Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Myself
Sta je to predrasuda?

Kada bi cisto 'jezicki' rasclanili rec, znacilo bi da je predrasuda 'nešto' pred rasudom, tacnije nesto što je produkt zakljucka (temeljenog na nekim usvojenim normama?) pre donošenja realnog suda o odreðenom pojmu?! Jel'?

Ne gledajuci predrasudu kao oblik drustvenog fenomena(govorim o socio-psiholoskom aspektu) ve? cisto logickog, pitam vas sta je to predrasuda?

Eto, engleski jezik je vrlo kvalitetan za davanje odreðenih logickih zakljucaka:

bez predrasuda objective
bez predrasuda open minded
predrasuda preconception
predrasuda prejudice
bez predrasuda unbiased
bez predrasuda unprejudiced
osloboditi predrasuda unbias

Biti bez predrasuda znaci biti objektivan?
Sirokih zivotnih pogleda?
Predrasuda je produkt zakljucivanja o pojmu bez njegove koncepcije ?
Bias=neravnoteza, odstupanje?
Biti bez predrasude znaci ne odstupati?
Biti u ne(neravnotezi) tacnije ravnotezi?

Da vas cujem.
:kafa:
By Simor
Pa, ne znam kako da gledam predrasude van drustvenog konteksta (ja sam, ponekad, malo by the book), ali cisto logicki, predrasude su stavovi koji su logicki neosnovani. :) Predrasude pored emotivne komponente i konativne komponente (dakle, tendencija da se nesto ucini), sadrze i kognitivnu komponentu, dakle postoji i neko znanje o objektima predrasuda - znaci nije liseno koncepcije, samo je usko i pogresno.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Myself
Sta je to predrasuda?
Kada bi cisto 'jezicki' rasclanili rec, znacilo bi da je predrasuda 'nešto' pred rasudom, tacnije nesto što je produkt zakljucka (temeljenog na nekim usvojenim normama?) pre donošenja realnog suda o odreðenom pojmu?!
Ili da je nešto pred raskolom
ili da je pred rasrdjivanjem tj. tu?om
ako neko ima predrasude prema nekome lako dodje do tu?e

ili da stavljaš rasu na prvo mesto pre svega ostalog (rasizam - što se fino slaže sa nekim predrasudama)

Meni je isto jako zanimljiva engleska re? "bias"... nau?io sam je tako što sam ?itao ?lanak o nekom Kinezu? u nekom ameri?kom gradu gde Kinezi žive u jednoj ulici a recimo Havai?ani u drugom, pa su ga intervjuisali o medjuljudskim odnosima i on nije znao šta re? bias zna?i pa su mu rekli a on napisao na ruci... tri odeljka kasnije objašnjavaju kako se unosi u objašnjavanje svojih ideja o postizanju tolerancije i kažu dok objašnjava, "he is waving his bias hand". To mi je bila tako dobra vinjeta...

Mislim da je bias jednostavno "stereotipiziranje", samo re?eno u ?etiri slova...

ne bih rekao da je preconception donošenje odluka bez koncepcije, nego da ve? postoji koncepcija od ranije - pre.

bez predrasuda jeste objektivno i otvorenog uma.
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Mislim da je bias jednostavno "stereotipiziranje", samo re?eno u ?etiri slova...

Pa, i nije bas sasvim. Recimo, u eksperimentima se kaze da postoji bias eksperimentatora ako on svojim stavom utice na ishod onoga sto subjekt cini. Ja ga obicno prevodim kao pristrasnost, mada ne uvek. Neko iskrivljenje. Tjah.
Korisnikov avatar
By Myself
Tema bas nije interesantna...
Hajde da probamo sa predrasudama o gay-evima.

Sta mislite koliko predrasude, koje ima ostatak populacije o (nama) gay-evima, uticu na homofobicno, odnosno, 'neprijateljsko' raspolozenje i kako se boriti (ako se treba uopste boriti) protiv istih?

:nokti:
Korisnikov avatar
By EYA
tema je bas interesantna. ja sam za to da raspravljamo uopsteno o fenomenu predrasuda, pa tek onda kao jednoj vaznoj i nama svima bitnoj manifestaciji istog fenomena kroz homofobne stavove.

ja predrasudu dozivljavam kao nezavrsen misaoni proces. mozak je poceo da o necemu donosi zakljucak u pokusaju da zauzme stav, ali se umorio negde na pola puta i sabrao da su 2+3+4 = otprilike 8 , a zatim se na tom zakljucku i zadrzao i preuzeo ga kao stav.
kasnije ce se cvrsto drzati tog stava, cak i ako mu neko pokusa digitronom predociti da to nije tacno, jer ga, em mrzi da razmislja, em mu je jos gluplje da prizna da nije bio u pravu... tim pre sto osobe koje su skolne polurasudjivanju zapravo imaju jako izrazenu crtu sujete i mnogo im je vazno da uvek budu u pravu.
mnogi ljudi imaju problem da priznaju da nesto ne znaju ili ne razumeju.
misle da bi priznanjem ispali glupi. a zapravo tim stavom sebi onemogucuju da ikad saznaju ono sto ne znaju, pa i ostaju glupi, iako to mozda nisu, tj u stanju bi bili da nauce i usvoje nova znanja.
verovatno to potice jos iz detinjstva... jer ako su im roditelji spadali u istu kategoriju sujetnih neznalica, onda su im sigurno umesto postenog NE ZNAM odgovora, i ideje da mozda zajedno potraze odgovor na neka pitanja, a svi znamo da ih deca postavljaju na hiljade upravo svojim roditeljima, davali neke poluodgovore u zelji da zadrze autoritet, bar pred svojom decom u cijim ocima misle da moraju biti VELIKI i da ce to postici tako sto ce SVE ZNATI.
na taj nacin, kasnije, dobijamo coveka koji je isfrustriran svaki put kad shavti da nesto ne zna, a frustraciju pojacava time sto odbija da sazna praveci se da vec zna.
sve u svemu prilicno zamrsen mehanizam.

evo nekih primera nezavrsenih misaonih procesa koji su se izrodili u predrasude:

zabe zive u bari, muljavoj i prljavoj vodi... ljigave su, a postoje i zabe krastace... sve u svemu odvratna stvorenja kojih se gadimo pa samim tim ne jedemo ni zablje batake i gadimo se na spominjanje da to neko jede, a da pri tome odbijamo da to isto i probamo pre nego kazemo da nam ne bi prijao ukus.

istina 1. : zablje meso, kao i bilo koje drugo, je samo misicna masa i ne sadrzi nikakvu sluz, blato, prljavstinu, niti mulj u kom ta zivotinja zivi - iako mi to tako povezujemo u mislima.
istina 2. : svinje zive u svinjcima, valjaju se u sopstvenim govnima pomesanim sa slamom, jedu iz prljavih valova, ne smeta im da piju ustajalu vodu i smrde jako... - svinjetinu vecina ljudi jede i ne razmislja o uslovima u kom svinja zivi pre nego sto njena misicna masa (sa sve salom, kojeg zaba, btw, nema) dospe u njihov tanjir.

kamen ako bacis u vodu potone, pa cu tako i ja ako udjem u vodu.

istina 1. : covek nije kamen i ako se samo dovoljno opusti, bukvalno moze plutati na povrsini vode.
istina 2. : male bebe znaju da plivaju iako ih niko nije naucio, i ako ih bacite u vodu, ne samo da ce plutati vec ce u pravom smislu te reci zaplivati, i to samo zato sto im niko nije ubacio strah da bi mogle da potonu.

homosexualci mi se gade jer cim pomislim na to kako oni imaju sex meni se okrene stomak.

istina 1. : analni sex imaju i heterosexualci pa im se to ipak vecini ne gadi. niti neko kad ja kazem: 1/2ovo je moj momak1/2 prvo pomisli sta nas dvoje radimo u krevetu.
istina2. : homosexualci mogu da vole! nije sex jedino sto ih spaja.
istina 3. : mnogi heterosexualci imaju sex samo radi sexa pa im se to opet ne gadi.
By жњ
imati predrasude = donositi negativne zakljucke u odsustvu sposobnosti sagledavanja odredjene situacije
Korisnikov avatar
By gari
Predrasuda je mnogo i ima ih svako od nas. Neke su usaðene još od detinjstva /recimo-žene su slabiji pol/. Neke sti?emo kasnije tokom života. Predrasude se lako sti?u a teško ih se oslobaðamo. Jedna od vrlo raširenih predrasuda što se ti?e gay populacije da ih interesuje samo sex, da su promiskuitetni i uglavnom oboleli od nekih polnih bolesti /zbog promiskuiteta/. Ne mogu sad da se setim svih onih predrasuda koje ja li?no imam /a imam ih mnogo/. Predrasude se nikada ne baziraju na realnoj situaciji.

:vudu: :angel: :cekam:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!