Članak o sparing partnerima
April 29, 2009 /
Anu su citirali u članku o sparing partnerima koji je objavljen u majsko/junskom izdanju britanskog ACE Tennis Magazina. Zahvaljujući ljubaznosti ACE magazine, sledi prevod članka. Napominjemo da su ovo stavovi autora, i nismo odgovorni za greške činjenicama u tekstu.
Tihi partneri
Možda im se ne odaje priznanje koje dobijaju treneri, fizioterapeuti ili nutricionisti, ali sparing partneri su ključni deo tima svakog profesionalca …
Autor Simon Cambers
Pogledajte bilo koji turnir ovih dana i uz vrhunske svetske tenisere – čije slike su poznate širom sveta – ćete videti veliki broj igrača bez imena i lica koji dangube sa teniserima kao što su Rafael Nadal i Serena Williams.
Niste vi krivi što ne znate ko su oni, mnogi ljudi ne znaju. To su muškarci i žene koji ostaju u senci, pomažući zvezdama da se pripreme za bolje i veće stvari. Oni provode sate radeći magareći posao koji velikim imenima omogućava da igraju onako kako mi znamo i volimo. Oni su sparing partneri.
Kada su njihovi snovi o profesionalnoj karijeri počeli da blede, neki od njih su istražili život kao treneri, drugi su igrali poluprofesionalni tenis, mnogi su započeli potpuno druge karijere. Ali oni koji su ostali uz igru, saznali su da i dalje mogu da imaju značajnu ulogu.
Dok većina, mada ne svi teniseri imaju običaj da udaraju sa svojim trenerima, ili čak jedni sa drugima (Andy Murray je često trenirao sa Hrvatom Mariom Ančićem i mnogi francuski teniseri treniraju jedni sa drugima, pogotovo za vreme turnira), sparing partneri su mogo češći u ženskom tenisu, gde teniserke vole da koriste fizičku snagu muških sparing partnera kako bi podigle svoju igru.
Možda najpoznatiji član zajednice sparing partnera je Aleksander Bajin, bivši profesionalac rođen u Srbiji koji je od maja 2007. godine sa Serenom Williams proputovao ceo svet.
Bajin je Amerikanki više od običnog sparing partnera, ona ga je čak nedavno opisala kao svog najbližeg poverenika. ‘Moj sparing partner je ekstra poseban,’ rekla je Serena za ACE Tennis. ‘On je dobar igrač, ponekad igra na ATP Tour-u, i tu je razlika. On mi je kao najbolji prijatelj, svuda ide sa mnom, sve radi za mene na turnirima. On mi priprema reket, španuje ga i stavlja mu grip, organizuje moje treninge I podržava me. On je najbolji. Čak ide i na odmor sa mnom, ne mogu da ga se rešim! On brine o tome da jedino što ja moram da radim na terenu je da igram tenis. On moj posao čini mnogo lakšim.’
Bajin, koji je odrastao u Nemačkoj, je obećavao kao junior, ali mu je seniorski tenis bio previše težak da bi od njega živeo, zbog čega je morao da istraži druge mogućnosti. ‘Moj prvi prioritet je uvek bio da budem profesionalni teniser,’ rekao je nedavno Bajin. ‘Ali ako ne budem profesionalni teniser, onda da budem sparing partner ili trener. Ja rezervišem terene za trening, brinem se o tome da ona ima hranu koju želi, i trudim se da ona bude zadovoljna.’ Bajin sebe opisuje kao najsrećnijeg čoveka na svetu i čini se da to prolazi. Većina iz najboljih 10 na svetu imaju sparing partnere. Ruskinja Maria Sharapova ima Amerikanca Michael Joyca, koji radi i kao njen trener, njena zemljakinja Dinara Safina radi sa Željkom Krajanom, a Venus Williams sa Amerikancem David Wittom, bivšem teniserom sa Tour-a. Bivša 1. teniserka sveta Martina Navratilova je do kraja svoje karijere koristila Južnoafrikanca Rogera Andersona, a 28-godišnji Anderson je sada stalni član Tima (Liezel) Huber, i radi sa najboljim svetskim ženskim dubl parom.
Šampionka French Open-a Ana Ivanović je jedna od onih koji ne koristi stalnog sparing partnera. Umesto toga ponovo i ponovo koristi iste, pošto joj oni pružaju nešto ekstra. ‘Jako je važno imati dobrog sparing partnera,’ rekla je Srpkinja za ACE Tennis. ‘Oni su od ključne važnosti za vaš trening i napredak.
‘Glavna prednost (u odnosu na stalnog sparing partnera) je prisnost na terenu. Naviknu se na vežbe koje volite da radite. Naviknu se i na vašu igru i, na neki način, i vi se naviknete na njihovu. To pomaže njihovoj konstantnosti, što je dobro, jer naravno da želite nekoga ko pravi što je moguće manje grešaka. To u isto vreme može da bude i mana, jer ne želite da se previše naviknete na njihovu igru, pošto devojke igraju dosta drugačije. Najbolji sparing partneri mogu da igraju različite stilove.’
Turniri često mogu teniserima da pronađu sparing partnere, ali ako želite igrača koji je plaćen da vam stalno bude na raspolaganju, oni nisu jeftini, mada niko ne govori koliko tačno novca daje za njihove usluge. Engleski broj 1, Anne Keothavong, je ove godine možda ušla u 50 najboljih na svetu, ali nema viška novca za to. Bar još uvek ne.
‘Mislim da bi to bilo prilično skupo,’ kaže. ‘Sada ne putujem sa sparing partnerom, pošto ima dosta ljudi sa kojima igram kada sam kod kuće. Ima dosta ljudi sa kojima sam odrasla koji još uvek imju veze sa tenisom, svejedno da li su treneri ili nešto drugo, koji još uvek mogu da me pobede na treningu. Dobro je igrati sa tim ljudima, pošto oni udaraju jače loptice. Ali ne bih odbacila [stalnog sparing partnera].’
U zavisnosti od toga kom profesionalcu ste sparing partner, to može da bude izuzetno zahtevno, i fizički i psihički. Australijanac Mark Shanahan je 2006. godine proveo vreme sa sada 1. teniserom sveta Rafaelom Nadalom, i otkrio je da je nivo Španca očekivano težak. ‘Treniranje sa Nadalom je bilo nestvarno,’ priznaje Shanahan. ‘On je bio toliko, toliko intenzivan i snažan. Bio je toliko jak, da me je oduvao. Posle sat vremena njegovog zagrevanja i udaranja sa zemlje bio sam skoro iscrpljen. A neverovatno je što je on bio spreman da igra meč u tri dobijena seta. Neverovatno je koliko su on i vrhunski igrači fizički pripremljeni.’
Shanahan je radio i kao sparing partner Finca Jarkka Nieminena, Australijanki Sam Stosur i Casey Dellacqua i Američkoj dubl teniserki Lisi Raymond. Počeo je 2005. godine kada je trenirao u Melbourne Parku i radio je na nekoliko Australian Opena. Svako ko misli da to zvuči lako, treba da čuje njegov opis ovog posla. ‘Pre početka turnira trenirate sa igračem, igrate mečeve, ili radite na vežbama i kondiciji. Tamo se rano ujutru, udarate lopticu, i ponovo po vrelom danu. U suštini je kao da ste sve vreme dostupni,’ objašnjava on. ‘I, naravno, tokom turnira se uvek zagrevate pre mečeva. Ponekad udaram sa tri do četiti igrača dnevno, pa je na kraju dana prilično zamarajuće, pogotovo ako ste sedeli na suncu i gledali njihove mečeve. ‘
Sparing partneri rade ono što profesionalci hoće i na čemu žele da rade. Ja sam tu neka četiri dana pre turnira, i onda ostajem do kraja turnira. Ili me zovu na mobilni, i kažu mi u koje vreme je trening i na kom terenu igramo, ili na samom terenu pre ili posle treninga organizujemo trening za sledeći dan. Ponekad ja za igrače rezervišem teren za trening. Ranije sam ja rezervisao teren za igrača ako on mora da ode na tretman, da priča sa novinarima, ode u teretanu itd. Pretpostavljam da to zavisi od odnosa, ali sam ponekad nosio njihove rekete na španovanje, što je još jedan uobičajen posao.’
Shanahan, koji svoju ulogu povremenog teniskog trenera kombinuje sa studijama majoterapije – mišićna terapija za vas i mene – kaže kako bi ove godine mogao da počne stalno da radi kao sparing partner. ‘Uživam u udaranju loptice i radu na kondiciji, i uživam u trenerskom životu, pa bi možda u jednom trenutkui mogao da počnem time da se bavim za stalno,’ kaže on. ‘Želim više da učim i da naučim više o radu sa sportistima, pa bi bilo sjajno kada bih mogao da iskombinujem trenerski posao sa tretmanima.’
Čini se da novac nije loš, ali svakako pomaže ako se dobro slažete sa svojim poslodavcem. ‘Definitivno postanete njihov prijatelj, ali ne bih rekao da na bilo koj način ja smanjujem pritisak koji imaju,’ priznaje on. ‘Trudim se da budem prirodan, uglavnom. Neki igrači se otvore i stvarno su opušteni i prijateljski raspoloženi, a neki samo hoće da udaramo lopticu i to je sve. Nadal je pravi džentlmen, ali svako je drugačiji, i to je u redu.’
Sparing partneri su često dovoljno dobri da svoje profesionalce pobede na treningu, i mada mnogi igrači to vide kao dobar znak, uvek izbija takmičarski duh. ‘Igram samo sa muškarcima, jer je najbolji način da napredujete kada igrate sa nekim ko je bolji od vas,’ kaže Ivanovićeva. ‘Mogu da pobedim većinu sparing partnera sa kojima sam radila, ali oni najbolji mogu da pobede mene. Ne smeta mi, oni su muškarci, ali veoma volim da se takmičim i uvek hoću da ih pobedim.’
Ko udara sa kim?
Rafael Nadal – kada ne koristi sparing partnera, najbolji teniser sveta često trenira sa svojim starim prijateljem Carlos Moyom na Majorci.
Andy Murray – 4. teniser sveta ponekad koristi svog prijatelja Carlos Miera, prijatelja iz juniorskih dana sa Sánchez-Casal akademije u Barseloni
Roger Federer – za vreme turnira bivši broj 1. ‘trenira’ sa svojom dugogodišnjom devojkom, Mirkom Vavrinec.
Andy Roddick – Amerikanac je igrao sa svojim bratom, John-om, koji je u to vreme bio njegov trener.
Jo-Wilfried Tsonga – eksplozivni Francuz često trenira sa svojim prijateljem takođe profesionalnim teniserom Jeremy Chardy-jem.
http://www.anaivanovic.com/?lang=sr&pat ... lpage=2380