Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Muzika

Bio je najveća faca novog talasa i - prva registrovana HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji

blic  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 24. FEB 2016
Ivica Vdovic Vd

Sonja Savić pričala je da je upravo on "stvorio" i Milana Mladenovića i Koju, a današnji rokenrol klinci znaju ga samo iz legende.

Na jučerašnji dan, pre 55 godina, rođen je Ivica Vdović Vd, po mnogima jedna od najtajanstvenijih figura domaće rokenrol scene, bez kojeg novi talas sigurno ne bi bio tako važno poglavlje u našoj muzičkoj istoriji.

Prva asocijacija na Ivicu Vdovića Vda mnogima je Šarlo akrobata, bend koji su činili Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd. Međutim, Vd je muzičku karijeru počeo još kao gimnazijalac, na bubnjevima u bendu Limunovo drvo (prvi bend Milana Mladenovića). Kasnije je svirao i u Suncokretima (sa Borom Đorđevićem, Biljom Krstić, Goricom Popović...), ali tek na kratko, da bi se 1980. priključio Šarlu.

Naslov kultnog albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", kojim je Šarlo akrobata po mnogima napravio revoluciju na beogradskoj rokenrol sceni, izabrao je upravo Vd, a u pitanju je citat iz knjige Vase Pelagića.

- Ako je neko reformator ovoga grada u sedamdesetim godinama onda je to Ivica Vdović. Koja ne bi postojao da nije bilo Ivice Vdovića - pričala je kasnije Sonja Savić, koja je smatrala da je Vd najzaslužniji i za Milanove muzičke uspehe - Ivica je radio na njegovom vokalu, Ivica je radio na njegovoj ličnosti, Ivica je stvorio Milana Mladenovića, Ivica je stvorio Margitu Stefanović, a ko je još uvek živ nek prizna istinu.

Šarlo akrobata se raspao posle samo godinu dana rada, a Vd je ostao s Mladenovićem u bendu "Katarina II". Grupu je napustio 1985. posle preimenovanja u "Ekatarina Velika".

Iste godine je pozitivno testiran na HIV. Navodno, bio je prva zvanično registrovana HIV-pozitivna osoba u Jugoslaviji. Šta su o njemu rekli njegovi prijatelji i saradnici, kao i kako je proveo poslednje godine života, pročitajte OVDE.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi