Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Dve članice ruske grupe Pusi rajot kažnjene zbog akcije protiv homofobije

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 24. NOV 2020
Veronika Nikulšina (desno)i Nađa Tolokonikova (levo). Foto ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images

Dve članice nekada ruskog benda Pusi Rajot (Pussy Riot) koji je postao protestni pokret, novčano su kažnjene jer su učestvovale u akciji protiv homofobije u oktobru u Moskvi, saopštio je danas njihov advokat.

Veronika Nikulšina i Marija Aliohina su 7. oktobra na rođendan ruskog predsednika Vladimira Putina okačile zastavu sa duginim bojama, koji je simbol zajednice LGBT, na sedišta Vrhovnog suda i Ruske službe bezbednosti (FSB).
Sud im je odredio novčanu kaznu od 10.000 i 15.000 rubalja (110 i 170 evra) zbog učešća u toj akciji, rekao je Frans presu njihov advokat Sergej Telnov i dodao da će biti podneta žalba jer sudska odluka predstavlja kršenje slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Grupa „Pusi Rajot“ je u oktobru akciju na Fejsbuku predstavila kao „rođendanski poklon Putinu“ pozivajući ruskog predsednika da povuče zakon koji zabranjuje homoseksualnu propagandu nad maloletnicima.

Taj zakon, usvojen 2013. godine, često se koristi za sudske postupke protiv pripadnika i simpatizera zajednice LGBT.

Prema ustavnim promenama usvojenim ove godine, brak u Rusiji je definisan samo kao „zajednica muškarca i žene“.

Grupa „Pusi rajot“ je izazvala medijsku pažnju 2012. godine kada je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od „Svete Bogorodice da otera (predsednika Rusije Vladimira) Putina s vlasti“.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi