Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Pet kulturnih dobara iz Srbije preliminarno je uvršteno u kulturna dobra koja će biti nominovana za upis na UNESCO listu svetske kulturne baštine. To su Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice i Smederevska tvrđava.

Preliminarna lista je usvojena tokom 34. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, u glavnom gradu Brazila, gde delegaciju Srbije predvodi ministar kulture Nebojša Bradić. Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, za kulturna dobra koja su na preliminarnoj listi prikupljena je dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet i utvrdio. Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi tzv nominacioni dosije.

Ministar Bradić je za vreme zasedanja Komiteta u Braziliji, kome prisustvuje više od 1.200 delegata, iskoristio priliku da predstavi spomenike Srbije koji su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine, kao i publikaciju "Svetska baština - Srbija", koja na reprezentativan način predstavlja domaće spomenike kulture.

"Predstavljanje naših kulturnih dobara sa liste UNESCO posebno je značajno u ovom trenutku, jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za period od 2011. do 2015", rekao je ministar Bradić.

Zasedanje Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, održava se u Braziliji od 25. jula do 3. avgusta. Komitet je najprestižnije telo koje se bavi pitanjem zaštite kulturne i prirodne baštine od izuzetne univerzalne vrednosti.

Komitet čine Australija, Bahrein, Barbados, Brazil, Kambodža, Narodna Republika Kina, Egipat, Estonija, Etiopija, Francuska, Irak, Jordan, Mali, Meksiko, Nigerija, Rusija, Južna Afrika, Švedska, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Korisnikov avatar
By nsc
Za kulturna dobra koja su na Kosovu nije prikupljena dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet utvrdio. Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi tzv nominacioni dosije. Tako da ce uskoro to biti ilirska kulturna bastina ili siptarska ili sta vec albanci navedu. Pa svi valjda znaju koliko je jedna pivnica znacajnija od tamo nekih manastira
Korisnikov avatar
By castor
Sunce,

pretvaras se su Sheytana :lol:
Korisnikov avatar
By Sunce
Ha, ha, pa mozda sam ja on. :evil: Nego, ako ako imas sta da kazes na temu - pisi, ako nemas - mrs'!

I da: volim srpske manastire. Posebno Milesevu.
Korisnikov avatar
By Sunce
Zato sto spadaju u najstarije spomenike kulture, najocuvaniji, i nekada su bili centri obrazovanja itd. Dakle, pored arhitekture, poseduju i freske, riznice, ostatke srednjevekovnih gradova (oko Manasije), pisane dokumente, knjige,

Manastir Manasija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Manasija_monastery

Slika
Korisnikov avatar
By nsBeckie
e, pa, ako Manasija ne udje na listu, onda stvarno.... zaista divno - jako lepa fotka
Korisnikov avatar
By ns.happy
Rajac je slikovito, staro naselje sa crkvom, vinskim podrumima “Krajinavina”, nekoliko prodavnica i školom. Mesto je sačuvalo izgled stare varoši pa je u njemu snimljeno i nekoliko filmova. Na padini iznad naselja se nižu vinogradi a na vrhu brda je stisnuto oko tri stotine vinskih podruma – pivnica ili pimnica, kako su ih nekad zvali. U centralnom delu ovog neobičnog sela se nalazi drvo - zapis, nadstrešnica i bunar. Kada se prođe pravi lavirint “ulica” dolazi se do groblja sa neobičnim spomenicima koji su pravljeni od istog kamena i ukrašeni na isti način kao pivnice. Na spomenicima su posebno uočljivi obrnuti kukasti krstovi – simboli sunca. Ovi drevni indijski simboli su nedokučivim putevima prešli pola sveta i našli pravo odredište na osunčanim brdima Rajca. Svi objekti su napravljeni po istom uzoru. U prizemnom, malo ukopanom delu se nalaze burići a na spratu su prostorije u kojima su boravili vinogradari tokom sezone. Ispred mnogih podruma su posa|eni dudovi koji sprečavaju toplotni udar kad se iz podruma, u kojima je stalna temperatura oko dvanaestog podeoka, izađe na vrelo, avgustovsko sunce.

ovo mi deluje zanimljivije. :spank:
Korisnikov avatar
By Sunce
ns.happy, moj drug je posetio to mesto, video sam fotografije. Izgleda bajkovito, poput sela u Provansi. Svaka porodica ima svoju proizvodnju vina.
Korisnikov avatar
By Sunce
Monahinja glasa za Manasiju! I nekako se rimujemo, zar ne?

Monahinja tiho zaokruzila svoj glas
pod krosnjom resavske lipe
da, za Manasiju da
UNESCO kulturna basta zri.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by nsc

Za kulturna dobra koja su na Kosovu nije prikupljena dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet utvrdio. Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi tzv nominacioni dosije. Tako da ce uskoro to biti ilirska kulturna bastina ili siptarska ili sta vec albanci navedu. Pa svi valjda znaju koliko je jedna pivnica znacajnija od tamo nekih manastira
Pa jel taj komitet hrpa penzionera iz birtije koji ne znaju ko im glavu nosi bez lokalnih naci novina ili je sastavljen od nekih jebenih stručnjaka? Slučajno znam dvojicu takovih UNESCO stručnjaka koji stalno letaju po sličnim komitetima (jedan za mediteran a drugi za atensku akropolu) i uvjeravam te da tu ne može dnevnopolitički pamflet proći pod struku. Zašto? Jer bi svi ugledni fakulteti preko noći morali mijenjati plan i program a to im se baš i ne da... Uostalom, nađi mi bizantologa koji smatra da nije najpametniji i najnačitaniji u univerzumu... Nesnosniji su od pilota top gana... :odbij:
Korisnikov avatar
By Li
Originally posted by Sunce

Jelena Anzujska se sada smeska u grobu! :) Divan je Gradac, posetio sam ga. A monahinje su nekako moderne, zavrsile fakultete istorije umetnosti i sl.

Igumanija Jefimija iz manastira nas pozdravlja:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 6945664235#

Ljudi, obavezno pogledajte!
Jel verujes da me sada nije mrzelo da pogledam... hvala ti, zaista sjajan video :klap:

upotrebicu ovaj izraz ali... igumanija je tako COOL!

p.s.
jel bio neko u manastiru presvete bogorodice u djunisu?
Korisnikov avatar
By Sunce
Nisam bio u tom manastiru. Kakav je?

I ja sam ponovo pogledao emisiju. Poprilicno nadrealno. Ili sam pun predrasuda?
Korisnikov avatar
By Pauceti
Originally posted by Sunce

To su Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice i Smederevska tvrđava.
Nema jednog seoceta koje je doprinelo ponovnoj fuziji hriscanstva. Selection makes them ignorant.
Korisnikov avatar
By Sunce
Bilo bi lepo da se drustvance da foruma okupi i provede vikend u tom manastiru. :)

15 novih lokacija na spisku UNESCO

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO, objavila je da je na listu svetske baštine uneto još 15 novih lokacija, pa sada lista svetske baštine, kulturne i prirodne, obuhvata ukupno 904 lokacije širom planete.

Na listi 15 novih lokacija, kako prenose strani mediji, našli su se biskupski grad Albi na jugu Francuske, četvrt sa kanalima u Amsterdamu sagrađena krajem 16. i 17. veka, carska tvrđava Tang Long u Hanoju u Vijetnamu, istorijski spomenici u Denfengu u Kini, arheloška lokacija Sarazm u Tadžikistanu, istorijski bazar u Tabrizu u Iranu, prva prestonica dinastije Saud, At-Turaif u ad Dirijahu u Saudijskoj Arabiji, tamnice za prognane Britance iz 18. i 19. veka u Australiji.

Na listi su i astronomska opservatorija Džantar Mantar s početka 18. veka u Džaipuru u Indiji, kompleks Kanegah i sufističko svetilište šeika Safija al-Dina u Adarbilu u Iranu, atol Bikini, poprište američkih nuklearnih proba u pacifičkoj državi Maršalova Ostrva, istorijska sela Hanoe i Jangdong u Južnoj Koreji, zastićeno područje prirode Ngorongoro u Tanzaniji, planinska šumska oblast u centralnoj Sri Lanki i izolovani arhipelag Papahanaumokuakea na Havajima.

Osim toga, prihvaćena su i dva proširenja već unetih lokacija, a to su hidraulični sistem u gornjem Harcu u Nemačkoj i okolina rudarskog grada Rorosa u Norveškoj.

Sa ovim proširenjem Uneskova lista svetske baštine, kulturne i prirodne, sada obuhvata ukupno 904 lokacija širom sveta. One se smatraju jedinstvenim i od velikog interesa za planetu i ljudsku civilizaciju.

Upisivanje na listu predstavlja važan ekonomski ulog, pre svega za zemlje u razvoju, pošto najčešće dovodi do veće turističke posećenosti i olakšava dobijanje pomoći za održavanje lokacija.

Ono, međutim, donosi i izvesne obaveze u oblasti urbanizma , a u slučaju da nisu poštovane Unesko ima pravo da određenu lokaciju skine sa svoje liste.

Sednica Uneskovog odbora za svetsku baštinu počela je 25. jula i trajaće do 3. avgusta.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!