Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Beograd Prajd: Zbog pandemije Nedelja Ponosa i Prajd Marš u promenjenom obliku

https://www.slobodnaevropa.org  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 21. AUG 2020
Belgrade Pride. Foto: Darko Vojinović (AP)

Ovogodišnja Nedelja Ponosa i Prajd Marš planirani od 14. do 20. septembra održaće se u promenjenom obliku, saopštio je Organizacioni odbor Beograd Prajda.

Ovakva odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta zbog aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji i pandemije COVID-19.

“Program Nedelje Ponosa će se delom održavati onlajn dok će živi program biti redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa”, saopštili su organizatori. Beograd Prajd je skrenuo pažnju na to da je pandemija COVID-19 dodatno ‘ogolila probleme LGBT+ zajednice’.

“Nepostojanje zakonske mogućnost sklapanja životnog partnerstva onemogućava partnerima da donose odluke koje se tiču medicinskog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana“, navode u Beograd Prajdu i dodaju da su posebno ugrožene osobe koje žive sa HIV-om, a kojima je onemogućen monitoring terapije i stanja zbog konverzije infektivnih klinika u COVID-19 centre kao i osobama koje su u procesu medicinske tranzicije.

Beograd Prajd podseća da Vlada Srbije već pet godina ne radi ništa po pitanju regulisanja istopolnih zajednica, iako je na to obavezana od 2015. godine presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Na taj način, ističu u Beograd Prajdu, Vlada Srbije je propustila rok koji je sama zadala Strategijom za borbu protiv diskriminacije koja je prestala da važi 2017.

„Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održava onlajn, naglašavamo važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice i ukazujemo na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da nova Vlada Srbije bez odlaganja usvoji Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu“, navodi se u saopštenju.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi