Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

"DISKRIMINACIJA JE ZAVRŠENA" Homoseksualci u Izraelu će moći da budu davaoci krvi

https://www.blic.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 19. AUG 2021
Ronen Zvulun/Reuters/Landov

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic objavio je danas da će biti ukinuta zabrana homoseksualcima da dobrovoljno daju krv.

- Diskriminacija protiv gej muškaraca i mogućnosti da doniraju krv je završena. Kada sam postao ministar, naredio sam uklanjanje degradirajućih i nebitnih pitanja iz formulara prilikom davanja krvi, što su ostaci stereotipa koji pripadaju istoriji - izjavio je Horovic, a preneo "Tajms of Izrael".

Horovic, drugi član Kneseta u istoriji koji je javno priznao da je gej, dodao je da je put do današnje odluke bio dugačak.

- Godinama smo pokušavali da se oslobodimo zabrana i sada smo najzad uspeli. Nema razlike kod ljudi, krv je krv. Ovo je istorijski trenutak za prava LGBT zajednice u Izraelu - poručio je ministar putem Tvitera.

On je dodao da će sve zabrane biti ukinute od 1. oktobra, a u formularu, umesto pitanja o istopolnim fizičkim odnosima, pisaće da svi davaoci krvi "moraju da čekaju tri meseca nakon visokorizičnih seksualnih odnosa sa novim partnerom ili više partnera."

Udruženje LGBTQ jednakost u Izraelu pozdravilo je objavu ministra.

- Okončanje diskriminacije prilikom davanja krvi je istorijski trenutak za gej zajednicu i izraelsko društvo na putu ka jednakosti. Krv stotine hiljada građana nije drugorazredna - navodi se u saopštenju udruženja.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi