Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Drama o borbi lezbejskog para za jednakost uskoro na velikom platnu

crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 24. JUL 2015

Nakon meseci čekanja stigli su najava i datum premijere filma Freeheld u kojem Džulijan Mur i Elen Pejdž tumače par, Lorel Hester i Stejsi Endri, koji se borio za izmenu zakona o civilnom partnerstvu u Nju Džersiju.

Podsetimo, Laurel Hester bila je policajka koja je privukla pažnju javnosti kad je na samrti apelovala da se penzijska prava prošire i na istopolne partnere. Nakon što je Hester 2006. godine preminula od raka, njena partnerka nije imala pravo na njenu penziju, iako su njihovi heteroseksualni sugrađani zaposleni u državnim službama to pravo uživali.

Režiju potpisuje Peter Solet (Raising Victor Vargas, Nick and Norah's Infinite Playlist), a scenario Ron Nyswaner (nominovan za Oskara, za film Filadelfija).

Freeheld pripoveda dve isprepletene priče - onu ljubavnu, o upoznavanju Lorel i Stejsi te priču o njihovoj borbi za ravnopravan tretman.

"Politička i lična priča za mene su jedno. Kad se zaljubljujemo, na površinu isplivaju naši problemi, no povrh toga te su se dve žene morale boriti i s predrasudama te preprekama koje su za njih postavile lokalne vlasti. No za mene je to jedno i jednako: lično jeste političko", kazao je Solet za BuzzFeed.

Rekao je i kako ga je scenario za taj film privukao "jer je bio najlepši koji je ikad pročitao". "Veoma je retko pronaći materijal koji tako precizno ocrtava nečije poglede na svet", dodao je.

Freeheld u američke bioskope stiže 2. oktobra ove godine, a evropsku premijeru gledaoci će dočekati u Francuskoj, 3. februara 2016.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi