Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Da li su mogući istopolni brakovi u Urugvaju i Kolumbiji

q.hr  ·  Latinoamerika  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. APR 2013

Zakonodavci u dve latinoameričke države ovih dana će po prvi put otkad je novi, latinoamerički papa preuzeo crkvu raspravljati o ozakonjenju istopolnih brakova.

Urugvaj i Kolumbija tako će započeti rasprave o istopolnim brakovima, s tim kako će urugvajski zakonodavci već danas poslati predlog zakona na glasanje u senat, a prema svim pokazateljima, čini se kako će zakon skoro pa sigurno proći prvu instancu glasanja. Naime, vladajuća stranka u Urugvaju podržava predlog zakona, a na prvom glasanju za ozakonjenje istopolnih brakova u decembru u Domu zastupnika, zakon je prošao bez previše problema.

Urugvajski političari se slažu kako je došlo vreme da se ozakone istopolni brakovi u ovoj državi, no kako vreme prolazi, te kako postaje sigurno kako će Urugvaj biti još jedna država s ozakonjenim istopolnim brakovima, sve je glasnija, naravno, crkva koja više ne bira reči u brobi protiv istopolnih brakova. Pozivaju se čak i na skoro pa apokaliptične reči koje je sadašnji papa izgovorio 2010. godine dok su zakonodavci predlagali ozakonjenje istopolnih brakova u Argentini, a mnogi smatraju kako su njegove reči stigle na "neplodno tlo" te čak marginalizovali crkvu u očima argentinske javnosti.

Ta negativna konotacija koja se vezuje uz njegove izjave nimalo nije omela minaškog biskupa monsinjora Jaimea Fuentesa da citira Bergogliove reči u saopštenju objavljenom na službenoj stranici crkve u Urugvaju: "Ne budimo naivni. Ovo nije jednostavna politička bitka, ovo je destruktivni predlog suprotan božijem naumu. Ovo nije legislativni predlog nego potez oca laži koji želi zbuniti i prevariti decu božiju."

Začudo, Fuentes je bio za ozakonjenje civilnih zajednica te nije pravio previše problema dok su se one uvodile u Urugvaju, a u svom saopštenju je s ovim zakonom povezao i ozakonjenje abortusa te sve nazvao "ratom protiv porodice": "Vlada je odobrila ubistva dece u majčinoj utrobi; sad menjaju prirodu braka. Ubrzo nakon toga će se izglasati zakoni u korist eutanazije i eugenika, naravno... Žele li Urugvajci takav društveni napredak?" Iako se urugvajski mediji bave crkvenim protivljenjem, sve se više čini kako urugvajska crkva u ovom trenutku vodi rat protiv vetrenjača jer političari, koji glasaju o zakonu, nemaju pravu opoziciju svojim mišljenjima koja su u korist ozakonjenja istopolnih brakova.

S druge strane, u Kolumbiji postoji jako velika mogućnost kako zakon o istopolnim brakovima neće proći ni prvo glasanje iako se crkva nije uopšte oglasila o toj temi jer je čak 68 posto Kolumbijaca protiv ozakonjenja istopolnih brakova. Ti rezultati obeshrabrili su čak i glavnog borca za ozakonjenje istopolnih brakova Armanda Benedettija koji smatra kako bi zakon mogao "zapeti" već u Domu zstupnika 10. aprila 2013. godine pošto je predsednik Doma Augusto Posada, prema Benedettijevim rečima, "homofoban i odbija staviti na glasanje o zakonu na dnevni red".

Inače, u Kolumbiji će 20. juna 2013. godine prema odredbi Vrhovnog suda na snagu stupiti zakon koji istopolnim parovima daje jednaka prava kao raznopolnim parovima, iako se nigde u odluci ne spominje reč "brak" što otvara put mnogim amandmanima koje će LGBT aktivisti iz organizacije Colombia Diversa predložiti. Glavni advokat organizacije Mauricio Albarracín najavio je kako već 20. juna namerava predložiti sudu da se i službeno istopolnim parovima dozvoli stupanje u istopolni brak.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi