Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2358956#p2358956]Misfit napisao:[/url]dušebrižnici se (krajnje bukvalno) zakucali za naziv topika, a ništa o Ćosiću. nikakav komentar o svežim govnima kojima nas zasipa, iznova, posle svega što je uradio, izgovorio i napisao? ali važno je biti fin, ili portparol.
obrazac nacionalisticke patologije i propagande: nikolaidis je atentator, iako nisi citao njegov tekst; angelinin film je antisrpski, iako ga nisi gledao; ugricic je terorist, iako nisi citao pismo koje je potpisao. itd.

zato si ti misfite neukusan, a nikako dobrica cosic! bas si socijalni, politicki i moralni talog, kao da si nekakav albanac, pobogu. :qqlele:
misfite, u svom postojanju ništa vredno nisi stvorio za svetsku kulturu i civilizaciju, a s obzirom na ono sto pises po forumu vjerojatno ti je jedina veština švercovanje droge. :pljuje:
Korisnikov avatar
By Misfit
just for the record, I only buy drugs. :andjelak: *biljasrbljanović*
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Ja sam ga u svojim mislima, sasvim slucajno, vec sahranila. A onda otvorim novine i vidim da covek prodaje kucu nekom tajkunu. To sve u cudu prokomentarisah naglas - kako prodaje kucu kad je mrtav? Onda je keva uletela kako je RTS na testu opste kulture trebalo da postavi pitanje "Da li je Dobrica Cosic umro?". "Da li su se Dobrica Cosic i prokleta Jerina sreli?"*, "Da li je Dobrica Cosic posetio prokletu Jerinu u Nepalu?", "Da li su zajedno bili na Kilimandzaru i sta su tamo radili", i tako dalje... Upisale smo se od smeha.

*Prokleta Jerina, Nepal i Kilimandzaro su bila pitanja RTS-ovog testa za zaposljavanje
Korisnikov avatar
By spliff
nije dobrica zaluzio ni jastuk, ni utoku
ni svileni gajtan...
pre je zasluzio gnevnu rulju, naoruzanu motkama
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Eventualno.
Recimo, moja prababa je jos uvek ziva.
Iako joj deca nisu.
Hronologija ličnog i kolektivnog poraza

Te hladne večeri uputio sam se u Dom omladine, želeći da iz prve ruke čujem nešto više o gromoglasno najavljivanoj knjizi Dobrice Ćosića "Bosanski rat".

Poranivši pola sata bio sam nagrađen dobrim mestom u sredini trećeg reda prostrane podrumske sale ovog legendarnog zdanja.

Još na vratima zatekla me i zbunila simpatična kontradiktornost – veliki štand Evropske unije gde se besplatno nude časopisi najvećih evropskih prestonica, flajeri, prospekti i zgodni informatori o ovoj, čini se, sve neomiljenijoj političkoj organizaciji.

Kada se uzme u obzir da je barem trećina posetilaca ove promocije srčući topli čaj prelistavala dostupnu literaturu, postavlja se pitanje koji procenat je tu da bi uživao u opusu pisca evropskog formata, a koliko ih je došlo da se duhovno i politički nahrani rečima i porukama „oca nacije“.

Dok sam sedeo u polupraznom redu i osvrtao se ne bih li u detalje pregledao dvoranu koja se polako popunjavala, sa desne strane pojavila se četvrta "Zvezdina" zvezda i bivši selektor Vladimir Petrović Pižon u pratnji lepše polovine. I dok sam se suzdržavao da naglas ne prokomentarišem njegov katastrofalni učinak u kvalifikacijama, njega je brzo u prvi red smestila supruga još poznatijeg i „zvezdastijeg“ fudbalera Dušana Savića.

Očekivao sam da ću biti okružen neistomišljenicima, pripadnicima raznih organizacija, legalnih i polulegalnih, sakralnih, “patriotskih“... ali poveća koncentracija "zvezdaša" na tako malom prostoru „štipala“ me je za oči.

Kao po nekom pravilu, posle njih počeli su da pristižu i ostali „selebriti“. Prvo su krenula braća preko Drine – Nogo,Đogo i Buha. Srpsku političku „elitu“ predstavljali su Vladimir Božović (SNS) i Slobodan Gavrilović (DS), što je pokazalo nadaleko poznati Ćosićev talenat da njegova dela pomiruju sukobljene strane.

Tamnu stranu bosanskog rata sa tamnim mastilom i tamnom prošlošću parapisac, paraprofesor i paravojnik Dragoslav Bokan pozvan je da celoj stvari pokuša da doda i „vitešku“stranu.

Profesor Darko Tanasković i mladi pisac Kecmanović nisu mogli da sakriju tremu od prevelikog poštovanja prema domaćinu.

Ja sam se udobno smestio i nisam skidao pogled sa tvorca Deoba, Vernika, Grešnika, Otpadnika... Vreme smrti svi smo preživeli, Vreme zla takođe Vreme vlasti još uvek traje.

Pogureni starac u pratnji svoje ćerke pozdravljen gromoglasnim aplauzom delovao je više nezainteresovano prema radoznalim pogledima i svima onima koji su se usudili da mu priđu i ukradu malo vremena pre početka promocije.

Sama promocija posle šturog uvoda i bez ikakve najave govornika odigrala se u iščitavanju unapred napisanih govora koji su bili nesolidna legura književne slobode i površnih političkih ocena bliske prošlosti. Nedostojna najava našeg najvećeg živog pisca.

A on, kao hodajući spomenik, oslanjajući se na ćerku i štap stao je za govornicu i gledajući nas iznad debelih naočara pokušao je da nam kratkim uvodom predstavi svoje poslednje delo koje je, čini se, iščupao iz sebe kao jauk, skinuo ga sa sebe kao teret i ostao go pred istinom koju je ispisao na belom papiru.

Beli papir i bele korice, kako jedan predgovornik reče, jesu debeli bosanski sneg na kome je napisan ne samo naslov već i svako slovo ove knjige koja nas vraća u hladnu prošlost.

Na tom snegu mnoge zverke su ostavljale trag, ali u ova olujna vremena mnogi tragovi su zatrti i prekriveni bolnim zaboravom koji predstavlja refleksnu odbrambenu reakciju duše da bi telo nastavilo kako tako da živi.

Knjiga je prožeta i piščevom tugom za izgubljenim prijateljem Nikolom Koljevićem koji je, kako Dobrica reče, „odabrao da zaćuti“, a koji je krunski svedok svega što se dešavalo kako u bosanskoj tragediji, tako i u pregovorima u Dejtonu i Parizu.

Nisam mogao da skinem pogled sa očiju umornog starca čija je ruka ispisala romane koje sam u dahu iščitao još kao osnovac, gradivo utvrđivao kao gimnazijalac, a svoju biblioteku popunjavao njegovim delima odričući se skromnog studentskog kredita.

Katići, Dačići, vojvoda Mišić, Generalštab, regent Aleksandar, Kajafa... prelistavao sam svoje sećanja i uspomene na duge noći kada sam, činilo mi se, uživo preživljavao sve sednice vlade, bitke na neosvojenim kotama, telefonske prepirke sa Generalštabom, nesreću srpskog naroda...

U jednom trenutku zapitao sam se da li će za pola veka neki novi Ćosić pisati o našem vremenu i kako će svoju knjigu nasloviti.

Vreme...

P.S.

Sama knjiga predstavlja dnevnik predsednika Savezne Republike Jugoslavije, čoveka koji se od samog početka smatrao i ponašao kao da je tu došao silom prilika, da je dovučen i u sve to uguran protiv svoje volje. U najgore vreme, sa najmanje moći, sa najviše neprijatelja.

Knjiga je opis uzaludne borbe i suočavanja pojedinca sa nerazumevanjem okoline, i spoljašnje i unutrašnje, sa osećanjem velike odgovornosti, sa sagledavanjem tragičnog trenutka u kome se srpski narod nalazio.

Knjiga je hronologija ličnog i kolektivnog poraza.

Aleksandar Dikić
Korisnikov avatar
By Mars
Kakav je baksuz, ne bi me cudilo da umre baš pred izbore.

Pa da se Tadic onako presamiti i ne silazi se sa ekrana i u vreme predizborne tisine...
Korisnikov avatar
By svejedno
ja mislim da ce dumre 21. 12. 2012. i da su majani oko toga digli frku.

(ok, malo i oko kretanja sunca i zavrsavanja velikog ciklusa - al to se desava svakih 26.000 dina, a dobrica umire samo jednom)
Bošnjačka hajka na Dobricu

„Knjiga je monstruozna“, „zbirka skandaloznih gnusoba“, „kolekcija izmišljotina i obmana“, a „autor je genije zla“, „ratni huškač i idejni tvorac zločina“, „sijač mržnje“, „kobni otac nacije“, „gnjida od čovjeka“. Po formi, sadržaju i nivou ovih kvalifikacija koje su objavljene poslednjih dana čitalac će lako prepoznati da se radi o sarajevskim medijima, o Dobrici Ćosiću i knjizi „Bosanski rat“. „Avaz“ i „Slobodna Bosna“ nisu imali strpljenja da sačekaju domaću prošlonedeljnu promociju u prepunoj Narodnoj biblioteci RS u Banjaluci, jer su već bili proključali na onu prethodnu, inostranu, u Beogradu. Valjda kao još jedan izraz već pomalo komičnog kolektivnog uverenja da im sve nevolje dolaze iz „agresorske“ Srbije i da bi, da nema Ćosića, i Dodik „začepio usta“, a ovdašnji Srbi već odavno legli na rudu i navijali za jedinstvenu Bosnu.

I dok „Avaz“, pošto je dnevni, sem paušalnih zgražavanja i sažetih izraza mržnje ništa ne kazuje o sadržaju knjige, „Sl. Bosna” kao nedeljnik daje dosta opširan kolaž citata, ali, začudo, sem pokoje kratke i usputne psovke, bez ikakvih komentara. Zašto? Pa zato što je bošnjačkoj publici odavno utuvljena u glavu jedna jedina neprotivrečna istina o ratu kao srpskoj pa i hrvatskoj agresiji, o njihovoj apsolutnoj nevinosti, o tome kako su oni jedine žrtve, a komšije sve sami veći ili manji zlikovci. Takva godinama i sistematski oblikovana svest reaguje gotovo instinktivno: sve što se ne uklapa bez ostatka u bošnjačku verziju rata bez razmišljanja se odbija kao puka „izmišljotina, obmana i laž”.

Na primer, bez komentara se navode Ćosićeve reči: „Rat u Sarajevu je započeo 16. aprila 1992, a započeli su ga fakini iz sarajevskog podzemlja, ubijajući Srbe 'četnike'... Srbi beže iz Sarajeva...“ A zar uistinu nije bilo tako? Zar kao prva žrtva rata u gradu nije ubijen srpski svat Gardović pred Starom pravoslavnom crkvom na Baščaršiji? Zar se nije odmah nezvanično znalo da je ubica bio Ramiz Delalić Ćelo? Zar pomenuti u gangsterskom obračunu ubijeni Delalić nije imao debeo kriminalni dosije, kao i mnogi prvoborci i komandanti Zelenih beretki i Patriotske lige, poput Juke, Cace, Dede, Puške, Kruške i dr.? Zar nisu svi odreda bili muslimani, zar Srbi nisu bežali iz Sarajeva?

A onda, opet bez komentara, slede druge Ćosićeve rečenice: „Mora da se zna da se 1943. godine preko 20.000 muslimana dobrovoljno prijavilo u Handžar diviziju da ratuje za Hitlerovu Nemačku...“ A zar nije bilo tako? Zar je „Sl. Bosna” te činjenice o masovnoj muslimanskoj fašističkoj kolaboraciji i participaciji ne samo u SS nego još i više u ustaškim hordama trebalo da otkrije u Ćosićevoj „zbirci izmišljotina“, kada je to još pre rata dokumentovano opisao tuzlanski književnik Derviš Sušić u delu „Parergon“.

Pa ponovo iz Ćosićeve knjige i, takođe, bez komentara: „Ne sme da se zaboravi da je od sedamdesetih godina Bosnom gospodarila hrvatsko-muslimanska koalicija Mikulić-Pozderac, koja je BiH učinila republikom s najmanje slobode...“ Zar i to nije bilo baš tako? Zar indikativno anegdotsko čitanje akronima SR BiH kao „Samostalna Radnja Branka i Hamdije” nije poteklo iz Sarajeva, nego možda opet iz Beograda, Srbije, SANU ili od Dobrice lično? Zar u to vreme sami sarajevski intelektualci zbog deficita slobode javnog izražavanja nisu Bosnu nazivali „tamni vilajet” i odlazili put liberalnijih sredina - Beograda (V. Lubarda, B. Jakšić, R. Nogo, N. Petković, V. Šešelj i dr.) i Zagreba (M. Čaldarević, V. Sutlić, I. Foht, A. Pažanin i dr.).

Da nema već pomenutih, usputnih, kratkih i malicioznih napomena, članak u sarajevskom nedeljniku gotovo da bi delovao kao nepristrasno komponovan mozaik Ćosićevih autentičnih razmišljanja o ratu u BiH. Ali kod sarajevske publike te stvari jednostavno funkcionišu: dovoljno je na početku članka napisati „Majku li mu četničku!“, pa se dalje podrazumeva i mržnja, i klanje, i genocid i bosnocid. Umišljena bošnjačka „nevinost bez zaštite” nastala je verovatno još krajem osmanskog perioda, kada nisu mogli ni da se sa okupatorom povuku u Tursku kao svoju novu domovinu, niti da kao njeni kolaboranti ostanu i pridruže se pobunjenoj hrišćanskoj raji u Bosni. I, opet, u Sarajevu žive u naivnoj iluziji da „druga Srbija” kritikuje RS i Dodika samo da bi zaštitila bošnjačku „nevinost bez zaštite“, a radi se zapravo o banalnim unutrašnjim stranačkim nadmetanjima u Srbiji u kojima vremenom postaje neizbežan kompleksniji odnos prema političkom nasleđu od pre 2000. godine.

Dobrica Ćosić, međutim, sem neduge epizode na čelu kratkotrajne Treće Jugoslavije nije bio u operativnoj politici da bi nekome mogao naneti zlo, a svojim književnim delom već odavno je stekao i slavu i egzistencijalnu nezavisnost da bi imao potrebu da taktizira, manipuliše i obmanjuje. Možda je to činio samo onda kada je i sam nesvesno upadao u zablude pa ih je kao politički pisac delio s drugima, ali ni tada nije oklevao da se upusti u javna i nemilosrdna kritička samopreispitivanja. Išli su kod njega da upitaju za mišljenje svi lideri Srbije u poslednjih više od pola veka, od P. Stambolića, preko S. Miloševića do Z. Đinđića i sada B. Tadića, pa mora biti da se od Dobrice ipak nešto pametno može čuti. Zato bi i Bošnjacima bilo pametno da pažljivo, bez psovanja i pljuvanja, pročitaju Ćosićev „Bosanski rat”, slagali se - ne slagali s onim što tamo piše. A tamo, između ostalog, piše i da je „Srbima, Hrvatima i Bošnjacima neophodno istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova devedesetih godina”.

Da je Dobrica lišen nacionalnih predrasuda prema Bošnjacima mogu posvedočiti Izetbegovići. Pomoć za svojevremeno utamničenog Aliju njegova deca nisu tražila ni od reisa Hadžiabdića, ni od nacionalnog borca Muhameda Tunje Filipovića, ni od političara Hamdije Pozderca u Sarajevu, nego od Dobrice u Beogradu, gde ih je srdačno ugostio u kući na Dedinju i kao predsednik Odbora za slobodu misli i izražavanja pisao protestna pisma vlastima BiH i SFRJ. Čudno je da Bakir, Sabina i Lejla sada o tome ćute, dok „Avaz” i „Slobodna Bosna“ pjene o Ćosićevom šovinizmu i da ne napišu, bar u pismima čitalaca, da je, eto, bar njima i njihovom rahmetli babi nešto valjao.

Nenad Kecmanović,
Pres RS, 27. 3. 2012.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2366174#p2366174]Sheytan napisao:[/url]

Na primer, bez komentara se navode Ćosićeve reči: „Rat u Sarajevu je započeo 16. aprila 1992, a započeli su ga fakini iz sarajevskog podzemlja, ubijajući Srbe 'četnike'... Srbi beže iz Sarajeva...“ A zar uistinu nije bilo tako? Zar kao prva žrtva rata u gradu nije ubijen srpski svat Gardović pred Starom pravoslavnom crkvom na Baščaršiji? Zar se nije odmah nezvanično znalo da je ubica bio Ramiz Delalić Ćelo? Zar pomenuti u gangsterskom obračunu ubijeni Delalić nije imao debeo kriminalni dosije, kao i mnogi prvoborci i komandanti Zelenih beretki i Patriotske lige, poput Juke, Cace, Dede, Puške, Kruške i dr.? Zar nisu svi odreda bili muslimani, zar Srbi nisu bežali iz Sarajeva?
:lol:
naravno da nije. rat u sarajevu je počeo 6.4.
a nije bila ni prvoaprilska šala šutiranje ubijenih bošnjaka u bijeljini.

Slika
Korisnikov avatar
By 2kune
iz inata neće dok je Aralica živ... :sigh:
Korisnikov avatar
By Laerem
Crkla guja! Da bog da je bilo u mukama. Eto, bar jedna lijepa vijest usred ovih poplava. :)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633792#p2633792]Jheronim van Aken napisao:[/url]Umro je mnogo zao i mnogo nečastan čovek.
Hvala Bahu da nam se svima skinuo s grbače.
aha zanimljivo...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633591#p2633591]Korak napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633524#p2633524]Korak napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633408#p2633408]Jheronim van Aken napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2633406#p2633406]MDNA napisao:[/url]ko je ovaj korak baš je car
kužim barnny
really :radosnice: korisnik barni? moze li se znati kako si to "zakljucio"?
:cekam:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!