Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Prikazi

Čitanje knjiga o Hari Poteru smanjuje predrasude

crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 02. AUG 2014

Nova studija pokazuje da čitaoci serijala o Hari Poteru slobodnije prihvataju LGBT osobe. Naučnici s više univerziteta objavili su studiju "Najveća čarolija Hari Potera: Smanjenje predrasuda" u Journal of Applied Social Psychology.

U studiji se tvrdi da učenici srednjih škola koji su pročitali nekoliko knjiga iz serijala autorke J.K. Rowling i koji se identifikuju s glavnim junakom pokazuju više tolerancije prema LGBT grupi.

Studija je pokazala da čitanje knjiga o Hari Poteru ima pozitivan učinak i na stavove prema imigrantima i izbeglicama, društvenim grupama koje su takođe žrtve diskriminacije. Sama autorka redovno je tvrdila da su knjige analogija o borbi za ljudska i građanska prava, a posebno se referira na doba nacizma u sukobu između "čistokrvnih" i "mešanih".

Glavni lik na kraju pobjeđuje zle sile lorda Voldemorta i tako osigurava mir. U serijalu se našlo mesto i za lik vukodlaka preko kojeg se ukazalo kako, primera radi, oni zaraženi virusom HIV-a pate od diskriminacije zbog straha i nepoznavanja bolesti.

Autorka je takođe izjavila da je uvek mislila da je lik Dumbledore gej.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi