Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Dirljiv razgovor starca i tinejdžera o vremenima kad se zbog homoseksualnosti išlo u zatvor

crol  ·  UK  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. JUL 2017

U emotivnom videu čija se objava poklopila s 50. godišnjicom dekriminalizacije homoseksualnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, 78-godišnji Persi razgovara s 13-godišnjim Luisom o tome kako je bilo odrastati kao gej, kad je homoseksualnost bila kažnjiva.

"Srećan si što se svet promenio i možeš biti ono što jesi", rekao je, između ostalog, Persi. Prisetio se kako se znao iskradati u gej klubove kad mu je bilo 16 godina, izmišljajući lažne identitete, ali i kako je mogao završiti u zatvoru samo zato što je gej, kao i da je policija vršila racije u domovima istopolnih parova.

"Uvek je postojala barem malena sumnja da bi nešto moglo poći po zlu, i nikad se nisi mogao upotpunosti opustiti", nastavio je Persi. Mladom Luisu, koji je takođe gej, to je zvučalo neverovatno, prenosi Gay Star News.

"Nikad nisam čuo da su ljude hapsili zbog homoseksualnosti, a nisam ni mislio da bi ti zato policija mogla zakucati na vrata, to mi je poput šoka", odgovorio je Luis dodavši kako mu je neverovatno da bi neko mogao biti uhapšen samo zbog ljubavi prema drugoj osobi.

Persi je imao i poruku za svog mladog sagovornika:

"Budi veran sebi i bori se za svoja prava. Pokušaj ljudima objasniti tako da razumeju kako je najvažnije voleti nekoga i da nije važno ko je ta osoba. Ljubav je ljubav".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi