Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Ulix
Originally posted by Momo
Originally posted by KgCS3
Mislim, pa cak ni famozni nutricionizam tj nutricionisti :)
zapadna medicina po meni ima bas los pristup ishrani

ali je zato makrobiotika genijalna stvar i vrlo logicna :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:puzzle:

sta je smesno 'leba ti ????
Korisnikov avatar
By Momo
Ne znam kako neko moze da zivi bez mesa, ali sto se mene tice ljudi i govna mogu da jedu ako ce ih to usreciti. Marim ja. Neka jede ko sta hoce.

I jedan i drugi ekstrem (tj. i krajnje mesozderstvo i pasenje trave sa druge strane) nose sa sobom odredjene zdravstvene rizike. Sto bi mozda trebalo da znaci da je najbolja ishrana negde izmedju, nesto kombinovano.
A zaboravih da dodam da je ovo boldovano (a posebno ovo drugo boldovano) takav stereotip i predrasuda prema veganskoj ishrani da prosto budem zbunjen kad god cujem takve izjave...
naravno osim kad ih cujem od moje babe,posto ona voli na taj nacin da komentarise sta ko ima u tanjiru...
By Ulix
Ne znam kako neko moze da zivi bez mesa, ali sto se mene tice ljudi i govna mogu da jedu ako ce ih to usreciti. Marim ja. Neka jede ko sta hoce.

I jedan i drugi ekstrem (tj. i krajnje mesozderstvo i pasenje trave sa druge strane) nose sa sobom odredjene zdravstvene rizike. Sto bi mozda trebalo da znaci da je najbolja ishrana negde izmedju, nesto kombinovano.
A zaboravih da dodam da je ovo boldovano (a posebno ovo drugo boldovano) takav stereotip i predrasuda prema veganskoj ishrani da prosto budem zbunjen kad god cujem takve izjave...
naravno osim kad ih cujem od moje babe,posto ona voli na taj nacin da komentarise sta ko ima u tanjiru...
Pa znas sta, ja zaista ne znam kako neko moze da odoli girosu, recimo. Ali ja ne znam ni kako neko moze da drzi cincilu kao kucnog ljubimca, niti kako neko moze da uziva u "muzici" Jelene Karleuse, niti kako neko moze zaista i istinski da voli Mir-Jam. Dakle, mnoge stvari ja ne znam i ne shvatam. Ali sta sad da radim? Kao sto rekoh: svako bira kako ce da zivi, pa i kako ce da se hrani. Ja zaista nemam nista protiv vegeterijanaca ili veganaca ili koga vec. To se mene ne dotice ni najmanje. Svakako necu zadrzati svoje cudjenje u vezi necega, samo zato sto se ti mozes naci uvredjenim. Jbt, nisam rekao da vegeterijance teba obesiti za muda na sred Terazija, vec da meni to nije sasvim jasno, jer ja volim meso. :lood:

A ako ces vec da boldujes moje toboz predrasude, onda bolduj i "mesozderstvo", jer je i to neki stereotip, zar ne? I nama mesozderima se omakne da pojedemo krastavac s vremena na vreme. ;)
Da si, dakle, malo razmislio shvatio bi da mozda nisam mislio nista lose, vec sam se eto izrazavao slobodnije, zezao se, posto je to bilo moje misljenje, a ne doktorska disertacija. Ako sam vredjao vegeterijance time sto sam rekao da pasu travu, onda sam vredjao i samog sebe nazivajuci se mesozderom. A bilo bi stvarno debilno od mene da vredjam samog sebe na taj nacin, ne? Ali ti o tome nisi razmisljao, ti si se odmah nasao uvredjenim. Jer kome treba jos da razmislja, kad moze da odreaguje kao adolescent na prvu rec koju vidi i koja mu se ne svidja.

U onoj tvojoj prethodnoj izvali je smesno to sto je makrobiotika nauka i logika, dok je medicina sa druge strane vudu sa skroz pogresnim pristupom gotovo svemu. Fascinantno.
:zid: :odrasti:
Korisnikov avatar
By Sunce
Momo i Ulix :hug:

Ja bogami jedem meso, mada sam citao da naucnici i dalje ispituju da li je zdravo da ga ljudi jedu. Postoje razlicita misljenja.
Korisnikov avatar
By jukie
I jedan i drugi ekstrem (tj. i krajnje mesozderstvo i pasenje trave sa druge strane)
Doduše pasenje trave (pašenje? ispaša? kakva čudna reč) i forbs (zelenih delova zeljastih dikotila) bi zaista bio ekstrem veganizma+rawfoodizma, s tim što naravno niko na taj način ne bi opstao duže od dan-dva pre nego što krene da iskopava korenje ili bere voće i gljive, ili kako se već gorile hrane? Znam da one jedu jako puno nekog divljeg celera i koprive.

Kad bolje razmislimo, postoji čitav raspon između ta dva ekstrema na kome bi svako ko jede meso mogao da označi opseg od-do, a i kod raznih ljudi je to isprepletano i kreće se u nekoliko dimenzija...

recimo jasno je da krajnje mesožderstvo počinje od kanibalizma i ide preko jedenja šimpanzinog i gorilinog mesa, pa preko mesa psa, lava do slona, konja, odatle do papkara, što je većini ljudi sa ovih prostora početna tačka, pa onda preko ćurke, kokoške itd preko ribe do morskih plodova, ali nije sasvim jasno gde u toj slici treba da se uglavi jedenje veverica i pacova, ili kitova i delfina, ili zmija, ili žaba;

da li su veverice i zamorčići, pošto su mali biljojedi sisari, negde između kunića i pileta, ili pošto su slične pacovima treba da se pomere naviše u gadljivoj hijerarhiji i da se nalaze negde među lisicama i divljim mačkama;

zapadna civilizacija gura konjsko meso duboko u tabu-oblast iako su konji (zebre, magarci) po obliku tela i načinu života negde između eland antilopa i losova (a losovi itekako nisu tabu, dok se antilope direktno nadovezuju na goveda);

žabe i zmije su većini ljudi gadljivije od riba iako su evolutivno bliže pilićima (dinosaurusima) i sisarima nego ribe;

delfini su sa jedne strane pametni kao ljudi (veoma jak tabu), sa druge strane žive u vodi i imaju salo kao masnija riba (ribe su na granici prema vegetarijanstvu, vrlo slab tabu), a sa treće su srodni nilskim konjima za koje većina smatra da su malo veće svinje, a svinje su kao tabu negde pored slona;

što se tiče seafood, mene su vaspitali da se bube i crvi ne jedu, a seafood mi sasvim izgleda kao bube i crvi, tako da ne vidim zbog čega su lignja, ostriga i škamp prihvatljiva hrana u zapadnom društvu, a kišna glista, puž golać i bubašvaba nisu. itd itd
Korisnikov avatar
By broX
Originally posted by Egon
svakako ...

lakshe i pozitivnije i lepshe
i zaista imas utisak poboljshanja
i lichnosti i duha itd ....

podrzavam tvoj stav

mnogi mesozhderi koriste argument
"ali meso je ukusno"
naravno ali tek onda kad ga
1) zakoljesh
2) istranzhirash
3) stavish brdo zachina
4) isprzhish ili skuvash

na taj nachin i moje patike mogu biti ukusne ...
ja i biljke posmatram kao ziva bica podjednako kao i zivotinje...
i njih moras da 1) pocupas
2) iseces
3) skuvas
i sta sad, da ne jedam nista da bi svi bili zadovoljni
inace retko jedem meso samo piletinu i ribu, jer su zdraviji ( u pogledu sastava aminokiselina) od svinjskog mesa, pogotovo izbegavam sve sto je dimljeno i przeno...ali stvar ukusa

a to poboljsanje licnosti i duha mi je pogotovo smesno...postoji toliko stvari koje mogu imati za posledicu isti efekat i kad jedes svinjetinu

inace mislim da se iskljucivo biljnom hranom ne mogu uneti sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu kao sto je to slucaj podjednakim unosom hrane biljnog i zivotinjskog porekla
Korisnikov avatar
By Neca
Originally posted by broX
Originally posted by Egon
svakako ...

lakshe i pozitivnije i lepshe
i zaista imas utisak poboljshanja
i lichnosti i duha itd ....

podrzavam tvoj stav

mnogi mesozhderi koriste argument
"ali meso je ukusno"
naravno ali tek onda kad ga
1) zakoljesh
2) istranzhirash
3) stavish brdo zachina
4) isprzhish ili skuvash

na taj nachin i moje patike mogu biti ukusne ...
ja i biljke posmatram kao ziva bica podjednako kao i zivotinje...
i njih moras da 1) pocupas
2) iseces
3) skuvas
i sta sad, da ne jedam nista da bi svi bili zadovoljni
inace retko jedem meso samo piletinu i ribu, jer su zdraviji ( u pogledu sastava aminokiselina) od svinjskog mesa, pogotovo izbegavam sve sto je dimljeno i przeno...ali stvar ukusa

a to poboljsanje licnosti i duha mi je pogotovo smesno...postoji toliko stvari koje mogu imati za posledicu isti efekat i kad jedes svinjetinu

inace mislim da se iskljucivo biljnom hranom ne mogu uneti sve esencijalne aminokiseline u optimalnom odnosu kao sto je to slucaj podjednakim unosom hrane biljnog i zivotinjskog porekla
Slazem se...

Kako su srpski nauchnici utvrdili, nemoguce je lopatati 10h, a za to vreme se hraniti zelenishem. A poshto su srpski nauchnici najkompetentniji, necu vishe raspravljati o ovoj temi.
:durenje: :avalon:
By J...
Meni su najzanimljiviji neki ljudi na ovoj temi pa i sam pokretac teme koji su se posle izvesnog vremena predomislili iako su se vrlo strastveno zalagali za vegetarijansku ishranu. :lol:

Par razloga se navodi kao argumenti za ovakav nacin ishrane:

1. Ubijanje radi mesa je nehumano.

Smatram da su i biljke i zivotinje ziva bica i zbog toga ne vidim zasto bi bilo humanije ubijati biljke ali ne i zivotinje. Kao sto je neko vec rekao, vecina zivotinja pa i biljaka koje se danas koriste za ishranu su vestacki stvorene tako da ne bi mogle ni da opstanu bez coveka, same u prirodi (kao i kucni ljubimci, ptice u kavezima i sl. koji nisu naucili da zive u prirodi itd. ). Uglavnom im je naglasen instikt za hranom koju natprosecno jedu i ta njihova osnovna potreba je i zadovoljena. Tako da je malo nelogicno uporedjivati jednu farmu pilica (sitih i debelih) sa zatvorenicima u logoru. Pri tome ja mogu da tvrdim da ti pilici nemaju pojma (za razliku od zatvorenika) sta ce sa njima na kraju biti isto kao sto i vegani veruju da krompir nema pojma da ce na kraju biti pojeden (ili mozda ima? ).

Neki ljudi iz religijskih razloga ne zele da jedu meso (losa karma i sl. ) i to je opet njihov licni razlog protiv koga nemam nista.

2. Vegetarijanska ishrana je zdravija.

Mislim da je najzdravija ona ishrana koja je raznovrsna, uglavnom ljudi i znaju sta to znaci (vise proteina, vitamina manje masti i secera i sl. ). A opet mislim da svako najbolje i oseca sta mu prija i da u skladu sa tim i tezi odredjenoj hrani, valjda jos uvek posedujemo i neke prirodne instikte ne mora bas sve da bude nacrtano.
Korisnikov avatar
By KiWi
Pa znas sta, ja zaista ne znam kako neko moze da odoli girosu, recimo.
Isto kao što kao što neko može da odoli da gledanju Pinka. Jednostavno odlučiš i to je sasvim dovoljno.

Pokušaj i videćeš da nije toliko teško ... Uostalom, velika većina gotovih proizvoda ima previše soli i šećera, što totalno deformiše potrebe čoveka, pa se može reći da na neki način postaje "zavistan" od te hrane ...
A ako ces vec da boldujes moje toboz predrasude, onda bolduj i "mesozderstvo", jer je i to neki stereotip, zar ne? I nama mesozderima se omakne da pojedemo krastavac s vremena na vreme. ;)
:) Pazi da ne preterate :D

@Sunce: :D :kiss:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Neca
Slazem se...

Kako su srpski nauchnici utvrdili, nemoguce je lopatati 10h, a za to vreme se hraniti zelenishem. A poshto su srpski nauchnici najkompetentniji, necu vishe raspravljati o ovoj temi.
Koji srpski naučnici? Oni iz vinče?

Ja imam poznanika koji je magaciner i tegli na poslu više od prosečnog paora, pa se hrani sojom i mungo pasuljem (ne stvara gasove i hranljiv kao meso, samo se lakše vari)
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by KgCS3
Mislim, pa cak ni famozni nutricionizam tj nutricionisti :)
Da, to je tvoje misljenje, a daleko je od stvarnosti.

Nemam nameru da ispravljam tvoje krivo misljenje (niti da ubedjujem ljude da jedu ono sto ja jedem ili da zive kako ja zivim), samo predlazem da pre nego formiras svoja misljenja pogledas malo kroz medline/pubmed i videces da je dosta toga odradjeno, na velikom broju ljudi, u dugom roku.

Svi imamo pravo na svoje misljenje, ja se samo nadam da ljudi svoja misljenja baziraju na postojecoj (naucnoj) evidenciji, ne na predanjima i socio-kulturno prihvacenim normama.

Pozdrav sa Balija!

:camac:
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by KiWi
Originally posted by Neca
Slazem se...

Koji srpski naučnici? Oni iz vinče?
:up:

@ NECA:
Ne postoji ni jedan srprki (niti bilo koji) naucni rad o tome da je nemoguce lopatati a za to vreme hraniti se zelenisem.

ALI postoje mnoge naucne publikacije o zdravoj vegetarianskoj ishrani (kazem zdravoj jer ima ljudi koji misle da ako jedu makarone svaki dan oni su vegetarianci i naravno uz to i zdravi, sto je glupost). E sad, oni koji vole da citaju oni ce prelistati naucne publikacije i docice do ispravnog zakljucka.
U medjuvremenu svako neka jede (ili cak i jebe) sta mu godi, nije moja stvar.

Pozdrav!
Korisnikov avatar
By Momo
To se mene ne dotice ni najmanje. Svakako necu zadrzati svoje cudjenje u vezi necega, samo zato sto se ti mozes naci uvredjenim.

I nama mesozderima se omakne da pojedemo krastavac s vremena na vreme. ;)
Da si, dakle, malo razmislio shvatio bi da mozda nisam mislio nista lose, vec sam se eto izrazavao slobodnije, zezao se, posto je to bilo moje misljenje, a ne doktorska disertacija. Ako sam vredjao vegeterijance time sto sam rekao da pasu travu, onda sam vredjao i samog sebe nazivajuci se mesozderom. A bilo bi stvarno debilno od mene da vredjam samog sebe na taj nacin, ne? Ali ti o tome nisi razmisljao, ti si se odmah nasao uvredjenim. Jer kome treba jos da razmislja, kad moze da odreaguje kao adolescent na prvu rec koju vidi i koja mu se ne svidja.
Haha svasta, ne znam odakle ti to da su me tvoje predrasude uvredile?
Mozda zbog toga sto mislis da sam vegan (a verovatno je to posto pominjes "vas mesozdere")?

U onoj tvojoj prethodnoj izvali je smesno to sto je makrobiotika nauka i logika, dok je medicina sa druge strane vudu sa skroz pogresnim pristupom gotovo svemu. Fascinantno.
:zid: :odrasti:
Mojom "izvalom" sam samo izrazio svoje misljenje, takodje nisam imao nameru da pisem disertaciju na tu temu... koga zanima makrobiotika nek nabavi literaturu pa nek cita.

I da, po meni je zapadna medicina cisto sranje naspram makrobiotike. Pa mi je stoga tvoj komentar da zapadna medicina ima pravi pristup a da je makrobiotika vudu takodje za 5 X :lol:
Korisnikov avatar
By MILENA-otrovnica
Ja sam bila vegetarijanac 8-16 g. jer me keva uzasno istraumirala.

Dosla sam iz skole jednog dana,a ona je htela da zakolje kokosku da napravi supu,a nikog drugog nije bilo kod kuce.Nije mogla sama da je zakolje i mene je NATERALA da joj pomognem.Ja sam drzala krila kokoski,a ona ju je udarala nekom izuzetno tupom sekirom po glavi.Kokoski nikako nije uspevala da odsece glavu,krv je sikljala na sve strane,ja sam plakala,vristala toliko glasno da su me culi svi u selu u kom svom tad ziveli.
Inace,ja sam odrasla na ratnom podrucju Hrvatske i od malih nogu su mi pricali da se cuvam da me neko ne zakolje,a moja brizna mamica je izgledala kao neki koljac iz horor filma.

Od tog dana mi se gadilo meso,ali sam pocela da ga jedem ponovo oko 16 g.
Valjda vreme leci te decje traume.
Korisnikov avatar
By Blond Brat
AHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAH ludaku :lol:

Ima janjici da se tresu kad prodjemo nas dve :wundy: :lol:
Ja sam od onih koji naprave cudnu facu kad im neko kaze da je vegan, priznajem :D jer nista ne moze da me ubedi da postoji kvalitetnija ishrana od raznovrsne ishrane. Doduse, tu je i ona filozofija protiv ubijanja zivotinja koju takodje ne kapiram, jer se zivotinje medjusobno ubijaju zilion godina, a i mi smo zivotinje samo sto smo mi to ubijanje industrijalizovali tako da stvarno deluje morbidno.
U principu, polemike su beskorisne, ishrana je stvar izbora(ili mogucnosti)...
oštro prosvjedujem suproću takve neviđene diskriminacije i rasizma kakve propagira veganska ideologija! :protest:
i biljke i životinje su osjetilna bića i njihova patnja jednako vrijedi. :sudija:
stoga čovječanstvo mora jesti plastiku. :smug:
Korisnikov avatar
By HalfJack
Egon napisao:chisto jer se nadam da sledecji put kad neko uzme da zagrize shniclu seticje se ovih slika ...
Nope these pictures have no bad effect on me. Još uvijek mi se jede meso nakon što sam vidio ove sličice. :party:

2kune napisao:stoga čovječanstvo mora jesti plastiku. :smug:
:radosnice:
sad sam tek uzela da nadjem da li ovde ima nesto na ovu temu i prvo sam bila zacudjena sto uopste postoji tema, a citajuci komentare sam, blago je reci, ostala zatecena, bez texta...
jos pre par godina sam batalila meso (da, priznajem, bilo je piletine i curkica iz dvorista bake sa sela, ali i to jeeeeeedva) i sad vec skoro dva meseca sam vegan. ok, nekih 70-80%, zbog hemije, kozmetike, trte vrte...ali radim na tome.

strasno mi je zao kad neko predlozi da se nesto pogleda, da se neko informise i kao dogovor dobije "bas me briga" ...

mislim da sam htela jos nesto da kazem, ali sam eto zaboravila (nemoj da je neko sad poceo "eto ti sto neces meso", senilna sam od kad znam za sebe). ako se setim, ce da nazvrljam. :saint:
Korisnikov avatar
By Blady
Tezim da postanem pravi vegetarijanac.
Izbegavam meso, doduse i mlecne proizvode..
Мени рецимо никада, ни на крај памети, није било да престанем да једем месо.
Просто, људи јесу на врху ланца исхране и зашто не би јели месо? То што смо до ове тачке дошли користећи алатке је просто доказ наше супериорне снаге - интелигенције која је подједнако валидна као и отровни очњаци, канџе или сирова снага!
Моје неко размишљање довело ме је до закључка да људи никада не би ни достигли овај стадијум интелектуалног развоја да нису конзумирали месо. Бескрајни извор протеина, масти и есенцијалних масних киселина као и гвожђа чини месо незаменљивом намирницом. Сво то обиље градивних састојака потпомагало је еволуцију.
Одличан пример разлике између вегетаријанаца и оних који то нису пружају бодибилдери. Бодибилдери који су вегетаријанци изгледају дупло мање од њихових колега професионалаца, који једу месо. Имају, дакле, дупло мање протеина што директно иде у прилог да биљна храна нема довољно протеина.

Што се варења тиче, истина је да се сирово месо теже вари али није несвариво. Једина опасност која прети од такве хране је могућност инфекције. Осим тога, узимањем сировог меса имали би извесних дигестивних проблема али би то, временом, потпуно нестало пошто би се адаптирали. Тако би и дуготрајни вегетаријанци имали проблема након што поједу месо. Још један проблем са сировом храном је искористљивост састојака и зато се она термички обрађује. Сирови протеини се далеко теже и дуже варе и многи се не би искористили. Зато месождери доста више једу...
Korisnikov avatar
By Pauceti
Neodgovorno i bahato je nazivati druge neodgovornim usled sopstvene neobavestenosti.

Dr. Amy Lanou from the PCRM who testified as an expert witness for the prosecution in one trial, wrote that "vegan diets are not only safe for babies; they're healthier than ones based on animal products". She argued that "the real problem was that [the child] was not given enough food of any sort."

Ceo clanak:

http://www.chron.com/opinion/outlook/ar ... 802048.php
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!