Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

EU osudila stav albanskog ministra o homoseksualcima

beta  ·  EU  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 28. MAR 2012

Evropska unija je osudila izjavu člana Vlade Albanije o tome da učesnike gej parade treba tući. Kancelarija EU u Tirani je u utorak saopštila da "oštro osuđuje svaki govor diskriminacije i svako podsticanje na mržnju ili nasilje".

Zamenik ministra odbrane Ekrem Spahiu je prošle nedelje izjavio da "pendrecima treba tući" one koji planiraju da učestvuju na prvoj Paradi ponosa (Gay Pride) koja se priprema u Tirani.

 Premijer Albanije je u ponedeljak ukorio tog člana svoje vlade i ocenio da je njegova izjava "neprihvatljiva" i da predstavlja "ispad". Albanske grupe za prava homoseksualaca planiraju da u Tirani javno proslave Međunarodni dan protiv homofobije, 17. maj.

"To će biti poseban dan (...) zastava LGBT duginih boja biće prvi put podignuta u Tirani", rekao je prošle nedelje predsednik "Ružičaste ambasade LGBT" Altin Hazizaj.

Albanska udruženja homoseksualaca žele da tog dana uruče svoju zastavu vlastima sa zahtevom da bude podizana uz državnu zastavu na centralnom trgu u Tirani. Te grupe su zahtevale suđenje Spahijuu zbog sporne izjave po antidiskriminacionim propisima, a ombudsman Albanije je pozvao Spahiua da se izvini.

Ali, mala promonarhistička stranka kojoj je Spahiju na čelu, izdala je saopštenje u kojem je homoseksualnost opisala kao "porok, nesreću i prokletstvo". Albanija je februara 2010. donela zakon protiv diskriminacije homoseksualaca koji su žrtve netolerancije i agresije vlasti i društva.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi