovati a na nekog itekako hoce. U svakom slucaju ja zene podrzavam samo za napredak u karijeri, upisivanje fakulteta, kurseva bilo kad... a za domacinstvo verujem da ce naci mnogo njih koji ce ih podrzati, te im nece nedostajati sto moja podrska tu izostaje ;)
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Dina
U svakom slucaju ja zene podrzavam samo za napredak u karijeri, upisivanje fakulteta, kurseva bilo kad... a za domacinstvo verujem da ce naci mnogo njih koji ce ih podrzati, te im nece nedostajati sto moja podrska tu izostaje ;)
:sweet:
By Bombina
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
Originally posted by Dina
U svakom slucaju ja zene podrzavam samo za napredak u karijeri, upisivanje fakulteta, kurseva bilo kad... a za domacinstvo verujem da ce naci mnogo njih koji ce ih podrzati, te im nece nedostajati sto moja podrska tu izostaje ;)
:sweet:
heheh ja uglavnom sam borbena ima pravo neke zene ima svoju faksova,itd,mogu da krene u domacinstvo,pa krene za zaradu
Korisnikov avatar
By Dina
Bombi,
kod tebe i volim sto si borbena, to ce dovesti do uspeha u zivotu sigurno... I svakom tvom polozenom ispitu se radujem bas, bas :yay:
Korisnikov avatar
By smaug
Ukratko, za mene je feminizam - politicki, kulturni, ekonomski pokret(i) i kulturne i socioloske teorije ciji je cilj uspostavljanje jednakih prava i pravnih zastita zena.

Dakle, ne (samo) jedna jedina stvar.

I s tim u vezi nista mi drugo i sve mi ostalo nije feminizam.

Te se iskreno izvinjavam sto svojim prisustvom (odje) ne mogu da uvelicam tragediju koju su nekoliki pisanjem poceli.

Ali evo, da ne bude da nisam odgovorila na (nepostavljenju) temu - moja prva asocijacija na rec feminizam je jedna crno-bela fotografija i na njoj u jednom ako ne letnjem ono bar suncanom danu moja bakuta Vukosava i njena najbolja drugarica Roksanda Rosa Kapetanovic sa pljugama u zubima i kartama u rukama. Eto. I sad, onaj ko doticne dame ne poznaje moze svasta da kaze i pomisli. Ali mi ostali odlicno znamo kako feminizam izgleda i deluje u praksi.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by bas bleu

prevodilac -- prevodi----???
mene su moje pedagoskinje i psiholoskinje zvale prevodilica zbog cega sam pocela da se osecam kao velika poljoprivredna masina i razvila nezdravu opsesiju da provodim vreme u polju obucena u narandzasto. lovely women, though.
prevodilac - prevoditeljka
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by olga_diktator

E pa to! Feminizam nije nuzno protiv domacica, ali je itekako protiv zenskog neplacenog rada - a najveci deo tog neplacenog rada se odvija u kuci.

za mene feminizam na ovom forumu (necu da pricam van foruma) je kada bas bleu onako na finjaka pokaze ¨najpametnijim¨ forumasima (da, govorim o muskarcima samo) da uzasno grese i nisu privilegovana vrsta ovde.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by smaug

Ali evo, da ne bude da nisam odgovorila na (nepostavljenju) temu - moja prva asocijacija na rec feminizam je jedna crno-bela fotografija i na njoj u jednom ako ne letnjem ono bar suncanom danu moja bakuta Vukosava i njena najbolja drugarica Roksanda Rosa Kapetanovic sa pljugama u zubima i kartama u rukama.
ja b' to rado videla. :yes:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Prva asocijacija:

Jedna zrikava kurveštija sa mog faxa.
Samo o tome zna da priča, obavezno glasnim i izrazito dominantnim tonom.

Pritom su muškarci u manjini na većini odeljenja Filozofskog faxa.

Biti bučan i bezobrazan nije isto što i bilo koja vrsta aktivizma.

:peace:
Korisnikov avatar
By Srklet
feminizam je kad zena zeli odsjeci muskarcu kurac jer je ugnjetavanam od strane njega.
Korisnikov avatar
By 2kune
za mene je feminizam kad muž pere pijate i kukiča... :lezba:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!