Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
zašto su svi nacisti ovog foruma toliko insuficijentni da nisu u stanju ni čitati već samo znadu kopipejstati? možda stoga što su nastali protuprirodnim bludom priglupe amebe (otud rudimentarna svijest) i fotokopirnog aparata? :misli:
elem, tu se ne radi o misijskoj djelatnosti... :zeva:
Korisnikov avatar
By Island
Sv. Sava je kao misionar boravio u sadasnjem Egiptu (Aleksandrija) a srpski misionari su cak bili i staresine u manastiru na Sinajskom poluostrvu. Eto jednog primera, doduse istorijskog.
Korisnikov avatar
By 2kune
Pa sad... I to je onako malo... Nategnuto, jelte... :kopanos:
Korisnikov avatar
By 2kune
paaaa... i ne baš... tada je to bilo kanda u modi... :vogue:
Korisnikov avatar
By Nbegi
A zašto bi pa imala misonarsku delatnost u Africi? Srbija nije (na sreću) bila kolonijalna sila u Africi koja je pljačkala i iza sebe ostavljala nešto za šta katoličku crkvu grize savest pa sad kao tamo "misionari"...
Korisnikov avatar
By 2kune
pa nije ni recimo Poljska a ni Hrvatska pa imaju... :jezik:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Ali su deo centralizovane katoličke crkve, koja je ranije bila logistička kolonistička podrška :P
Korisnikov avatar
By 2kune
paaa i ne baš... bilo je to malko drugačije ipak... :lepeza:
Korisnikov avatar
By Loni
Kao mali sam učio da u Africi ipak postoje i 2 pravoslavne zemlje (Etopija i Eritreja).

Međutim reč je o pravoslavcima-monofizitima, koje vaseljenska patrijaršija ne priznaje jer su se usudili da pređu na neka nepravoslavna učenja.

Pored ove dve zemlje (U Eritreji pravoslavci-monofiziti čine oko 48 %, ali to je najveća religija pojedinačno) pravoslavaca-monofizita, takozvanih kopta ima i u Egiptu.

Njime je jedino slična Jermenska Crkva.

Interesantno je da se niko od pravoslavaca po Evropi nije zabrinuo zbog gubitka tih crnaca iz sopstvenih redova.
Ne znam šta je, ali ne bi me čudilo ni da je pritajeni podsvesni rasizam.
(Ne trebaju nam pederi pa ne trebaju ni crnci).
Korisnikov avatar
By Vel boy
Da, Loni sve je to tako, samo autor teme pita zashto SPC nema misijsku delatnost u Africi, a ne ima li/nema li ikakvih pravoslavaca u Africi.
monofizitske crkve zapravo same izbegavaju taj naziv "monofiizitske" jer kazu da je pogreshan, vec se zovu Orijentalne Pravoslavne Crkve, za razliku od "obichnih" Pravoslavnih koje se josh zovu ujedno Istochno Hrishcanstvo. osnovna razlika izmedju O.P.C-ava i "obichnih" Pravosl. crkava je shto ove prve ne priznaju Halkedonski Sabor iliti Koncil. uz to sem Armenske Crkve u tome je Etiopskoj i Eritrejskoj Crkvi slichna i Koptska (Egipat) i Sirijachka Antiohije i Indijska Brahmavar Goa.

ONT, mislim da je Nbegi odgovorio na temu ponajbolje.
Korisnikov avatar
By Loni
Ja u stvari mislim da u pravoslavlju i ne sme da se deluje van svog naroda.
SPC je u stvari samo tamo gde ima Srba (SAD, Kanada, Australija).
Tamo gde ih nema podrazumeva se da nema potrebe da ih bude.
Korisnikov avatar
By 2kune
centralizirana katolička crkva nikada nije bila logistička kolonistička podrška... kršćanstvo je, pak, kao takvo, bila (i jest) ideološka kolonistička podrška... tako je bilo, majke mi... :mirth:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by 2kune

centralizirana katolička crkva nikada nije bila logistička kolonistička podrška... kršćanstvo je, pak, kao takvo, bila (i jest) ideološka kolonistička podrška... tako je bilo, majke mi... :mirth:

Que? Jel u bibliji svet podeljen na španski i portugalski deo ili je to uradio papa?
Korisnikov avatar
By 2kune
uradio je to papa, tu si u pravu... ali nije to napravio logistički već ideološki... niti je dao brodove niti je dobio išta ćara od toga... samo je spriječio rat 2 najbogatije katoličke zemlje...
By str00ja
Ja bih rekao da je pravoslavlje skromnija i "samodovoljnija" varijanta hriscanstva, te u skladu sa sopstvenim propagiranim vrednostima i ekonomskom situacijom oblasti u kojima se razvijalo, nije bas imalo vremena i sredstava, a ni aspiracija za vrzmanje i kampanje po Trecem svetu.

Svaka religija, pa i sve hriscanske denominacije su se sluzile propovedanjem religije i propagandom u cilju sticanja politicke i ekonomske moci, ali mislim da je to kroz istoriju itekako izrazenije kod Katolicke nego kod Pravoslavne crkve.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Loni

pa, sad, Grchka Pr. C. ima misije po Africi (oko Alekandrije u Egiptu, te, mislim Sudan, Uganda....). da li je to zato shto josh od vremena ranog hrishcanstva su oni oko Aleksandrije bili smatrani Grcima ili Helenizovanim Koptima (Egipcanima) s sigurnoshcu ne znam, ali rekoh shto znam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by str00ja

Ja bih rekao da je pravoslavlje skromnija i "samodovoljnija" varijanta hriscanstva, te u skladu sa sopstvenim propagiranim vrednostima i ekonomskom situacijom oblasti u kojima se razvijalo, nije bas imalo vremena i sredstava, a ni aspiracija za vrzmanje i kampanje po Trecem svetu.

Svaka religija, pa i sve hriscanske denominacije su se sluzile propovedanjem religije i propagandom u cilju sticanja politicke i ekonomske moci, ali mislim da je to kroz istoriju itekako izrazenije kod Katolicke nego kod Pravoslavne crkve.

tako samo izgleda. no, pre ce biti da je Pravoslavlje bilo najdirektnije ugrozeno islamskim nadiranjima (na podruchju Vizantije te njoj direktno gravitirajucim) kao i hunsko, kasnije tatarsko, kasnije, mongolskim najezdama (na podruchju Rusije i njoj direktno gravitirajucim) josh odonda kada su se stvarali prvi uslovi za buduce mogucnosti za aspiracije vrzmanja i kampanje po Trecem svetu.
pa u takvim uslovima, zabavivshi se svojim sopstvenim opstankom i prezivljavanjem, Pravoslavlje nije moglo ni stiglo ono shto je vecinom bezbednijem Rimokatolichanstvu (ako izuzmemo izuzetak Pirinejskog poluostrva oko 10-og veka) uspelo, a ne shto Pravoslavlje nuzno nije htelo "u skladu sa sopstvenim propagiranim vrednostima i ekonomskom situacijom oblasti u kojima se razvijalo".
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Loni

SPC je u stvari samo tamo gde ima Srba (SAD, Kanada, Australija).
Tamo gde ih nema podrazumeva se da nema potrebe da ih bude.
a zašto su ondak vizantijci pokrstili srbe? :trep:
Korisnikov avatar
By ChristianTroy
Nisu oni nas pokrstili. Sami smo mi to ucinili. Srbi su sami dosli na teritoriju Vizantije u okolinu Soluna, moleci je da im dozvoli da se nastane na jednom njenom delu, a zauzvrat ce biti sluge mocnog carstva.

Setite se da je to bilo vreme dubokog robovlasnistva. Robovi su u to vreme srecu videli samo u sluzenju sto bogatijeg i mocnijeg robovlasnika jer sluzenje mocnom gazdi podrazumevalo je i vecu nagradu, vise hrane..laksi zivot.
U vreme varvarskih napada Vizantija je bas bila kurva. Taj deo gde su Srbi ziveli bio je granicni deo carstva, ona je koristila Srbe da je zastite od varvara opremajuci ih povremeno naoruzanjem i hranom. Posto im je V. bila majka i maceha, od cara Konstantina su zatrazili da im dozvoli ispovedanje iste vere kao i Viz. I tako se hriscanstvo prenelo na Srbe.

Inace smatra se da Srbi poticu negde sa teritorije Dalmacije oko Dubrovnika ili/i iz srednjeg dela starog kontinenta.
Korisnikov avatar
By 2kune
nemoj tako... isto bi mogli reć i hrvati... :giggle:
Korisnikov avatar
By 2kune
kanda je i to malko drugačije... :giggle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!