Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Svet

Austrijska LGB organizacija: Ne želimo izjednačavanje s klasičnim brakom, registrovano partnerstvo bolje i savremenije

crol  ·  austrija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 20. APR 2017

Najstarija organizacija za zaštitu prava lezbejki, gejeva i biseksualnih osoba u Austriji, Homosexuelle Initiative Wien (HOSI), protivi se zakonskom izjednačavanju istopolnih zajednica s klasičnim brakom jer smatra da je postojeći austrijski zakon o registrovanom partnerstvu savremeniji i bolji.

Od 1. aprila austrijski istopolni parovi mogu ozakoniti svoje veze pred matičarima, a HOSI to smatra uklanjanjem zadnje značajne negativne razlike između registrovanog partnerstva i braka, a u svom saopštenju za javnost obrazlažu i zašto je to zapravo bolje rešenje.

"Preostale pravne razlike su gotovo nevažne u praksi. Nakon uvođenja mogućnosti usvajanja dece, kao i pristupa medicinski potpomognutoj oplodnji, lezbejke i gejevi zakonom o registrovanom partnerstvu imaju bolji pravni institut", tvrdi predsednica HOSI-a, Lui Fidelsberger.

Njen kolega Kristian Hogl dodaje kako je reč o zakonu za 21. vek, pisanom savremenim jezikom, koji ispunjava potrebe istopolnih parova za razliku od zakona o braku koji sadrži "formulacije nalik onima iz 19. veka koje odražavaju duh patrijarhata".

Veća društvena prihvaćenost ne ide nužno ruku pod ruku s bračnom jednakošću

Lui Fidelsberger kaže kako ne bi došlo do većeg društvenog prihvatanja, kao što to pokazuju inostrani primeri: "To se nije dogodilo ni u jednoj zemlji u kojoj su registrovana partnerstva zamenjena brakom - niti u pet nordijskih zemalja, niti u Velikoj Britaniji, zemljama Beneluksa ili Francuskoj. Ipak, glavna razlika u odnosu na Austriju jeste što sve te države imaju savremene zakone koji regulišu brak i razvod".

Kako god, iz HOSI-a ističu kako nisu posve zatvoreni prema bračnoj jednakosti - jednostavno zahtevaju da se zakoni o braku i razvodu temeljno reformišu i moderniziraju pre no što se institucija braka otvori za istopolne parove, osim ako zakon o registrovanom partnerstvu ne ostane na snazi i nakon uvođenja bračne jednakosti.

Fidelsberger ipak smatra kako nije realno očekivati bračnu jednakost s trenutnom parlamentarnom većinom, pa je stoga, kaže, efikasnije usmeriti energiju tamo gde ne zavise od politike - primera radi, u obrazovanje, podizanje svesti, jačanje postojećih antidiskriminacionih zakona ili borbu protiv mržnje te zločina iz mržnje.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi