Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Blagovremeno lečenje HIV pozitivnih osoba dugoročno se isplati

spy  ·  zdravlje  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 05. NOV 2013

Lečenje osoba koje imaju HIV, odmah nakon što su se inficirale, dugoročno je isplativo, pokazala su istraživanja rađena u Južnoj Africi i Indiji.

Studija objavljena u New England Journal of Medicine analizirala je ekonomičnost davanja antiretroviralnih lekova osobama sa HIV-om pre nego što nivo infekcije postane visok.

Istraživači su saopštili da rano lečenje ima brojne koristi, ali je cena lečenja i dalje (oko 23 hiljade dolara godišnje) velika briga za slabo i srednje razvijene zemlje.

Analizirajući troškove lečenja tokom vremena i uračunavajući uticaj na zdravlje i smanjenje infekcija, istraživači su otkrili i dugoročnu ekonomsku dobrobit.

"Ukratko, rano lečenje je trostruki pobednik. Inficirane osobe žive zdravijim životom, njihovi partneri su zaštićeni od HIV-a, a investicija je odlična. Ova studija je dala kritički odgovor na pitanje hitne postpreventivne politike", navela je Rošele Walenski, koautorka studije.

Kako bi HIV pozitivne osobe, koje ne znaju da imaju HIV, otpočele lečenje na vreme važno je da urade što pre testiranje na HIV koje im omogućava da na vreme saznaju da su se inficirale HIV-om, i na taj način sačuvale svoje zdravlje i zdravlje svojih seksualnih partnera.

U Beogradu se anonimno i besplatno testiranje na HIV obavlja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu (Centar za prevenciju HIV-a i polno prenosivih infekcija), u Savetovalištu za HIV i polne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i u BGD Checkpoint centru za LGBT populaciju.

 

Vaši Komentari
Ostavi mi neki kontakt...I ja iz Ns. Da vidimo nesto oko terapija.
Novi Sad · 04.06.2014, 16:33
HIV sam pozitivna osoba 1,5 ali nemam terapije jer u Novom Sadu ne moze da se uradi ni osnovni test CD4 jer ga konstantno nema....
Novi Sad · 05.11.2013, 14:53
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi