Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Bh. povorka ponosa najavljena 23. avgusta

https://www.slobodnaevropa.org  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 01. JUL 2020
Foto: Udar arhiva

U saopštenju je navedeno da je povorka ponosa protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBT osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

"Svjesni trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnju Bh. povorku ponosa najavljujemo na ovaj način, poštujući sve preporučene mjere. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa će pozorno pratiti situaciju i sve preporuke i mjere koje budu donešene u narednom periodu, te će shodno njima organizovati drugu Bh. povorku ponosa. Vidimo se 23. augusta u Sarajevu! Jer, nije život četiri zida", stoji u saopštenju.

Pripadnici LGBT populacije kažu kako vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno.

"Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida", kažu iz organizacije podsjećajući da mnogi pripadnici ove populacije upravo i provode život izolovani.

"Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje zbog prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju", kaže se u saopćenju.

Prva bh. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice održana je u Sarajevu 8.septembra 2019. godine pod sloganom - Ima izać'.

Bez incidenata, učesnici su prošetali od početne tačke u srcu grada, Vječne vatre, do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru na kojem je smješteno nekoliko najvažnijih državnih institucija.

Organizatori su tada podsjetili da BiH još nema Zakon o istospolnim zajednicama, iako, kako kaže, takve zajednice postoje u BiH.

Također, pozvali su nadležne da osiguraju trans osobama zdravstveno osiguranje, kako bi mogle proći potpunu tranziciju, koja im je neophodna da bi mogli promijeniti lična dokumenta.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi