Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By maka
#1782620
Originally posted by BellyButton
Originally posted by AngraMaina
Njegove političke pozicije su neprihvatljive a muzički rad i pesnički talenat veoma precenjeni.
Narocito muzicki... Way, way overrated...
A vi ste kompetentni da tako nesto kazete?

O ukusima se ne raspravlja,ne mogu svi da vole Metaliku ili Lepu Brenu,pa tako ne mogu ni svi da vole Djoku i sta tu ima vise da se raspravlja...




:sudija:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
#1783324
Originally posted by maka
A vi ste kompetentni da tako nesto kazete?
Za muziku nisam, za književnost jesam.

Evo na primer, pomozi mi oko ovoga:

Šta god noćas da zapevam
vući će na sevdalinku
usnuo sam čobanicu
uplakanu u šljiviku.


U redu. I šta ja da kažem na to? Da li je to pitanje ukusa, ili neurastenije? Cenim nameru da se uspostavi most sa bosanskom publikom, ali i mi koji smo odrasli u gradu znamo da čobanice ne šetaju po voćnjacima -- pa ni šljivicima -- nego po pašnjacima, livadama i šumama. To nije samo konvencija pastoralnog žanra nego i vređanje logike. Zapravo ovo otvaranje zvuči sasvim kao parodija. Da li nas pesnik zajebava ovom kič scenografijom, čobanicama, šljivicima, elementima 19-vekovne romantičarske estetike kojoj je prošao voz odavno? Ili ozbiljno pokušava da koristi repertoar tih odumrlih, klišeiziranih slika i objekata koje brka i kojima ne ume da rukuje upravo zato što su odumrli? Pitanje za dvije tisuće kuna. Pardon, konvertibilnih maraka.

Ali ostavimo to pitanje za sada otvorenim. Pesma ide dalje:

Grom udari, planu seno
rasturi se stado njeno
osta suza na uvojku
reče da se zove Bosna
čudno ime za devojku.


Voila! Banalnost je personifikovana. Čobanica koja je zalutala u šljivik i parkirala stado negde u blizini, odjednom je pogođena olujom, kijametom, nekakom nepogodom, udario je grom, pa baš u seno, kad nije u šljivu, seno se zapali, a krave (ili koze, ili ovce) počeše histerično da vrište i pobegoše panično u mrak. Šta će seno u šljiviku? Ok, recimo da se sve dešava u seoskom domaćinstvu, poetski prostor je multiplikovan; šta onda u njemu radi čobanica? Ali ajde da ne sitničarimo, šta god da radi, apsurd njene funkcije je potpun: više nije ni čobanica, ni stanovnica šljivika, sad je ni manje ni više nego personifikovana Bosna.

E sad, po meni je uvredljivo izjednačavati jednu evropsku zemlju sa bogatom hiljadugodišnjom kulturnom tradicijom, kakva je Bosna, sa izgubljenom cmizdrećom čobanicom koja šeta po šljivicima i ne ume ni nos da obriše (nego za to koristi uvojke). To je passe, to je banalno, to je bljutavo, i što je najgore, to je toliko puta viđeno. To što se pesma generalno dopada i što je Balaševiću donela poene, mene baca u očajanje. Zar je moguće da se i pored svega ljudi na ovom prostoru nisu makli od čobana, sena i šljiva?

No idemo dalje:

Nekom Drina teče desno
nekom Drina lijevo teče
ma sve da teče u dubinu
na dve pole svet da seče
znam tajni gaz, moje lane
most se pruži gde ja stanem
sve da vuku me konji vrani
nema meni jedne strane
dok si ti na drugoj strani.


Ajde da mu oprostimo ovo "lane moje" i nategnutost slike reke koja seče svet na dva dela (reka ne može da proseče ništa, može da se probija, lagano ili brže, nezaustavljivo, neopaženo, da ponire, da podriva -- presecanje rekom je nonsens) -- pathetic fallacy tipa "priroda odgovara mojim osećanjima; reka deli one koji se vole" je opet banalno romantičarska i otrcana.

Pa onda, konji vrani. Kakvi bre konji vrani? I gde ga vuku? Ok, trebala mu je reč koja se završava na -ani radi rime, i trebao mu je još neki element mrtve prevaziđene estetike. Zašto ne vrani konji? U redu. Ali šta znači ova rečenica? "Čak i kad bi me vukli vrani konji (kuda?) ja moram da prelazim s jedne strane na drugu?" Ako bi mi neko objasnio, bio bih zahvalan.

A sada nagradno pitanje: gde je nestala čobanica? Da li se on sad njoj obraća? Ili Bosni? Ili nekoj nepoznatoj bledunjavoj dragoj, jednako apstraktnoj i fejk u skoro svim pesmama? Kakav si pesnik ako uvedeš junakinju u pesmu pa je usput zaboraviš?

Onda dolazimo do vrhunca bizarnosti i neukusa:

Osta ovaj stari kompas u grudima
a po polju nikli zabrani
crne senke što se gnezde u ljudima
nadleću me kao gavrani.


Operacija odstranjivanja kompasa iz grudi? Ko zna dobrog hirurga na VMA? Ali to na stranu, "crne senke" su ono što me je smračilo. Ostavimo sad po strani kontradikciju (da li su u ljudima ili nadleću naratora?) -- ali sam izraz "crne senke". Zaboga. To je kliše, to je banalnost, to je bilo banalnost u 3. veku nove ere! A izvan čisto estetičkog nivoa, na nivou ideološke poruke, šta pisac pokušava da kaže, u koju laž pokušava da ubedi sebe i svoju publiku? Nisu to bile crne senke koje su ubijale i silovale po Bosni, nije to bilo nešto što je izdaleka nadletalo, nešto neodređeno i odvojeno, nego je itekako bilo -- i ostalo -- integrisano u bosanski, balkanski i evropski mentalni sklop. Ovde je mesto za jednu ogromnu digresiju, pozivanje na Jaspersa, na kulturu tišine i ćutanja o zločinima, na baroknu subjektivizaciju emocija (ne kažeš "ja radim to i to" nego "gnev je ovladao mnome" kao da nemaš kontrolu nad sopstvenim ponašanjem) koja je nedopustiva u svetu posle II svetskog rata, barem u Evropi, a naročito na Balkanu danas.

Ali ne mogu više da se zamajavam s tim tekstom. Ima ga na internetu pa baci pogled na ostatak -- ceo epski repertoar je tu, hajdučija, vilajeti, ćilimi, besmislen, razbacan, neupotrebljiv, koristeći katastrofalno neadekvatan izražajni registar za u suštini pozitivnu poruku mira i tolerancije. Meni je grozno što se Balaševiću uzima kao neznamkakva zasluga što govori stvari koje se PODRAZUMEVAJU, i to na krajnje predvidljiv način, ali se izgleda u Srbiji više ništa ne podrazumeva.

Muziku neka komentariše neko ko je kompetentan. Ako je do sevdalinke (da li pesnik uopšte zna šta je merak?), uvek ću radije slušati Himza Polovinu, Safeta Isovića ili Nedžada Salkovića, nego ovu nakaradu od pesme.

Slična konstatacija važi za manje-više sve njegove pesme, samo umesto Bosna stavi Vojvodina/Srbija/Panonija i umesto sevdalinka stavi šlager, vals, balada itd..
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783331
Originally posted by maka


O ukusima se ne raspravlja,
na to se najcesce pozivaju oni s manjkom ukusa.
ne mogu svi da vole Metaliku ili Lepu Brenu,pa tako ne mogu ni svi da vole Djoku i sta tu ima vise da se raspravlja...
jedan cijeli svijet. :shrug:
By RuznaGlupaZla
#1783355
Originally posted by arwen_evenstar
Originally posted by maka

Kad se bude rodio bar jos jedan kao on,onda...mozda... ipak ne,hvala. Jedan je Balash.
zapravo rodio se i stvarao jedan za koga je balasevic rekao da kada se on povukao izgubio je jedinu konkurenciju koju je imao na teritoriji stare J.

za razliku od Balasevica ovaj nije ni sovinista ni licemer, niti plagijator

http://www.youtube.com/watch?v=IAXnicLaHuM

http://www.youtube.com/watch?v=U2saXEYoyKY
:D :up:
Korisnikov avatar
By maka
#1783461
Popeye

gde to vodi rasprava o ukusima? u nedogled ili ? Vredi li nekog ubedjivati da mu je tvoje lepo bolje od njegovog lepog?
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783512
glupa ti je replika. odustani.
Korisnikov avatar
By ns.happy
#1783515
Originally posted by Popeye

glupa ti je replika. odustani.
:fancyklap: der der, ne primaj to k srcu, ja sam siguran da bi ti nekad i oprao kosu, da ne visis na netu ceo dan, i jedes chips.. :njami: :geisha:
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783521
samo malo! :lol: doista ides u pravcu da sam ja u krivu jer sam debeo? :lol:
ah. fakat mi te je zao. :shrug:
Korisnikov avatar
By ns.happy
#1783526
ne nego u pravcu da tvoj estetski nivo i nije visok. i nije debljina toliko sporna, koliko to sto si sav zapusten i delujes prljavo. :shtap:
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783527
ok, sad kuzim. zelis reci da ako si debeo, onda ne mozes imati ukusa u umjetnosti?
Korisnikov avatar
By ns.happy
#1783535
ne, debljina je ok. al tvoja nije. od nje se znojis. i delujes ulepljeno. onako, bljak ulepljeno. i kosa ti je ulepljena. kuzis? :-)
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783539
ali kakve to veze ima s ovim topicom?
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783556
kul. i kako onda covjek da ne misli da nisi totalni bezveznjak? :hmm:
Korisnikov avatar
By Nbegi
#1783676
Originally posted by AngraMaina


Za muziku nisam, za književnost jesam.

Evo na primer, pomozi mi oko ovoga:

Šta god noćas da zapevam
vući će na sevdalinku
usnuo sam čobanicu
uplakanu u šljiviku.


U redu. I šta ja da kažem na to? Da li je to pitanje ukusa, ili neurastenije? Cenim nameru da se uspostavi most sa bosanskom publikom, ali i mi koji smo odrasli u gradu znamo da čobanice ne šetaju po voćnjacima -- pa ni šljivicima -- nego po pašnjacima, livadama i šumama. To nije samo konvencija pastoralnog žanra nego i vređanje logike. Zapravo ovo otvaranje zvuči sasvim kao parodija. Da li nas pesnik zajebava ovom kič scenografijom, čobanicama, šljivicima, elementima 19-vekovne romantičarske estetike kojoj je prošao voz odavno? Pitanje za dvije tisuće kuna. Pardon, konvertibilnih maraka.

Ali ostavimo to pitanje za sada otvorenim. Pesma ide dalje:

Grom udari, planu seno
rasturi se stado njeno
osta suza na uvojku
reče da se zove Bosna
čudno ime za devojku.


Voila! Banalnost je personifikovana. Čobanica koja je zalutala u šljivik i parkirala stado negde u blizini, odjednom je pogođena olujom, kijametom, nekakom nepogodom, udario je grom, pa baš u seno, seno se zapali, a krave (ili koze, ili ovce) počeše histerično da vrište i pobegoše panično u mrak. Šta će seno u šljiviku? Ok, recimo da se sve dešava u seoskom domaćinstvu, poetski prostor je multiplikovan; šta onda u njemu radi čobanica? Ali ajde da ne sitničarimo, šta god da radi, apsurd njene funkcije je potpun: više nije ni čobanica, ni stanovnica šljivika, sad je ni manje ni više nego personifikovana Bosna.

............


Onda dolazimo do vrhunca bizarnosti i neukusa:

Osta ovaj stari kompas u grudima
a po polju nikli zabrani
crne senke što se gnezde u ljudima
nadleću me kao gavrani.


Operacija odstranjivanja kompasa iz grudi? Ko zna dobrog hirurga na VMA?

.............

I ti se razumeš u književnost!? Onda je meni drago što se ne razumem! Takvo "razumevanje" mi nije potrebno, hvala lepo.

Iz gore napisane "analize" mogu samo da zaključim da se razumeš u banalizaciju, nipodoštavanje, formalističko seciranje po principu "pošto-poto"... Pozivanje na hronologiju i vekove šta je kad dozvoljeno ili prevaziđeno je tek smešno... Ustvari jadno za nekoga ko za sebe tvrdi da se "razume u književnost", a zapravo bi propisivao drugima (da ima tu moć) kako da misle i šta i kako da im se sviđa...

Vidi se da nisi ni pokušao da razumeš pesmu, niti da je osetiš...

Evo samo na nekoliko stvari da odgovorim, jer kako ideš dalje kroz "analizu", sve si grozniji i grozniji i ne vredi se ni osvrtati na to...


Štagod noćas da zapevam vući će na sevdalinku...
Usnuo sam čobanicu uplakanu u šljiviku...
Grom udari... Planu seno... Rasturi se stado njeno...
Zaplete se dim na uvojku... Reče da se zove Bosna...
Čudno ime za devojku?


A šta to tebe pogađa što je čobanica u šljiviku? Zamisli drskosti da je sanja u šljiviku! Nedopustivo! Kao čobanice automatski moraju biti na pašnjaku!? Hahahahaha Neverovatno!

I ja sam rođen u gradu, pa me to nije "hendikepiralo" da po selima vidim i stada ovaca koja pasu po brdovitim šljivicima, i šta sad, molim te lepo? Garant ih treba kazniti za nedozvoljenu pašu na za to - po tebi - nepojmljivom i nepredviđenom mestu, a čobanicu kao odgovorno lice poslati na izdržavanje kazne za (poljo)privredni prestup stočarskog tipa...

Namerno previđaš odnosno ne želiš da razumeš da ovde zapravo i nije reč o čobanici bukvalno već da je ona uzeta kao simbol za Bosnu, a posle to i otvoreno kaže...

Grom udario, zapalio seno... nije ti slučajno palo na pamet da je reč o ratu? Neeeee, ti razmišljaš otkud seno u šljiviku!? E jebiga, znaš, ako je šljivik travnat (a viđao sam takve), znaš - nekad se i kosi, pa skuplja u stogove, koji služe za zimsku ishranu stoke... i da može biti blizu šljivika, pa i u samom šljiviku, blizu štale itd itd

Sasvim nebitno za ono što je pesnik želeo da kaže. A to je da Bosna posle ratnog požara više nije ona ista Bosna. Rasulo se stado njeno... Hm, stanovništvo se pregrupisalo, rasejalo, izbeglo, deo izginuo... Doesn't ring a bell, ha?

I posle plačeš za čobanicom koja je samo bila u uvodnoj strofi a posle je, avaj, nema! Da je pesma o čobanici pa i da shvatim tvoju "bol"...

Osta ovaj stari kompas u grudima... A po polju nikli zabrani...
Crne senke što se gnezde u ljudima nadleću me kao gavrani...


Stari kompas je očito srce, vođenje, orijentisanje srcem, emocijama...

Crne senke... ma dovoljno je i ovo što sam komentarisao.

Ok, ne sviđa ti se, gadi ti se, sa takvom premisom dokazaćeš sebi da si u pravu kako god da kreneš... Niti imam želju da menjam nečija shvatanja i ukuse, niti to mogu... Svako će naći svoja značenja ako ih traži i obrnuto.

On ima svoju publiku, šta ćeš... I vole ga! Zamisli!? Uživaj u svom očaju zbog toga :bye:
Korisnikov avatar
By Srklet
#1783702
Originally posted by maka
Originally posted by Popeye

da.
super si. obozavam argumente :wink2:
a ti si imala neke argumente koje je trebalo opovrgnuti? :sveca:

btw, prijevod latinske sentence i spominjanje metallice i lepe brene nisu argumenti.
try again. tvoja tvrdnja je da o ukusima nema smisla raspravljati. ok, to nije tvoja tvrdnja, ti samo ponavljas sto si negdje od nekoga cula, pomislila da je pametno itd, pa sada siris dalje tu mudrost itd. u svakom slucaju, nisi je obrazlozila. moja tvrdnja je da se na tu sentencu vecinom pozivaju ljudi kad nemaju argumente kojim bi obrazlozili svoj ukus odnosno izostanak istog (jer, nevjerojatno ali istinito, ukus se nema po defaultu, nego ga se treba formirati). za sada dokazujes moju tvrdnju. :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
#1783732
Nbegi, hvala ti na ovim briljantnim uvidima, da te nije bilo lepo ne znam šta bih radio. Te metafore u pesmi su toliko providne i očigledne da se na njih nisam ni osvrtao. Ali problem sa njima je taj što su tako nepodnošljivo banalne.

Žao mi je što sam uvredio tvoje svetinje ali književna analiza to i jeste -- po Wordsworthovim rečima, "We murder to dissect". I, da, kompetentan sam u tom poslu, i to vrlo. Izdvojio sam četiri bitna aspekta pesme: žanrovske karakteristike, izražajni repertoar, strukturu i ideološku pozadinu, i u sva četiri aspekta pesma se pokazala kao potpuni promašaj. Tvoja "metoda ocmoljavanja" (da "razumem i osetim" pesmu -- šta bi to bilo?) vodi u nekritičko, sentimentalno piskaranje i otkrivanje tople vode. Naravno da ne postoje konačne i apsolutne istine ali o tome bih morao da diskutujem s nekim ko -- izvini! -- ima više znanja u toj oblasti od tebe.

Pritom, meni se kao što sam već rekao sviđaju neke Balaševićeve pesme, to uopšte nije u pitanju. Ne mora sve da bude visoka umetnost da bi mi se dopadalo.
Korisnikov avatar
By Nbegi
#1783738
O vaše visočanstvo, hvala vam što ste mi odgovorili :)
Korisnikov avatar
By nsc
#1783823
AngraMaina Forumski Metuzalem
jednu evropsku zemlju sa bogatom hiljadugodišnjom kulturnom tradicijom, kakva je Bosna

kako neko moze da napise ovakvu recenicu i posle toga da tvrdi

kompetentan sam

totalno je van ljudskog poimanja
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
#1783833
Originally posted by nsc


jednu evropsku zemlju sa bogatom hiljadugodišnjom kulturnom tradicijom, kakva je Bosna

kako neko moze da napise ovakvu recenicu i posle toga da tvrdi

kompetentan sam

totalno je van ljudskog poimanja
Hajde dete proveri neke elementarne fakte, pa onda lupetaj: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... erzegovina

Ili si pak mislio da postoji tradicija od preko 1000 godina, ali da nije baš najbogatija?

Kada neko uradi ozbiljnu analizu Budalaševićeve pesme (s obzirom na propozicije teorije književnosti) i dobro je argumentuje, onda ljudima kojima smeta upravo ubedljivost i ozbiljnost analize počinju da je osporavaju baveći se ili nekom vrstom "emotivizma" -- kao ne možeš ti to da adekvatno doživiš, ti si hladan i ne dotiče te pesma (a zašto bi svakog morala da dotakne i zašto osećaj odvratnosti, na primer, ne bi bila nećija legitimna reakcija na sadržaj koji prepoznaje kao patetičan, pun opštih mesta i sl), ili pokušajem da se podrije kredibilitet osobe koja analizira tako što se podmeću opšta kulturrasistička mesta: pa svi mi znamo da Bosna nema neku naročitu kulurnu tradiciju alias tamo živi nekakav primitivan svet i sl. To je, naravno, vrlo prozirno i jeftino, a za cilj ima da ih "zakrpi" na identitetsko-ideološkom polju -- znamo da se ljudi često identifikuju sa muzikom koju slušaju, pa osporavanje te muzike doživljavaju i kao napad na lični identitet, koji, umesto da fleskibilno preformulišu pod dejstvom argumenata (šta bi sa promenom mišljenja?), očajnički brane od urušavanja upravo napadom ad hominem.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
#1783847
Originally posted by AngraMaina


Šta god noćas da zapevam
vući će na sevdalinku


Da mi se tera mak na konac, kao sto mi se ne tera, trazila bih obrazlozenje zasto bi, od jedno sigurno dvestotinak pesama doticnog odabrao bas onu koja se tice susedne drzave Bosne... Nesto te tu posebno 'zulja'?
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
#1783925
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by AngraMaina


Šta god noćas da zapevam
vući će na sevdalinku


Da mi se tera mak na konac, kao sto mi se ne tera, trazila bih obrazlozenje zasto bi, od jedno sigurno dvestotinak pesama doticnog odabrao bas onu koja se tice susedne drzave Bosne... Nesto te tu posebno 'zulja'?
Kakav apstraktan argument: pa morao je da odabere JEDNU, da je odabrao neku drugu mogla bi da mu kažeš zašto je baš tu odabrao i šta ga tu žulja itd. Uostalom, ponuđena je konkretna analiza, a ako ti se tera mak na konac ti lepo uđi u konkretnu raspravu sa stavovima koje je AngraMaina izložio, a ne ovako, naokolo, nekakvom insinuacijom da nekog "žulja" Bosna iz ko zna kojih razloga.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
#1783990
Originally posted by Wilhelmina
Da mi se tera mak na konac, kao sto mi se ne tera, trazila bih obrazlozenje zasto bi, od jedno sigurno dvestotinak pesama doticnog odabrao bas onu koja se tice susedne drzave Bosne... Nesto te tu posebno 'zulja'?
Ne, osim što predstavlja ekscesivan promašaj žanra, izražajnog registra i što je direktno politička, pa je laka za analizu -- ekstreman primer mehanizma po kojem inače rade skoro sve Balaševićeve pesme. Nema veze sa Bosnom kao Bosnom.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!