Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Facebook oglasi “otkrivaju” gej korisnike

pinknews.co.uk  ·  SAD  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 28. JAN 2011
Facebook je imao problema sa pitanjem privatnosti svojih korisnika.

Facebook ‘otkriva’ gej korisnike preko ciljanih oglasa, otkrivaju istraživači.

Prema istraživanju koje su sproveli Saikat Guha iz Microsoft Research India i tim Bin Cheng i Paul Francis iz nemačkog Max Planck instituta za softverske sisteme, oglašivači mogu da otkriju koji su Facebook korisnici gej, čak iako oni to nisu naveli u svojoj seksualnoj orijentaciji.

Istraživači su napravili profile za dvadesetpetogodišnje žene i muškarce iz Washington DC-a, gde je jedina razlika među ovim fiktivnim korisnicima njihova seksualna orijentacija. Istraživanje je pokazalo da neki oglasi koji su sasvim neutralni prema seksualnoj orijentaciji (kao na primer oglas za edukaciju za medicinsko osoblje Florida medicinskog koledža) su ciljano prikazivani isključivo gej muškarcima. Istraživači su izjavili da je opasnost kod takvih oglasa, za razliku od očiglednog oglasa za gej bar, da korisnik koji vidi ovaj "neutralni" oglas i klikne na njega otkriva oglašivačima svoju seksualnu orijentaciju, kao i jedinstvenu identifikaciju (cookie, IP addresu ili email addresu) ukoliko je ostavi na oglašivačevom sajtu."

Nije više neobično da se na intervjuima za posao kandidati pitaju da li su videli oglas za posao. U slučaju Florida medicinskog koledža, na ovaj način poslodavac može da sazna da li je kandidat gej.

"Obmanjujući" oglasi kao ovaj nisu neuobičajeni, jer je ovo istraživanje otkrilo da polovina oglasa koja cilja na isključivo gej muškarce nigde ne pominje reč gej.
Istovremeno, razlika medju oglasima koji su namenjeni strejt ženama i lezbejakama je mala, što ukazuje da su oglašivači zainteresovaniji za gej muškarce kao tržišnu populaciju.

Ovo saznanje je poslednje u nizu problema sa privatnošću korisnika koji su u poslednje vreme uzdrmali Facebook, koji se sa mukom trudi da uveri svoje korisnike da su njihovi lični podaci poverljivi.

Nedavno se takodje pojavila tvrdnja da Facebook aplikacije, koje inače nisu proizvod Facebooka, kao što je na primer Farmville, šalju korisničke podatke oglašivačima i firmama koje se bave prikupljanjem podataka na Internetu.

PinkNews

Vaši Komentari
Ali nije mi jasno kako mogu da znaju da sam gay pa da mi stave oglas ako mi ne pise seksualna orijentacija?
Beograd,Srbija · 01.02.2011, 8:21
E, Srbijo mozemo te voleti ili ne , smatraju te zaostalom i jadnom ,Evropa i svet drze ti razna predavanja,ali kada citam ovakve clanke i njima slicne i mnoge dogadjaje kod razlicitih osoba , onda kazem SVAKA TI CAST SRBIJO !!!!
Prijepolje,28.01.11. · 28.01.2011, 13:26
GAY SAM PA STA A RADIM U BOLNICI KAO LEKAR SPECIJALISTA .....I STA SAD..?
svashtar · Sabac, Serbia · 29.01.2011, 12:14
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi