Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Čile: Nakon homofobnog napada gej mladić pao u komu

agencije  ·  Čile  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 29. OCT 2013

Iako je u julu ove godine čileanski predsednik Sebastian Pinera potpisao zakon koji uvodi zločin iz mržnje kao otežavajuću okolnost, u ovoj južnoameričkoj zemlji homofobni napadi nisu prestali. U nedelju 20. oktobra 21-godišnji gej mladić toliko je brutalno pretučen da se još uvek nalazi u komi. Prognoze nisu optimistične.

Vladimir Sepulveda šetao je zajedno s tri prijatelja centrom grada San Francisco de Mostazal. Tada mu je prišla grupa od četiri muškarca i dve žene pitajući ga za upaljač. Tada je grupa počela s pretnjama: „Izmasakriraćemo vas gejeve".

Nakon kratke tuče Vladimir je uspeo pobeći, ali su ga napadači sustigli i oborili na zemlju. Zatim su ga uzastopno udarali u glavu. U trenutku kada su prijatelji stigli do njega, već je bio u nesvesti.

Uprkos brzom pozivu, kolima hitne pomoći trebalo je 30 minuta da stignu. Čak i onda kada su napokon stigla, u njima je bio samo vozač pa su Vladimira u kola morali stavljati prijatelji. Kada je stigao na kliniku hitne pomoći, doktor je Vladimiru dijagnostikovao samo lakše telesne povrede. Tek kada je prevezen u drugu bolnicu uspeo je dobiti odgovarajuću negu.

Međutim, tada je već bilo prekasno i Vladimir je pao u komu. Prognoze nisu optimistične budući da mu je dijagnostifikovano krvarenje u mozgu. Zbog teških povreda glave, doktori sumnjaju da će izaći iz kome.

Vladimira je posetio čileanski ministar zdravlja te je obećao da će o celom slučaju biti pokrenuta istraga. Što se napadača tiče, pronađeni su, ali nisu zadržani u pritvoru budući da su u trenutku njihovog hapšenja Vladimiru dijagnostifikovane samo lakše telesne povrede.

LGBT udruženje Movilh, koja zastupa Vladimirovu porodicu, oštro je kritikovala policiju i zdravstvenu službu.

Podsećamo, sredinom meseca u Čileu su osuđena četiri muškarca za ubistvo Daniela Zamudija, 24-godišnjeg Čileanca koji je podlegao povredama nakon brutalnog homofobnog napada prošle godine. Za zločin iz mržnje terete se Patricio Ahumada, Alehandro Angulo, Raul Lopez i Fabian Mora koji su 3. marta 2012. godine na ulici upitali Zamudija da li je gej. Nakon što je potvrdno odgovorio, mučili su ga punih 6 sati i urezali mu kukaste krstove po prsima i leđima. Odvezen je u bolnicu gde je nakon 25 dana podlegao povredama.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi