Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Članice Pussy Riot u logoru!

agencije  ·  Rusija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 23. OCT 2012

Vijest koja zvuči kao da je iz nekih mračnijih vremena, dokazuje koliko su ljudska prava ranjiva, te koliko je potrebno delovati na njihovoj zaštiti na međunarodnom nivou.

HINA je prenela kako su dve članice ruske grupe Pussy Riot, koje su osuđene na dve godine zatvora zbog molitve protiv Putina u katedrali, poslane su u radne logore daleko od Moskve.

Ovog avgusta doneta je presuda za tri članice benda - na dve godine zatvora osuđene su Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30). Ekatarinina je presuda kasnije pretvorena u uslovnu i oslobođena je u sudskom postupku, dok su presude Tolokonjikovoj i Aljohinoj potvrđene od strane drugostepenog suda 10. oktobra.

Međutim, njihove porodice su neugodno zatečene nenajavljenim slanjem članica benda u logore, u kojima su uslovi verovatno nezamislivi, čim je već za zatvor očito potrebno da zatvorenice hranom opskrbljuje porodica, kako su i saznali za premeštanje muzičkih aktivistkinja.

„Porodica je došla doneti im hranu, kad su saznali da je Nadežda Tolokonjikova poslana u okolinu Mordovije (500 km istočno od Moskve) a Marija Aljohina u okolinu Perma (Ural)" - rekla je advokatica Violeta Volkova, dodavši da su otišle u subotu.

Presuda im je izrečena zbog "huliganstva" i "podsticanja na versku mržnju" pošto su u februaru u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi otpevale "punk molitvu" protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Svetski mediji i organizacije za ljudska prava već mesecima apeluju na ublažavanje predložene a zatim i dosuđene kazne.

Vaši Komentari
U logoru !!! Sta bi se drugo ocekivalo i logor i presuda nego u Rusiji. Nasa "majka Rusija"!
Prijepolje,08.11.12. · 08.11.2012, 12:36
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi