Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Drugi festival Merlinka od 6. do 10. februara Video

blic.rs  ·  Beograd  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 28. JAN 2011
Kolin Firt u filmu "Samac" Toma Forda

Drugi Međunarodni festival kvir (queer) filma "Merlinka" biće održan od 6. do 10. februara u Domu omladine Beograda. Na festivalu će biti prikazano pedesetak kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a manifestacija će početi tribinom o odnosu religije i homoseksualnosti, saopštili su organizatori iz Gej lejzbejskog info centra.

Filmski program počeće američkim dokumentarcem "Karmenino mesto" koji prikazuje život u skloništu za transrodne ljude u Kvinsu u Njujorku, a iste večeri biće prikazan i američki dokumentarni film "Biće volja tvoja" koji prati transeksualca Saru Hervig u vođenju Prezbiterijanske crkve.

Među filmovima iz dokumentarnog programa je i švajcarski dokumentarac "Porodične stvari", tragikomičan portret porodice u kojoj je otac gej bonvivan, poznat po raskošnim modnim revijama i poročnom životu, a sin vlasnik bara u kojem se sastaju čudaci i ljubitelji opscenog.

Publika festivala "Merlinka" biće u prilici da pogleda i novozelandski film "Ne pretpostavljaj ništa" usredsređen na umetnost i performanse pet "alternativnih" umetnika iz raznih zemalja koji se bave rodnom tematikom.

Biće prikazan i australijski dokumentarac "Sestre" o pokretu "Sestara beskrajne indulgencije" koji podržava gej, lezbejske i transrodne organizacije i projekte za borbu protiv AIDS-a.

Festival će biti zatvoren projekcijom američkog dokumentarca "William S. Burroughs: A Man Within", koji istražuje život legendarnog bit pesnika i američke ikone Vilijama Berouza.

U programu igranih filmova biće prikazan "Veliki gej mjuzikl" Kaspera Andreasa i Freda M. Karuza, zatim film "Adam i Stiv kakvim ih je Bog stvorio", kao i "Samac" Toma Forda, u kojem igraju Kolin Fert i Džulijan Mur.

Radnja tog filma smeštena je u 1962. godinu, u vreme vrhunca kubanske krize. To je priča o 52-godišnjem britanskom profesoru koji se bori da pronadje smisao života nakon smrti svog dugogodišnjeg partnera Džima.

Najavljena je i projekcija hrvatskog igranog gilma "Romeo i Hulio" Ivana Perića, parodija na priču o Romeu i Juliji, snimana na raznim lokacijama u Splitu, kao i američkih filmova "Otvoreno" i "Blumington" i španske komedije "Izaberi".

Blic

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi