Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Dačić: Zašto bih ja bio na čelu Prajda

beta  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 21. SEP 2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi za spoljnopolitičku poziciju zemlje bilo dobro da bude održana Parada ponosa, ali da on "ne zna" zašto bi on bio na čelu kolone tokom tog dogadjaja.

Dačić je rekao da "oko toga ne postoji jedinstvena politika Evropske unije" i da postoje zemlje EU gde to "nikada nije bilo održano, niti će biti održano", ali je na pitanje novinara u kojim to članicama EU nije bila održana Parada ponosa, on odgovorio da ne poznaje tu oblast.

"Ja nisam poznavalac te oblasti, ali nisu... jednostavno se ne razmišlja ni o zemljama nekim, koje su kandidati, o tom dogadjaju", rekao je Dačić.

Od zemalja kandidata za članstvo u EU Parade ponosa su održane s problemima u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, dok se na istambulskom Prajdu okuplja više desetina hiljada ljudi. Dačić je na konferenciji za novinare povodom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN upitan da li bi stao na čelo kolone na Paradi
ponosa, na šta je on odgovorio: "Teško da bih ja bio na čelu kolone i ne znam zašto bih to uradio".

Na ponovljeno pitanje da li bi stao na čelo kolone kao potpredsednik vlade, on je odgovorio: "'Oćete vi da stanete? (Potvrdan odgovor novinarke). Pa, naravno,
izvolite samo, nije problem. Znači, nikakav problem nije. Ja se inače zalažem da postoji konsenzus oko toga. Nema dilema, ja se zalažem za održavanje tog skupa i mislim da bi s aspekta spoljnopoltičkog interesa zemlje bilo dobro da taj skup bude održan".

Dačić je rekao da Srbija treba da poštuje zakone o zabrani diskriminacije i jedini uslov za to jeste rizik koji postoji, i da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene.

Na pitanje šta država radi iz godine u godinu pošto se Parada ponosa zabranjuje svaki put iz istog razloga, Dačić je rekao da ne može da odgovara na pitanja koja nisu u njegovom resoru, ali da je reč o dogadjajima koji "traže posebne bezbednosne mere".

"Teško je to sprečavati i raditi tokom godine, jer znate, mnogi od onih koji su bili privedeni za vreme prvog Prajda do sledeće godine su već bili pušteni. I to je sada pitanje za celu državu", rekao je potpredsednik Vlade.

 

Vaši Komentari
ma idi jedi čvarci i kavurmu
Ostrvo Lezbos · 22.09.2014, 5:40
Zabrinjavajuce da Ivica rezonuje da izvrsna vlast treba da postuje Ustav zbog upornih zahteva EU a ne zbog zakonodavne vlasti koja joj je dala mandat da upravlja zemljom pod vazecim zakonima Srbije. Takav rezon govori o odbacivanju bilo kakve odgovornosti jednog javnog sluzbenika i zahvaljujuci takvom odnosu prema gradjanima Srbije mi kao drustvo se nalazimo u kompletnom kolapsu jos od raspada SFRJ. Ivica je jos u ulozi Milosevicevog glasnogovornika debelo zasluzio zatvor a slusajuci njegove nebuloze u ulozi staresine MIPa o ljudskim pravima 2014te je prosto zapanjujuce.
Dedinje, Srbija · 21.09.2014, 10:23
DAČIĆ: ZAŠTO BIH JA BIO NA ČELU PRAJDA?

Zato Ivice, da bi malo manje izgledao kao bahati ljigavac, a malo vise kao politicar sa integritetom.
Novi Sad · 21.09.2014, 10:19
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi