Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Engleskim navijačima gej fudbaleri su OK

mtsmondo.rs  ·  London  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 09. AUG 2010

Londonski dnevnik "Observer" u nedelju je objavio članak, u kojem se tvrdi da je većina fudbalskih navijača na Ostrvu spremna da podrži gej igrače.

U prilog ovoj tvrdnji list navodi podatak da skoro četvrtina igrača, trenera i sudija lično poznaje bar jednog gej fudbalera. Najnovije istraživanje, na koje se poziva "Observer", takođe je pokazalo da osam od deset navijača veruje da bi otvoreni gej igrači pozitivno uticali na fudbal i to na isti način kao što su crni fudbaleri pre tridesetak godina dali značajan doprinos borbi protiv rasizma u tom sportu.

Ovakvi rezultati će povećati očekivanja javnosti da će i fudbal, kao i mnogi drugi profesionalni sportovi do sada, uskoro dobiti svog prvog otvorenog gej predstavnika, oprezno zaključuje "Observer" dodajući da istraživanje Univerziteta u Safordširu ipak smatra da takav potez fudbalera ne bi prošao bez rizika.

Trećina profesionalnih fudbalera, trenera, menadžera i sudija koji poznaju trenutno aktivne gej fudbalere veruju da bi se oni suočili sa maltretiranjem od strane ostalih igrača ako bi oni izašli u javnost. Skoro četiri od njih pet smatra i da bi bili mete napada navijača.

Nijedan profesionalni fudbaler nije do sada priznao javnosti da je gej dok je bio na vrhuncu karijere.

Džastin Fašanu, prvi crni igrač u Britaniji koji je potpisao ugovor na milion funti godišnje, rekao je javnosti da je gej, ali to je već bilo na zalasku njegove karijere kada je već igrao za poluprofesionalne timove.

Njegov izalazak u javnost osudili su i njegovi bivši saigrači, kao i njegov brat Džon koji je takođe bio profesionalni igrač.

Čuveni britanski PR menadžer Maks Kliford otkrio je da je savetovao gej fudbalere da ne govore o svojoj seksualnosti jer je sport duboko zakopan u homofobiju.

Elis Kešmor sa Stafordširskog univerziteta, koji je sproveo istraživanje, kaže da je za većinu navijača najbitnije kako se igrač pokazuje u igri na terenu.

"Jedan navijač nam je rekao da bi radije želeo da ima gej igrača koji ume da igra nego strejt igrača koji ne zna. I to je uobičajeno viđenje, ne samo navijača već svih koji imaju veze sa fudbalom", objasnio je on.

Dve trećine navijača uvereno je da će barem jedan profesionalni fudbaler da saopšti da je gej u narednih pet godina.

(MONDO)

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi