Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
ja bih je pre povezao sa hekatom takodje.

..

lamija jeste jedan od aspekata hekate - najsuroviji, mozda, pa je zato lakse nju povezati sa uobicajenom pricom o lilit nego sve aspekte hekate.

ali lilit ima mnoge aspekte i sama.

a sto se samog imena tice - lilit-lamija svakako ima smisla. i razne tu neke surovstine i maltretiranja dece i to.

..

ali mnogo vise zajednickih osobina imaju hekata i lilit - sovu kao simbol, raskrsce, mesec/tamnu stranu meseca/tamni mesec/noc bez meseca, nocne uzase, zenski princip, vesticarenje, uticaj na nesvesno, etc. etc.

i obe se smatraju...'odvojenim' od uticaja drugih nebeskih sila. one su te koje uticu.

a i lilit je, kao i jedan (majcinski) aspekat hekate, zapravo i pomagala zenama tokom porodjaja.
nije ih samo maltretirala.

..

poredjenje sa metidom je zanimljivo, ali....nategnuto. prvo - lilit je otisla svojom voljom, i odbila je da nosi adamov porod, i...ma, sve & svasta.

ali u sv sl nije 'porazena'. i nije rodila evu.

a atina i eva svakako nisu uporedive.

i lilit je mnogo vise od 'prve supruge'.

..

ma, zanimljiva tema, zanimljiv arhetip.

jedan od najstarijih ljudskih arhetipova. velika bi greska bila povezivati je iskljucivo sa jevrejskom pricom.
Korisnikov avatar
By Dina
Ovo oko pomaganja oko porodjaja prvi put cujem... I ne svidja mi se ;) Zar nije Lilit zastitnica abortusa? Meni je ona simpaticna bila kao opozicija klasicne slike zene a ne da lici na nju i da je razumemo i pravdamo. Ona nije dobra na nacin na koji zena treba da bude dobra i u tome je njena privlacnost.
Korisnikov avatar
By svejedno
lilit, kao i hekata, ima vise osobina meseca - mlad mesec, pun mesec, mracan mesec. (da ne uzimamo sad u obzir nebesko telo 'dark moon')

LM, svaka od tih faza meseca ima po svoju..karakteristiku. jedna od tih je i karakteristika majke.

..

prvo (za sta znam) je pominju u mesopotamiji, pod imenom Lilitu, Ninlil, Inana i svasta nesto. Istar bi bila najpoznatija sumerska boginja sa njenim karakteristikama.

i istar/lilit imaju nekoliko glavnih karakteristika - sex, plodnost & surovost. kao i fanaticnu privrzenost bilo cemu sto im se svidi.

plodnost ima veze sa....radjanjem.

..

ne mora tebi da se svidja to sto je pomagala zenama pri porodjaju, ali tako ide prica ,)

a sto ti se to ne svidja?

to bi bila, ako nista, 'zenska solidarnost'.

..

lilit ni ne postoji da bi poslala 'drugaciju sliku o zenskoj poslusnosti'

lilit/istar postoji pre i nevezana je za pricu o 'dobroj zeni'.

povezivanje lilit sa tim judejsko-hriscanskim glupostima...ili bilo kakvim novijim feminizmom... je prosto...smesno.

..

lilit je jedan od prvobitnih arhetipova. nije opozicija nicemu.

ona je pocetak.

pS. kada se uzima u obzir iskljucivo jevrejska prica, da, inace, najverovatnije bi bila najslicnija bas jednom delicu hekata - lamiji.

al to je ....ponavljam, nepotpuno. glup nacin kalupljenja mnogo starije energije da bi se uklopila u nase shvatanje sveta kakav postoji samo poslednjih par milenijuma.

to mene podseca na sataniste koji stuju djavola da bi se suprotstaljali 'bogu' a ne znaju nista o energiji koja se naziva satana.

..

ne postuje se nesto prosto jer je opozicija necemu sto ti se ne svidja.

nesto se postuje samo ako shvatis sta je to u potpunosti & da li ga vredi postovati.
Korisnikov avatar
By Dina
Svejedno,

kad sam napisala odgovor setih se da u nekim periodima zabranjeno je bilo da zene vrse porodjaje te i u tom slucaju poradjanje moze biti svrstano u buntovnistvo.

Kako spomenuh ja sam Lilit susrela kad sam proucavala astrologiju. U tom smislu i nije celina jer celina je cela astroloska karta u kojoj postoje i crni mesec i mesec. Meni se ona dopala bas kao takva, surova, svoja, buntovna... Mislim da kako god bilo u proslosti mi imamo sliku sveta u kome smo i tesko da mozemo da izadjemo iz te slike a narocito odjednom. Stoga promisljanje prvo suprotnosti mislim da nije lose. Moze se izabrati sasvim drugi put. A onda kad se shvati da moze, dolazi se do toga da sve nije tako crno ili belo ili iskljucujuce...

Procitah negde da se i u viki Lilit moze povezati sa Dianom, ali ja je ne povezujem upravo zato sto meni Lilit predstavlja nesto drugo...
By alexandermagic
Prvi put kliknuh na profil ovog svejedno. Lav, k'o što sam pretpostavio.

Samo me ti muškarci ne ispizde kad pokorno ne aminuju ono što ja kažem. :durenje:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by alexandermagic

Prvi put kliknuh na profil ovog svejedno. Lav, k'o što sam pretpostavio.

Samo me ti muškarci ne ispizde kad pokorno ne aminuju ono što ja kažem. :durenje:

:lol:

jedan od simbola lilit, pored sove & zmije, je i lav. valjda se na nas tesko ljuti kada nismo pokorni, nije nam u prirodi ,)

@ dina

ok je to. samo...
eto, i wicca je uporedjuje sa dijanom - sto bi bio 'devicanski' aspekat,
i u jevrejskoj prici je prva zena (dakle eva moze samo da bude opozicija njoj, nikako ona evi)
a kada se i gleda samo ta demonska strana - izrodila je mnoge demone...

...i majka je ,)

..

i moze tebi ona da predstavlja sta god izaberes, i sve je to legitimno.

ali sa te strane, legitimno je i da ti licno zelenu boju nazivas plavom ,)

..

lm, licno je ne povezujem sa buntovnistvom, samo sa jakom zeljom, voljom.

ako se nesto nadje u suprotnosti sa tom zeljom - bice buntovnistva ,)

buntovnistvo mi je sporedno.
Korisnikov avatar
By zozefin st
poznato mi je ime samo ne znam odakle...
sad me zaintrigovala
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!