Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Centrom Beograda odjekuje "svi smo mi LGBT!"

tanjug  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 27. JUN 2015

Oko 50 pripadnika LGBT populacije okupilo se danas na Trgu Republike. Građani i brojni aktivisti razvili su transparente "Zona slobodna od mržnje" i "LGBT protiv fašizma".

Centrom Beograda odjekuje "ja nisam anarhista" i "svi smo mi LGBT". Okupljeni su prošetali niz Terazije i vratili se na Trg pevajući "mi smo protiv ugnjetivača i njihovih pomagača".

Uprkos policijskim snagama koje obezbeđuju trg, ovaj skup protiče bez ikakvih incidenata.

Među okupljenima pažnju je privukla i bivši major Vojske Srbije (M.V.) kada je posle dve decenije u vojsci rešila da se deklariše kao žena.

"Sam Bog je danas poslao sunce", rekla je Helena i odbila dalje da komentariše.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita je Međunarodni dan ponosa svim pripadnicima LGBT zajednice navodeći da je potrebno još mnogo toga uraditi kako bi postali društvo u kome se u punoj meri poštuju ljudska prava, a Srbija sigurno okruženje za sve one koji su drugačije seksualne orijentacije.

"Iako su u poslednjih godinu dana napravljeni određeni koraci kako bi se poboljšao položaj LGBT populacije - od donošenja strateških dokumenta, do održavanja Parade ponosa, istraživanja i dalje govore da su i izloženi diskriminaciji, da se socijalna distanca ne smanjuje, a da je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema LGBT osobama u porastu", istakla je Janković u saopštenju.

Kako je istakla, potreban je intenzivan i kontinuiran rad na suzbijanju predrasuda i stereotipa, i to pre svega kod dece i mladih.

Poverenica je najavila i da će se zajedno sa zaposlenima u instituciji na čijem je čelu danas pridružiti skupu na beogradskom Trgu Republike.

Navodeći da je ove godine šetnja posvećena antifašizmu i idejama slobode, jednakosti i mira, ona je pozvala građane da se pridruže.

 

Vaši Komentari
Može li neko da mi objasni zašto je odjekivalo "ja nisam anarhista", i još kako je to spojivo sa pevanjem Ay Carmela?
Ozbiljno ne kapiram u čemu je fora.
(Jedni su pevali Ay Carmela, a drugima je smetalo pa su se pravdali da nisu anarhisti? To mi jedino pada na pamet...)
Terasa, Hlad · 03.07.2015, 8:44
MASHALLAH!Živimo u presudno vreme po pitanju osnovnih prava TE marginalne manjine, i vala treba ih iskoristiti!
kardia · Slovenia · 27.06.2015, 5:02
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi