Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Podržavam slobodu u vezi sve dok ta sloboda ne vodi u slobodnu vezu. Znam da bih se u tolikoj slobodi osećala zarobljeno. ;)
Korisnikov avatar
By Madonna
tako mi se sad čita ova tema i seciraju postovi i tako dalje ali me mrzi :sigh:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by bas bleu
Originally posted by Dina

...ljudi koji sebe dozivljavaju (skoro) aseksualnim govorili kako im se dopada koncepcija poliamorije i raspravljali smo moze li se povezati aseksualnost i poliamorija.
ovo mi je bila polazna tacka za jedno pitanje/konstataciju/misljenje/ne-znam-ni-sama-sta. i kapiram da je mozda ovom postu vise mesto u temi o poliamoriji ali mi je zgodno da se nadovezem na ovo o aseksualnosti. i generalno slobode u vezi.

prvo disclaimer: ovo apsolutno nije napad ni na koga, posebno ne na dinu i nije strogo njoj (tebi :) ) upuceno iako kapiram da ce(s) se osetiti prozvanom. therefore :peace:

elem, ako poliamorija podrazumeva partnersku ljubav, dakle i seksualnu komponentu, kako se taj element inkorporira u vezu, brak konkretno, biseksulane zene i gej muskaraca, ili lezbejke i biseksualnog muskarca, gde, po difoltu, seksa nema?

sta onda tu vezu cini poliamorijom a ne marriage of convenience?

edit: akcenat je na jednom bi(strejt?) partneru i jednom gej parteneru jer tu postoji mogucnost nekakvog jednostranog zaljubljivanja za razliku od slucajeva gde imamo lezbejku i gej muskarca - nekako, tu ne verujem da bi oni svoj brak definisali kao poliamoriju.
Poliamorija je veza vise ljudi bilo da su svi zajedno u vezi ili da imaju zasebne veze.

Situacije kakve ti navodis nisu tipicne za poliamoriju ali sigurno se ne mogu svrstati ni u monogamiju. Mogu da budu i ugovorni brakovi. Sve zavisi kako se ljudi osecaju, pa se valjda tako i definisu.

U mom/nasem slucaju je poliamorija/slobodni brak, te ja nastojim da ako spominjem nesto na forumu stavim obe alternative, mada ponekad verovatno stavim jedno ili drugo. No smatram da to za druge ljude nije preterano znacajno...
Korisnikov avatar
By Galateja
Dina, imam ja jedno s-neba-pa-u-rebra pitanje, odnosno dva, tri
1. Da li imate seks bar nekad, za praznike? :D
2. Da li se ljubite sa jezikom?
3. U čemu je razlika između vašeg braka i prijateljstva?
Korisnikov avatar
By bas bleu
mislim da se nismo razumele.
i uopste ne zelim da uzimam vas life arrangement kao primer ni dobre ni lose prakse. dakle pricam o pojavi en general.

moja poenta je sledeca

elem, ako poliamorija podrazumeva partnersku ljubav, dakle i seksualnu komponentu, kako se taj element inkorporira u vezu, brak konkretno, biseksulane zene i gej muskaraca, ili lezbejke i biseksualnog muskarca, gde, po difoltu, seksa nema?
ti kazes
Poliamorija je veza vise ljudi bilo da su svi zajedno u vezi ili da imaju zasebne veze.
a mene zanima da li te veze moraju da budu i seksualne?

ako da, kako to funkcionise u slucaju u kom je jedan partner gej i stoga nezainteresovan za seks sa suprotnim polom a drugi biseksualan i stoga potencijano ranjiviji jer, it's only natural, moze da pozeli vise?

ili, moze li se primarni partner uopste nazvati partnerom ako ne postoji mogucnost telesnog? te u tom smislu da li zaista mozemo da pricamo o poliamoriji?
By Ulix
Originally posted by Tungi
Originally posted by Anhedonie

mene najvise gusi ljubomora. to meni najvise gusi slobodu. ljubomora i nepoverenje.

Mozda je uvrnuto,ali poverenje u osobu imam tek kad je ljubomorna.I ne mogu reci da me gusi,u nekim odredjenim,normalnim okvirima je zdrava.Zapitao bih se tek sta nije u redu,ako ljubomora izostane,ako je uopste nema.
Kod mene, recimo, suprotno. Ako bih osetio ljubomoru ili ako bih osetio da je moj dečko ljubomoran, zapitao bih se prvo kakav to problem imamo, šta to u našem odnosu onemogućava da imamo puno poverenje jedan u drugog. Jer ljubomora je kod mene pre svega znak nedostatka poverenja u nekog. I stoga ne mogu baš reći da je zdrava.

A i strašno mi smeta, užasno me nervira. Ne tolerišem je.
By Speculum Columbae
Originally posted by Ulix
Originally posted by Tungi
Originally posted by Anhedonie

mene najvise gusi ljubomora. to meni najvise gusi slobodu. ljubomora i nepoverenje.

Mozda je uvrnuto,ali poverenje u osobu imam tek kad je ljubomorna.I ne mogu reci da me gusi,u nekim odredjenim,normalnim okvirima je zdrava.Zapitao bih se tek sta nije u redu,ako ljubomora izostane,ako je uopste nema.
Kod mene, recimo, suprotno. Ako bih osetio ljubomoru ili ako bih osetio da je moj dečko ljubomoran, zapitao bih se prvo kakav to problem imamo, šta to u našem odnosu onemogućava da imamo puno poverenje jedan u drugog. Jer ljubomora je kod mene pre svega znak nedostatka poverenja u nekog. I stoga ne mogu baš reći da je zdrava.

A i strašno mi smeta, užasno me nervira. Ne tolerišem je.
Ja mislim da ljubomora nije znak nesigurnosti, već čista mržnja prema partneru. That simple.
Korisnikov avatar
By Loni
Da se umešam sa možda netipičnim stavom.

Mislim da sama seksualnost nije toliko bitna za bliskost ljudi, pa ni za zajednički život. Duh i telo su dve odvojene stvari.

Seks možete imati na brzinu i da bude super i recimo da tu osobu nikad više ne vidite ili poželite da je vidite.
Međutim istinska bliskost među ljudima nešto je potpuno drugo,
mnogo složenije.
Ljudi se pronalaze po nekoj unutrašnjoj srodnosti ili po interesu. Nadju se kad su u životu potrebni jedno drugom. Sama seksualnost je često sporedna.

Uz par izuzetaka, u životu sam bio najbliži upravo sa osobama, koje me nisu naročito seksualno privlačile.
Sa upravo takvim osobama ostvarivao sam najveću toplinu, najveću bliskost.

S druge strane sa onima, koji su me seksualo najviše privlačili, bilo je kratko ili malo duže, ali se na kraju ipak završavalo.

Zato seksualnosti i ne dajem prioritet. Često može biti čak i smetnja.

Ma koliko da je seks bitan, nemojmo mu uvećavati značaj jer svako ljdusko biće pre svega želi sigurnost u životu, priznatost, duhovnu bliskost, opstanak u surovom svetu uz osobe, koje će mu pomoći u nevolji itd.
Korisnikov avatar
By bas bleu
fair enough loni. a sta cemo sa ovim onda:
Originally posted by Loni
Originally posted by alexandermagic

Znači, ukoliko se ti vežeš za nekog želiš obavezno i seks, postojala mogućnost realiziranja tog ili ne? Tko smo to mi? :novinar:

Say it loud and proud.
Tačno.

Ako se vežem za nekog toliko da se obostrano odredimo kao srodne duše, nema ničeg lošeg u tome da želim i fizički da se stopim.

Šta je tu čudno?
i is confused now :puzzle:

a opet moje pitanje, nije iskljucivo, tacnije uopste, vezano za vas dvoje.

mene zanima da li moze da postoji partnerski odnos bez opcije seksa. i da li se takva veza moze posmatrati kao poliamorija.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Loni

Da se umešam sa možda netipičnim stavom.

Mislim da sama seksualnost nije toliko bitna za bliskost ljudi, pa ni za zajednički život. Duh i telo su dve odvojene stvari.

Seks možete imati na brzinu i da bude super i recimo da tu osobu nikad više ne vidite ili poželite da je vidite.
Međutim istinska bliskost među ljudima nešto je potpuno drugo,
mnogo složenije.
Ljudi se pronalaze po nekoj unutrašnjoj srodnosti ili po interesu. Nadju se kad su u životu potrebni jedno drugom. Sama seksualnost je često sporedna.

Uz par izuzetaka, u životu sam bio najbliži upravo sa osobama, koje me nisu naročito seksualno privlačile.
Sa upravo takvim osobama ostvarivao sam najveću toplinu, najveću bliskost.

S druge strane sa onima, koji su me seksualo najviše privlačili, bilo je kratko ili malo duže, ali se na kraju ipak završavalo.

Zato seksualnosti i ne dajem prioritet. Često može biti čak i smetnja.

Ma koliko da je seks bitan, nemojmo mu uvećavati značaj jer svako ljdusko biće pre svega želi sigurnost u životu, priznatost, duhovnu bliskost, opstanak u surovom svetu uz osobe, koje će mu pomoći u nevolji itd.
A šta bi radio da si u vezi sa osobom koja ti je strahovito seksualno privlačna, a sa druge strane da ti njoj/njemu nisi, da samo želi duhovnu i emotivnu bliskost?
Korisnikov avatar
By Madonna
vidi ih. šta ste zapeli, šta, hoćete da im rasturite brak?! :shok:
Korisnikov avatar
By bas bleu
daleko bilo. ja sam se odmah disklejmerovala. nekoliko puta.
Korisnikov avatar
By Madonna
ma šta im vredi disklejmer kad počnu da seknd totuju!
Korisnikov avatar
By smaug
Seknd tot podrazumeva frst tot....u cije postojanje ja jaaaaako sumnjam.
Korisnikov avatar
By Dina
Galateja,
malo i previse direktna pitanja, ne bih sad raspredala ovde nasu pricu, bolje da se vratimo na onu uopstenu... :D

ti kazes
a mene zanima da li te veze moraju da budu i seksualne?

ako da, kako to funkcionise u slucaju u kom je jedan partner gej i stoga nezainteresovan za seks sa suprotnim polom a drugi biseksualan i stoga potencijano ranjiviji jer, it's only natural, moze da pozeli vise?

ili, moze li se primarni partner uopste nazvati partnerom ako ne postoji mogucnost telesnog? te u tom smislu da li zaista mozemo da pricamo o poliamoriji?
Koliko sam ja citala o poliamoriji - da, moze jedna veza da bude bez seksa, ili vise veza da bude bez seksa ili sve da budu sa seksom ili sve da budu bez seksa (poslednje je npr slucaj sa aseksualnom osobom). Potpuno isto kao i u monogamnim vezama, uobicajeno je da veze sadrze i seks, ali znamo li mi da uvek sadrze? Za brakove znamo sigurno svi neke koji nakon nekih godina nemaju vise taj seksualni deo a ti ljudi ostaju u braku. Razumem ja tvoje pitanje ali tu nema definitivnog odgovora po meni. Za nekog ce biti ovako a za drugog onako sve zavisi o kakvoj se osobi radi i kakav je njen dozivljaj veze/partnerstva.
Korisnikov avatar
By Galateja
Koja je razlika između amorije (bez bilo kog prefiksa) i prijateljstva?
Korisnikov avatar
By IriS
ljudi, ja možda jesam Lonijeva Amazonka i često se sa njim ne slažem, ali ajde malo oladite sa tim pitanjima koja postavljate Dini i njemu.

njihov sexualni život je njihova stvar.

Dina je lepo, više puta objasnila neke stvari o poliamoriji. ako vas zaista zanima šta ona misli o tome, ima tema u kojima je to više puta i ponovila, vrlo strpljivo (previše strpljivo za moj ukus. ja bih vas već 15 puta oterala u qrac :D )
Korisnikov avatar
By Loni
Nismo svi isti.
Onaj, kome je seksualnost jako bitna, sigurno neće biti zadovoljan da živi s nekim ili provodi mnogo vremena s nekim ko s njim nema potrebe da ima seks.
Taj brzo odlazi dalje.

Kome seksualnost, nije naročito bitna neće videti problem.
Naročito ako mu se ne brani da ima seks i free life s kim želi.

Živiš i prolaziš kroz život s nekim ko ti je duhovno blizak, koje uvek tu kad ti treba, s kim gradiš planove, interese itd.

Vi ste ipak žene (na ovoj temi), a žene su po meni generalno superioorne u pogledu ostvarivanja dugoročnih ljubavnih odnosa.
Naročito lezbejke u odnosu na gejeve.

Usput ste i žene, koje, koje nikad nisu gajile nadu u muškarce, pa se razočarale.

A čak i da ste gajile nadu u muškarce, to bi bili strejt muškarci, koji nisu pod spoljnim pritiscima da ne budu ono što su i ne nose takve frustracije kao gejevi.

Ja sam se u gej muškarce jako jako jaaaako razočarao.
Bio sam romantik, mnogo očekivao, a to nikad nisam dobio.
A ako nisam dobio kao mlad i lep, šta onda očekivati kasnije?

Nisam specifičan gej pa da se samo meni gej veze i odnosi završavaju kratko.
Većina gejeva je takva.
Budeš nekome interesantan jednom... pet... deset puta...
nekoliko meseci... pa i godinu...
Vremenom isčile ljubav i strast. Ne ostane ništa.

Gej život u Srbiji je težak.
Gej život i van Srbije je težak.
Usled nepriznatosti muško muških odnosa,
(muška konkretnost je muški hendikep) i još mnogih faktora, odustao sam od imperativa da ostvarim nešto stabilnije sa muškarcem.
Ako se desi desiće se...

Moj najbolji drug gej, nikad nije ostvario nijednu jedinu vezu.
Pritom nije ni promiskuitetan. Visoko je obrazovan, lep dečko...

Ako su već muško muški odnosi nešto tako lepršajuće,
tako nestabilno, a često i vrlo bolni na kraju,
a ti se nisi snašao ni kao mlad i lep, a kamoli kad godine polako stižu,
čemu onda insistiranje na zajedništvu baziranom na tako prolaznoj stvari kakva je strast?

Ljudskom biću potrebna je sigurnost, opstanak, a e izolacija i večita uloga diskriminisanog.
Seksualnost kao imperativ je luksuz, za one, koji su predhodno obezbedili druge, bitnije stvari.
A osim toga ljdui nisu samo telesa. Ispod tela je duh, koji ima neku svoju posebnu logiku za ostvarivanje bliskosti.

Za razliku od većine gej muškaraca ili roditelja, mene Dina nikad nije razočarala.
U najtežim trenucima i za mene (otkazi, razočarenja u muškarce), ali i za oboje (na žalost izgubili smo decu, blizance pre rođenja) uvek je bila tu da uteši, pruži ruku, izvadi iz depresije...
Znam mnoge mušakrce, koji su takođe kao ja - više gej nego strejt i koji nisu hteli da ulaze ni u kakvu bliskost sa ženama, ali ne vidim da su srećniji.
Kod njih vidim veću usamlejnost.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Galateja

Koja je razlika između amorije (bez bilo kog prefiksa) i prijateljstva?

U tome draga moja sto ljudi mnogo vole da u recima budu ono sto nisu na delu. (I ovde ja nekima dajem fore pa podrazumevam da im je jasno znacenje reci koje upotrebljavaju)
Korisnikov avatar
By bas bleu
posto kapiram da sam ja jedna od (dvoje) ljudi, samo da kazem da za pismene pise:
prvo disclaimer: ovo apsolutno nije napad ni na koga, posebno ne na dinu i nije strogo njoj (tebi :) ) upuceno iako kapiram da ce(s) se osetiti prozvanom. therefore :peace:
i uopste ne zelim da uzimam vas life arrangement kao primer ni dobre ni lose prakse. dakle pricam o pojavi en general.
a opet moje pitanje, nije iskljucivo, tacnije uopste, vezano za vas dvoje.
niko dinu ne sili da ulazi u komunikaciju sa mnom ili bilo kim drugim, a ja je definitivno ne bih jurila okolo ako bi me devojka iskulirala.

a ona je lepo odgovorila :)
Koliko sam ja citala o poliamoriji - da, moze jedna veza da bude bez seksa, ili vise veza da bude bez seksa ili sve da budu sa seksom ili sve da budu bez seksa (poslednje je npr slucaj sa aseksualnom osobom).
e to me je zanimalo. :)

i sada sta ja imam da kazem na to je sledece (i zamolila bih da se niko ne oseti obliged da odgovara ako mu je neprijatno ili sta vec):

ako izuzmemo aseksualne osobe, meni je jako tesko da nazovem odnos koji je apriori lisen seksualne komponente partnerskim.

eto. it was merely said for the sake of saying. anyway...
Korisnikov avatar
By Seaman
Dina i Loni,

bitno da vi funkcionisete a da li vas odnos spada u poliamoriju ili lonidinomoriju :lol: , to je nebitno.

:hug:
Korisnikov avatar
By Dina
Hvala Iris i Mazo :kiss: :kiss:

Lonidinomorija :lol:
Korisnikov avatar
By Galateja

Galateja,
malo i previse direktna pitanja, ne bih sad raspredala ovde nasu pricu, bolje da se vratimo na onu uopstenu... :D
Ok, samo mislim da treba biti dosledan svojim idejama, ne stideti ih se ako se već zdušno zalažemo za njih. ;)
Korisnikov avatar
By 2kune
samo dica i pravnici prvo stvore definicije pa onda pokušavaju živjeti po njima... odrasli ljudi rade obrnuto... :lopta:
ako ništa, barem je tako život interesantniji... :happy:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!