Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

DEBATA: „Poboljšanje zakonskog okvira za prevenciju i smanjenje nasilja“

gsa  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 19. DEC 2012

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) Vas poziva na debatu „Poboljšanje zakonskog okvira za prevenciju i smanjenje nasilja".*

Debata će se održati u četvrtak, 20. decembra 2012. godine u Medija centru u Beogradu (Terazije 3, velika sala na 1. spratu) sa početkom u 12 h.

Gej strejt alijansa i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) su početkom februara ove godine uputili Inicijativu za dopunu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ) šefovima svih poslaničkih grupa iz prethodnog saziva Narodne Skupštine, Ministarstvu pravde i drugim državnim institucijama u formi konkretnog predloga za dopunu KZ. Cilj te inicijative bilo je uvođenje instituta zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Republike Srbije, čime bi država poslala jasnu poruku da se krivična dela koja za motiv imaju mržnju prema građanima Srbije zbog njihovih ličnih svojstava, bez obzira da li pripadaju manjinskim ili većinskim grupama, neće tolerisati već će se oštrije sankcionisati. To bi za posledicu imalo smanjenje, ali i prevenciju, nasilja od čega bi korist imali svi građani i građanke Srbije.

Nakon podnošenja inicijative, GSA i YUCOM su radili na obezbeđivanju podrške među institucijama, političarima, ali i drugim nevladinim organizacijama, savetima nacionalnih manjina i međunarodnim organizacijama, pri čemu je OEBS pružio značajnu podršku ovoj inicijativi. Održano je i više debata i javnih rasprava o potrebi uvođenja dela iz mržnje u KZ, a ovo je bio zahtev i nekoliko održanih protesta protiv nasilja i za ljudska prava u organizaciji GSA.

Činjenica da su dela iz mržnje uvrštena u Vladin predlog Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri je od izuzetnog značaja s obzirom da je lobiranje za njihovo uvođenje trajalo nekoliko godina i da su nevladine organizacije, YUCOM i GSA, odigrale ključnu ulogu u tom procesu.

Na debati ćemo govoriti šta o tome misle institucije, šta eksperti za krivično pravo, a šta civilni sektor, ali i koje su perspektive primene izmenjenog Krivičnog zakonika.

Na debati govore:

  • Ivana Grubović - Ministarstvo pravde i državne uprave, sekretarka Radne grupe za izradu Radnog teksta Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika
  • Vladimir Šoć - Kancelarija za ljudska i manjinska prava, nacionalna kontakt osoba za borbu protiv zločina iz mržnje
  • Danijela Barjaktarović - asistentkinja na Fakultetu za Evropske pravno - političke studije, Novi Sad
  • Milan Antonijević - direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM)
  • Mirjana Bogdanović - izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA)

 

S poštovanjem,

Gej strejt alijansa .................................................................................................................

*Debata „Poboljšanje zakonskog okvira za prevenciju i smanjenje nasilja" se realizuje o okviru projekta „Pravo na ljubav" koji tokom meseca decembra sprovodi Gej lezbejski info centar u saradnji sa Gej strejt alijansom, Domom omladine Beograda i Centrom Paradigma. Ovaj projekat je izabran na konkursu programa „Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Tokom decembra je štampano specijalno izdanje gej magazina „Optimist", Džogdžakarta principi i Optimist kalendar za 2013. godinu, sprovodi se Internet kampanja „...ali mi se volimo", održava se četvrti Međunarodni festival queer filma „Merlinka", a biće održana i debata u vezi predloga Vlade Srbije za uvođenje instituta zločina iz mržnje u Krivični zakonik.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi