Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Beograđanin koji je palio gej zastavu nakon 24 sata se izvinjava LGBT zajednici jer je širio mržnju

https://noizz.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 21. SEP 2021

Da li verujete da čovek može da se promeni? Onako iskreno, iz korena. Za samo 24 sata. Nakon otvorenog dijaloga, sa nekim nepobitnim činjenicama. Da, znamo, i mi baš ne verujemo, ali turbulentna vremena u Srbiji i izjave na društvenim mrežama pokušavaju da nas ubede u suprotno.
Sećate se Dragojevićeve Parade, simpatičnog filma koji je pomalo naivnom pričom pokušao da objasni da bivši ratni zločinci i momci sa ulice nakon suživota sa homoseksualcima mogu da promene mišljenje, da stanu na stranu Prajda i da su čak i spremni da popiju batine za novonastale gej prijatelje. U Srbiji nažalost bajkovita situacija.

Da nastavimo sa bajkom, upoznajmo Aleksandra. Aleksandar je živeo svoj skromni život pod parolom ubi, zakolji da peder ne postoji. Za njega naravno Prajd nije Prajd, nego Parada Sodome i Gomore, a svoje mišljenje o svemu je iskazao na onom anti globalističkom kontra mitingu u prošlu subotu, paleći zastavu sa duginim bojama. Ipak, Aleksandar je malo kompleksnije napisan lik, nego klasičan negativac koj ide okolo i pali zastave. Aca je bio i deo kursa debate koju je EU sponzorisao.

I onda zaokret za 180 stepeni. Aleksandar se izvinio zbog svog grubog rečnika, širenja mržnje i postupka gej zajednici. Kako i sam kaže, posle razgovara sa ljudima, shvatio je da je pogrešio i da od sad LGBTQ+ zajednica ima njegovu podršku.

Ako je ovo iskreno, super. Svaka čast. Sve petice za Aleksandra ako je samo na osnovu nekoliko razgovora u toku od 24h rešio da promeni mišljenje i stane na stranu normalnog ponašanja i razmišljanja.

Ali ipak, imamo malo više godina da bi verovali da se ovakvi stavovi u roku jednog dana i nekoliko razgovora menjaju. Ovo više podseća na ono kad si kao klinac, pa napraviš neku glupost, pa dobijaš od ćaleta par šamara da se uozbiljiš, i onda postaneš veći katolik od pape.

Izvini nekad zaista ume da bude najteža reč koju možeš da prevališ preko usta, još teže kad je iskreno i kad zaista misliš. Možda Aleksandar zaista tako misli. Možda. A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi