Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka homoseksualaca

https://www.nedeljnik.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 27. MAY 2024

Gej muškarac tvrdi da je aplikacija za upoznavanje, Grindr, zlouptrebila njegovu HIV pozitivnu dijagnozu "kao komad mesa".

On je samo jedan od skoro 1.300 ljudi koji su pokrenuli građansku tužbu protiv kompanije u Velikom sudu u Velikoj Britaniji.

U tužbi se navodi da je kompanija zloupotrebila privatne podatke korisnika, uključujući detalje o njihovom HIV statusu i o tome kada su uradili poslednji test.

Grupna tužba kojom se traži kompenzacija i odšteta optužuje Grindr za kršenje zakona o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva zbog deljenja osetljivih podataka trećim licima u komercijalne svrhe bez pristanka korisnika.

Grindr poriče da je prodao ili delio zdravstvene informacije koje su prijavili korisnici, uključujući HIV status, u reklamne svrhe.

Čovek, koji iz pravnih razloga mora ostati anoniman, tvrdi da je bio meta reklama za HIV terapije na platformi i drugim društvenim medijima nakon što je uneo svoj status.

„Bio sam stvarno uznemiren", rekao je. „Grindr je gej institucija."

Tužbu koordinira advokatska firma iz Londona Ostin Hejs, koja kaže da su informacije o etničkoj pripadnosti korisnika Grindra i podaci koji se odnose na njihov seksualni život i seksualnu orijentaciju takođe potencijalno deljeni.

Norveški organ za zaštitu podataka kaznio je Grindra sa 6,5 miliona 2021. godine zbog odavanja korisničkih podataka trećim licima u marketinške svrhe, a bez pravnog osnova.

Advokat koji vodi postupak kaže da su korisnici pretrpeli veliki „strah, sramotu i anksioznost kao rezultat deljenja njihovih privatnih informacija".

Pomenuti korisnik je za Gardijan rekao da je svog muža upoznao na Grindru. On veruje da je lansiranje aplikacije koje se dogodilo 2009. „velika stvar za gej zajednicu".

„Nekada smo morali da stavljamo oglase u novine, ali kada je Grindr izašao, sve je bilo lakše", rekao je on.

"Više nisam morao da idem u pabove i barove, jer sam se tamo uvek osećao neprikladno... sve može na platformi."

Dodao je da je važno biti iskren na platformi o HIV statusu kako bi drugi korisnici mogli da preduzmu mere predostrožnosti kako bi izbegli infekciju, ali je bio „uznemiren" kada je su mu se na početnoj strani pojavile reklame o tome.

„Mislio sam da me telefon jednostavno prisluškuje, da nije do aplikacije. Nikada ne bih rekao da će Grindr da me proda kao komad mesa."

Portparol Grindra je rekao da kompanija nikada nije prodavala ili delila zdravstvene informacije koje su prijavili korisnici, uključujući HIV status, u reklamne svrhe.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.