Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: IriS, Moderators
Originally posted by Popeye
nikako, ali nikako ne dozvoli da ti glavni kriterij pri odabiru faksa bude 'hocu li s time moci kasnije naci posao?'.
Originally posted by erkondisnili nek se time bavi u slobodno vreme iz zadovoljstva
Originally posted by Popeyepa niko mu ne brani ako ima bogatog tatu, ili bar sponzora
follow you dreams, kid.![]()
![]()
Originally posted by Korisnik22Moj izbor bi bio informatika. U ovoj zemlji za arhitekte posla nema a za informaticare jos i moze da se nadje a to je i u celom svetu trazeno zanimanje. S fizikom ces verovatno moci da radis samo kao profesor ili nastavnik.
U pitanju su (najverovatnije) smerovi na fakultetima Univerziteta u Novom Sad (redom: fizika na PMF-u, informatika (modul informacione tehnologije) takodje na PMF-u i arhitektura na FTN-u).Zasto arhitektura uz ove dve 'ne-umetnicke' nauke? Jer dopusta kreativnosti da dodje do izrazaja vise nego u informatici (a verovatno i fizici), medjutim, moj afinitet prema matematici i algoritamski nacin razmisljanja ne bi previse koristio pri dizajniranju zgrada (i/ili cega god) Unapred hvala na savetima![]()
P.S. Izvinjavam se zbog formalnosti post-a![]()
Originally posted by J...Što bih poželeo samo najgorem dušmaninu
S fizikom ces verovatno moci da radis samo kao profesor ili nastavnik.
Originally posted by PopeyeNije primarni naravno, ali od svih postojecih smerova sam izabrao 3 koja me najvise zanimaju. Jedan od njih ce prevagnuti za dlaku, samo jos da otkrijem koja ce to sitnica biti
nikako, ali nikako ne dozvoli da ti glavni kriterij pri odabiru faksa bude 'hocu li s time moci kasnije naci posao?'.
Originally posted by blentaPrijemni za fiziku je (bez preterivanja) smesno lak. Za informatiku se polaze matematika, koja je samo laka (uradio sam vec skoro sve zadatke iz zbirke iz prethodne godine bez nekih dodatnih priprema i otkrio da sam da skoro celokupno gradivo koje radimo iz matematike ove godine uopste i ne ide na prijemni). Sad, prijemni iz arhitekture je tezi. Za svaki slucaj sam se spremao za deo prijemnog koji je opsta kultura (sa puno detalja iz arhitekture) i koji ce ove godine nositi 30/60 bodova na prijemnom. Pomalo i vezbam i crtanje, nisam bas preveliki talenat, ali crtezi izgledaju pristojno. Bio sam i na pripremama (onima na FTN-u, naravno, na prvom besplatnom casu) da bih se poblize upoznao sa 'prostornom kompozicijom'. Nije bauk, pomalo sam i to vezbao.
ni glede fokusiranja na predmete koje
ces spremati za prijemni
Originally posted by blentaArhitekte se najvise zale. U vezi informkatike znam jednog koji ne master studijama na EPFL u Svajcarskoj (i dobija stipendija koja pokriva skolovanje i osnovne troskove boravka) i jednu osobu koja radi u Microsoft-u jos od poslednje godine studija. Fizicari se uglavnom zale na matematiku za vreme studija (sto nikako ne bi bio problem) .
e sad vezano za sta od tri
treba da nahvatas sto vise ljudi sa sva tri i pricas s njima
jer ce ti reci i dobre i lose stvari vezano za samo studiranje
Originally posted by blentaBeen there, done that. Pocevsi od profesionalne orijentacije kod psiholga u osnovnoj skoli (rezultat je bio da podjednako volim prirodne i drustvene nauke, nesto manje umetnost, a da je ostalo manje-vise zanemarljivo) koji mi je trebao pomoci da izaberem srednju skolu, ali nista od toga, pa sam na kraju izabrao onu koja mi se ucinila najvecim izazovom u tom trenutku.Onda na iscrpnim testovima sposobnosti, inteligencije i licnosti sa vaspitacicom u domu (znam kako ovo zvuci
u svojoj srednjoj skoli otidi kod psihologa/ defektologa ili sta vec da imaju
i reci joj da se kolebas i da te posalje kod nekog ko se bavi orijentacijom
cisto da popricate, mozda ti kaze nesto sto ti pomogne u odluci
u domu zdravlja psiholozi isto rade testove orijentacije i konsultacije
Originally posted by TorryMoguce, ali to jos ne znam.
a ti se sam pitas, u stvari
sta je ono sto ti zelis, sto je tebi blisko?
ja verujem da sam znas odgovor, u dubini duse, a samo ti treba necija potvrda da je to tako
Originally posted by alexandermagicNazalost (mozda, mozda i ne), bice primarna i jedina.
Ne čini mi se da je uvodni post sročila osoba kojoj je primarna finansijska zarada vezana za dobijanje posla u struci za koju će studirati.
Originally posted by erkondisnNemam bogatog tatu (ni mamu). Nadam se da ce mi to sluziti kao motivacija i biti mi od koristi u narednim godinama.
Originally posted by Popeyepa niko mu ne brani ako ima bogatog tatu, ili bar sponzora
follow you dreams, kid.![]()
![]()
Originally posted by Sixtoblenta i loni?
Bletna i Loni, Homo Analitikus, da vas nema trebalo bi vas izmisljati!
Mala korekcija sto se tice odnosa gradjevine i arhitekture.
Ukoliko zelis da se bavis umetnoscu i budes kreativan onda arhitektura, ukoliko ti brojke i proracuni nisu gadni onda gradjevina jer je ona cista statika, daklem fizika u neku ruku.
Message original : str00jaFinansijsko savetovanje najveći prosek.
I ako kažeš da ti je zarada primarna u odnosu na ostale faktore, onda prosto guglaj proseke plata za ta zanimanja u Srbiji, ili već inostranstvu ako ti je ono cilj.
Originally posted by str00jaU Svrbiji svakako nekoga savrseno briga da li je neko bsc/master/phd bar kod privatnika, a moguce da su i drzavne institucije prestale po tom osnovu da odredjuju plate. Ta vrsta obracuna zarada je napustena ima vec 5-6 godina.
Ja samo da se složim sa Dinom, Popeyem i Mageom![]()
A tebi Korisniče želim da svakako načiniš pravi izbor. I ako kažeš da ti je zarada primarna u odnosu na ostale faktore, onda prosto guglaj proseke plata za ta zanimanja u Srbiji, ili već inostranstvu ako ti je ono cilj.
I da, ako ti je bitna plata, imaj na umu da ćeš sa master i/ili PhD diplomom uvek pre naći plaćeniji posao u bilo kojoj struci nego samo sa bachelor diplomom (osim ako ti je cilj da u što kraćem roku diplomiraš i što pre se zaposliš).
Znam da je rano razmišljati o postdiplomskim studijama kada još nisi ni upisao osnovne. Ali veruj mi da je najnovija studentska poslovica: osnovne studije ko osnovna škola. Tako da bi možda trebalo da uzmeš u obzir i u čemu bi najviše istrajao, kako bi eventualno došao do mastera ili PhD-a. A i kako ti se sutra ne bi smučila struka sa sve dobrom platom (a znam dosta primera takvih). Mada to ne bi trebalo da bude problem ako si, kao što kažeš, prilikom sužavanja izbora na ta 3 fakulteta uzeo u obzir da te svi oni zanimaju![]()
Originally posted by unic0rnAmen.
nikako, ali nikako ne dozvoli da ti glavni kriterij pri odabiru faksa bude 'hocu li s time moci kasnije naci posao?'.Da, ti lepo upishi dusho fiziku.
Onda sedi na birou 10 godina i cekaj da ti nadju mesto profesora u srednjoj skoli u Donjem Cicevcu. Pa do kraja zivota predavaj fiziku bubuljicavim balavcima koje to ich ne zanima u zivotu te pogubi sve zivce za neku crkavicu a posle ces da prodajes stare stvari na buvljaku da dopunis penziju da bi imao za bajat lebac i jogurat.
1) mogucnost rada u svojoj struci (nije nuzno (cak ni pozeljno) u ovoj drzavi)Na žalost ni jedna evropska zemlja neče te prihvatit otvorenim rukama.
Originally posted by ZoeyBipolarni poremećaj? OCD?
Psihologija or phylosophy
kraj
Originally posted by unic0rnPa ček sad, u Svrbiji poslodavce briga i koliki ti je bio prosek, i koliko si dugo studirao, i briga ih koja ti je diploma i u širem smislu ih briga i koji fax imaš ako si ti argumentovano stručan za dati posao. Onda ih jedino briga da nisi premator a da pritom imaš što veće/bolje radno iskustvo koje sam bog zna kako se stiče ako će svuda bez istog da te otperjaju... Na kraju ispade nebitno šta si i kako završio, već da imaš vezu kao jedino najbitnije, a to nemamo svi. Verujem i da se Korisnik ne bi toliko troumio šta da studira da već ima nekoga ko ga čeka sa poslom negde.
Originally posted by str00jaU Svrbiji svakako nekoga savrseno briga da li je neko bsc/master/phd bar kod privatnika, a moguce da su i drzavne institucije prestale po tom osnovu da odredjuju plate. Ta vrsta obracuna zarada je napustena ima vec 5-6 godina.
Ja samo da se složim sa Dinom, Popeyem i Mageom![]()
A tebi Korisniče želim da svakako načiniš pravi izbor. I ako kažeš da ti je zarada primarna u odnosu na ostale faktore, onda prosto guglaj proseke plata za ta zanimanja u Srbiji, ili već inostranstvu ako ti je ono cilj.
I da, ako ti je bitna plata, imaj na umu da ćeš sa master i/ili PhD diplomom uvek pre naći plaćeniji posao u bilo kojoj struci nego samo sa bachelor diplomom (osim ako ti je cilj da u što kraćem roku diplomiraš i što pre se zaposliš).
Znam da je rano razmišljati o postdiplomskim studijama kada još nisi ni upisao osnovne. Ali veruj mi da je najnovija studentska poslovica: osnovne studije ko osnovna škola. Tako da bi možda trebalo da uzmeš u obzir i u čemu bi najviše istrajao, kako bi eventualno došao do mastera ili PhD-a. A i kako ti se sutra ne bi smučila struka sa sve dobrom platom (a znam dosta primera takvih). Mada to ne bi trebalo da bude problem ako si, kao što kažeš, prilikom sužavanja izbora na ta 3 fakulteta uzeo u obzir da te svi oni zanimaju![]()
Na kraju, phd mu treba ako ce da se bavi naukom ili da ostaje na fakultetu (ili ako nista od ova dva - ako ima kompleks nize vrednosti) a svakako ne kao predispozicija za bolje zaposlenje. Dok on zavrsi svoj phd imace 30tak godina i 0 dana radnog iskustva i takvog ce ga zaposliti NIKO, kamo li mu dati vecu platu. Pregazice ga tona klinaca samo sa bsc diplomom i gomilom prakticnog iskustva a i samo vreme koje je proveo strebajuci jer su se u medjuvremenu stvari znatno promenile.
Originally posted by str00jaza prvi posao ce to mozda biti bitno... i to pak samo za neka radna mjesta. prosjek se u vecini slucajeva ne gleda kao prosjek izmedju vise kandidata vec se postavi neka donja granica.
Pa ček sad, u Svrbiji poslodavce briga i koliki ti je bio prosek, i koliko si dugo studirao, i briga ih koja ti je diploma i u širem smislu ih briga i koji fax imaš ako si ti argumentovano stručan za dati posao.
Originally posted by str00jaako si jednom u sustavu i u tom polju, na kraju ti ne bude bitno sto si zavrsio... kornjaca veli pravo. iskustvo, iskustvo i iskustvo... obrazovanje i nekakva diploma da, ali najbolje je vec pokusati se nesto izboriti, volontirati, makar ceprkati nesto i za vrijeme studija... trziste je takvo da je konkurencija katastrofa.
Onda ih jedino briga da nisi premator a da pritom imaš što veće/bolje radno iskustvo koje sam bog zna kako se stiče ako će svuda bez istog da te otperjaju... Na kraju ispade nebitno šta si i kako završio, već da imaš vezu kao jedino najbitnije, a to nemamo svi. Verujem i da se Korisnik ne bi toliko troumio šta da studira da već ima nekoga ko ga čeka sa poslom negde.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!