Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Dan sećanja na transrodne žrtve nasilja

agencije  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 20. NOV 2013

Dan sećanja na žrtve transfobnog nasilja obeležava se svake godine 20. novembra kako bi se prisetili onih koji su ubijeni kao posledica transfobije, ali i kako bi se skrenula pažnja na nasilje koje još uvek pogađa transrodnu zajednicu.

Dan sećanja na žrtve transfobnog nasilja osnovala je 1998. godine Gwendolyn Ann Smith, trans dizajnerka, kolumnistkinja i aktivistkinja, kao uspomenu na ubistvo Rite Hester u saveznoj državi Masačusets.

Po pravilu, Dan sećanja se proslavlja tako da se čitaju imena onih koji su izgubili živote tokom protekle godine, a često uključuje i druge aktivnosti poput bdenja uz sveće, likovnih izložbi, predavanja, projekcija filmova i sl.

Podsećamo, prošle sedmice predstavljen je izveštaj napravljen u sklopu projekta „Monitoring Transrodnih Ubistava" koji donosi alarmantne statistike: 238 trans osoba ubijeno je širom sveta u proteklih 12 meseci.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi