Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Fifa predstavila svoje kapitenske trake naspram trake 'One Love'

www.021.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 20. NOV 2022
Foto: Getty images

Suočena sa željom nekoliko timova na SP u Kataru da nose kapitenske trake "One Love" kao znak podrške zajednici LGBT, Fifa je predstavila svoje trake sa porukama o ekologiji, društvu i diskriminaciji.

Selekcije Nemačke i Danske ponovile su da će njihovi kapiteni Manuel Nojer i Simon Kjer ipak nositi traku "One Love", dok je nemačka fudbalska federacija saopštila da je spremna da se čak suoči i sa mogućim novčanim kaznama.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) je ponudila kapitenske trake sa sloganima "Spasite planetu", "Obrazovanje za sve" ili "Ne diskriminaciji".

Za sada je, od osam kapitena selekcija iza inicijative "One Love", jedino Francuz Igo Loris odustao od nošenja te trake. Englez Hari Kejn će je prvi nositi na stadionu u ponedeljak.

Fifa je predstavljajući trake navela da najpopularniji sport na planeti može da doprinese promeni društva u pravom smeru, prenošenjem pozitivnih poruka.

Međutim, Fifa se nije izjasnila o traci "One Love", ni o tome da li će oni koji neće nositi njene predložene trake biti suočeni s nekim kaznama.

Katar, domaćin prvenstva, na meti je kritika zbog ljudskih prava, posebno prava zajednice LGBT.

Homoseksualnost i vanbračni seks u Kataru se smatraju nezakonitim.
Podrži 021

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi