Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Bezbednosne preporuke za učesnike i goste Evroprajda

www.insajder.net  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 12. SEP 2022
Foto:Beta

Uputstvo je obimno i detaljno, izuzetno korisno, i u njemu su tačno i lepo opisani Beograd i njegov odnos prema LGBT+ zajednici i Europrajdu. Saradnja sa policijom, i poštovanje prema njoj, naročito su istaknuti, prenosi nedeljnik Vreme.

„Izbegavajte da kažete taksisti zašto ste u Beogradu", jedna je od prvih preporuka.

Zatim: „Ako ste u grupi ljudi, nemojte da promenite ponašanje samo zato što se osećate bezbedno. Nemojte se držati za ruke, ljubiti ili izražavati naklonost na ulici ili javnom mestu, osim kada ste na događaju Prajda. Preporučujemo da nosite neutralnu, običnu odeću kada se krećete gradom. Ako želite da nosite boju za lice na paradi ili događaju, nanesite je tek kada stignete na događaj i uklonite je pre nego što odete. Čak i torba sa motom ponosa može da vas učini metom. Ponesite običnu torbu za nošenje vaših osnovnih stvari."

„Sve incidente mržnje prijavite policiji, a takođe i Beograd Prajd-u."
„Ponašajte se s poštovanjem prema policiji, oni su na dužnosti i tu su radi vaše zaštite" naglašava se u uputstvu. "Oni mogu izgledati zastrašujuće i neprijateljski, nemojte da vas to odvrati. Verujte njihovom profesionalizmu. Ne svađajte se sa policijom bez obzira na sve."

Takođe i: „Ne pokušavajte da priđete demonstrantima protiv ponosa i da se s njima raspravljate, svađate ili raspravljate. To može biti opasno. U hitnim slučajevima, policija će možda morati da evakuiše ljude na bezbednu lokaciju. Uvek se pridržavajte saveta policije i ne pokušavajte da odete ako policija/organizatori kažu da nije bezbedno."

Beograd nema visok nivo uličnog kriminala, ocenjeno je u uputstvu, a učesnici se upozoravaju samo na džeparenje koje je na nižem nivou nego u drugim prestonicama Evrope, i kao najveća opasnost se izdvajaju "Huligani i tvrdokorni navijači", s tim što "lokalna policija ima iskustva s njima".

Ocenjeno je i da je "poslednjih godina zabeležen značajan napredak u stavovima javnosti o LGBTI+ zajednici u Srbiji. Ana Brnabić je 2017. godine imenovana za premijerku Srbije, čime je postala prva žena i prva gej osoba na toj funkciji."

„Već osam godina za redom, bili smo domaćini sigurnih beogradskih Prajd-a. Nameravamo da tako i ostane", zaključuju organizatori. Tradicionalno, Europrajd se završava paradom i koncertom.

Tokom parade LGBT+ zajednica će predstaviti zahteve vladama u regionu. Ruta parade će biti objavljena neposredno pred sam događaj.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi