Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Beograd i Priština: LGBT zajednica koja ne pristaje na granice

www.bbc.com/serbian  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 14. MAY 2020
BBC na srpskom/LGBT

Zajedničko im je i to što nisu poslušali savete roditelja - Jovana je majka molila da ne ide na Prajd u Prištinu, a Lendiju da, kada je u Beogradu, na ulici nikako ne govori albanski.

Kažu da se neposlušnost isplatila - zahvaljujući Jovanu i Lendiju, beogradski i prištinski aktivisti posećuju jedni druge, a Priština i Beograd bogatiji su za dreg žurke na kojima se nastupa na srpskom i albanskom.

Putovali smo sa Jovanom iz Beograda do Prištine gde se, zajedno sa dreg kraljicom Ostrogom, uputio da sa Lendijem organizuje još jednu dreg žurku koja spaja prištinsku i beogradsku scenu i pokušava da poruši podele koje je izgradila politika.

Prilog možete pogledati ovde.

Za BBC na srpskom pripremile: Petra Živić i Lazara Marinković

Dvanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 115 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2009. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi