Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

slobodnaevropa  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 18. DEC 2013

Poznata američka teniserka Billie Jean King jedna je od dvoje sportista koji, kao deklarisani gay, dolaze na Zimske olimpijske igre u Sočiju. Usprkos tome što Rusija najavljuje zakon o zabrani reklamiranja LGBT populacije.

Prvi put od 2000. godine na Olimpijadi neće biti predsednika, prve dame, potpredsednika ili bivšeg predsednika Sjedinjenih američkih država. Analitičari procenjuju kako je ovaj potez jasan i snažan signal Moskvi, jer je na igrama 2010., delegaciju predvodio potpredsednik Joe Biden, a 2012., prva dama Michelle Obama.

Bela kuća nije konkretno povezala ovu odluku s ruskim predlogom koji je najavljen 17.decembra, no portparol Bele kuće jasno je dao do znanja da američka delegacija uvek "predstavlja raznolikost po uzoru na Sjedinjene države", te da je predsednik Barack Obama siguran da će „i ovoga puta pokazati svetu najbolje od Amerike - raznolikost, odlučnost i timski rad."

Što se Obaminog prisustva u Sočiju tiče, izostanak je objašnjen prenatrpanim programom kojeg predsednik u februaru ima. Medju državama koje takodje neće slati visoke državne zvaničnike su Francuska i Nemačka.

Ranije ove godine, Obama je odbacio ideju o američkom bojkotu Zimskih olimpijskih igara, uprkos brojnim razlikama s Rusijom, uključujući i zakon koji zabranjuje "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloletnicima.

Međunarodni olimpijski komitet pretrpeo je još ranije jake kritike jer su igre dodeljene Rusiji. A početkom decembra predsednik Komiteta Thomas Bach je objavio kako će Rusija osigurati posebna mesta za one „koji žele izraziti svoje mišljenje ili pokazati da su za ili protiv nečega".

Bach je takodje kazao da je od ruskog predsednika Vladimira Putina dobio uveravanja da homoseksualci neće biti diskriminisani u Sočiju.

 

Vaši Komentari
Kakav je stav srpskog predsednika i delegacije? Da li je makar jedan LGBT aktivista smogao pameti da upita Tomu da li se slaze sa diskriminacijom LGBT zajednice Rusije?
Dedinje, Srbija · 18.12.2013, 10:43
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi