Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Ban Kimun na otvaranju Zimske olimpijade

tanjug  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. FEB 2014

Generalni sekretar UN Ban Kimun će učestvovati u otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i održati govor tokom generalne skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta

Banov dolazak u Soči uslediće nakon što je nekoliko svetskih lidera odlučilo da ne prisustvuje Igrama, među kojima američki predsednik Barak Obama, nemački Joahim Gauk i francuski Fransoa Oland. Rusija je na udaru kritika Zapada povodom stanja ljudskih prava i zakona protiv gej "propagande", naveo je AP.

Po rečima portparola UN, Martina Nezirkija, jedan od razloga Banovog boravka u Sočiju su sve bliži odnosi između IOC i UN, koje on želi dalje da gradi.

Dve organizacije dele veoma slične vrednosti, naročito na planu korišćenja sporta za promociju mira i razvoja, napominje Nezirki, dodajući da će Ban u Sočiju imati i bilateralne razgovore sa svetskim liderima koji će prisustvovati Igrama.

Generalna skupština UN je u novembru usvojila rezoluciju koja poziva na globalni prekid neprijateljstava tokom Olimpijskih igara, koje će se održati izmedu 7. i 23. februara.

U rezoluciji se pominje tradicija starih Grka da tokom Igara vlada primirje, tokom kojeg se dozvoljava slobodan prolaz sportistima i gledaocima iz gradova - država, koji su često bile u međusobnim ratovima.

Generalni sekretar UN je u petak izdao saopštenje pozivajući na globalno primirje tokom Zimskih olimpijskih igara, naročito u Siriji, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi