Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Elton Džon najavio venčanje i primio "hladan tuš" od vlade

crol  ·  uk  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 31. MAR 2014

Elton Džon i Dejvid Furniš podelili su s britanskom javnosti svoje planove za venčanje koje bi se trebalo održati u maju ove godine. Iako su se istopolni brakovi službeno počeli sklapati proteklog vikenda, parovi koji se nalaze u civilnom partnerstvu na venčanje će još morati pričekati.

Uprkos ovom saznanju, slavni par najavljuje svadbu za pamćenje, s više od 650 gostiju. "Nemamo potrebu učiniti zakonski korak napred, ali kad smo se već zavetovali na zajedništvo do kraja života, onda smo odlučili da ćemo iskoristiti povlastice koje pruža brak i sklopiti ga", objasnio je Furniš. Sâm čin sklapanja braka neće biti glamurozan, kaže Džon.

"Mislim da ćemo samo otići u Englesku do matičnog ureda, povesti sa sobom sinove i nekoliko svedoka", kaže Džon. Par je u vezi devet godina i planira sklopiti brak u maju ove godine. No, kako stvari sada stoje, datum će vrlo verovatno morati pomeriti na zimske mesece jer im zakon trenutno ne dopušta da odmah promene status svoje veze iz civilnog partnerstva u brak.

"Svesna sam da bi parovi koji se sad nalaze u civilnom partnerstvu voleli što pre promeniti svoj status veze u brak, ali to nažalost još uvek ne mogu učiniti. Želim ih sve uveriti da užurbano radimo na tome kako bismo im omogućili da sklope brak do kraja godine", objasnila je za Pink News ministarka za žene i jednakost Maria Miler.

Postupak usklađivanja zakona traje duže od očekivanog jer je potrebno izmeniti velik broj članova i procedure. "Jedini način na koji parovi mogu ubrzati ovaj postupak jeste da raskinu civilno partnerstvo i potom sklope brak", predlaže Miler i dodaje da ovu alternativu ipak ne bi sugerisala jer "u periodu prekida parovi neće imati pravnu zaštitu koju trenutno kao životni partneri uživaju".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi