Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Srbija

Juri živi u Beogradu i otkriva kako izgleda biti gej u Putinovoj Rusiji

www.nova.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 03. DEC 2023

U Ukrajini rat vodi oružanim metodama, a u svojoj zemlji represijom, spornim zakonima i propagandom. U pitanju je Vladimir Putin, predsednik Rusije, koja je nedavno usvojila zakon kojim međunarodni LGBT* pokret proglašava za ekstremističku organizaciju. Kako je Putin već godinama u hladnom ratu sa njima, mnogi pripadnici LGBTQ+ zajednice morali su da odu iz države u kojoj su rođeni zemlje. Jedan od njih je i Juri, koji sada živi u Beogradu, jer, kako kaže u ispovesti za "Novu", on je u svojoj zemlji zabranjen i nepoželjan.

Juri, koji zbog sopstvene bezbednosti ne želi da i njegovo prezime bude poznatno javnosti, iz Rusije je otišao 2022. godine. Trenutno živi u Beogradu, a sa nama je podelio kako je izgledao njegov život u domovini.

Godine represije
„U Rusiji nikada nisam bio 100 odsto otvoren po pitanju onoga što sam zapravo, samo sa bliskim prijateljima, ali se u isto vreme nisam krio. Na direktna pitanja o sebi odgovarao sam direktno. Jedine pozitivne stvari za LGBTQ+ zajednicu kojih se sećam datiraju iz ranih dvehiljaditih. Grupa „Tatu" je na Evroviziji predstavljala Rusiju, mogli ste da vidite neke gej osobe na televiziji, čak i u emitovanim reklamama. Tada sam imao 17 godina", kaže on.

Situacija se, ističe, promenila kada je Putin pokrenuo otvoreni rat protiv populacije čiji je pripadnik.

„Sve je promenjeno nakon građanskih protesta 2011. Tokom 2013. godine ustanovljen je savezni zakon protiv gej propagande, koji zabranjuje bilo kakve demonstracije, pa čak i razgovore sa maloletnicima o pitanjima pola i seksualnosti mimo standardne heteronormalnosti. Radio sam u javnom sektoru i obrazovanju i znam koliko je to dramatično uticalo na mlade ljude. Čak ni psiholozi i socijalni radnici od tada ne mogu otvoreno da rade svoj posao. Ne mogu da pruže podršku mladima koji osećaju da su malo drugačiji od drugih i bore se zbog toga", objašnjava sagovornik „Nove".

Tada je, po sopstvenom priznanju, shvatio da je zakon samo prvi korak ka potpunoj zabrani LGBTQ+ zajednice u Rusiji.


U Moskvu sam se preselio 2019. godine, bilo je potpuno drugačije nego u ostatku zemlje. Nekoliko gej klubova, ljudi na ulici izgledaju mnogo raznovrsnije, ali to nema ništa zajedničko ni sa jednom temom ljudskih prava. Bilo kakve aktivnosti u vezi sa Paradom ponosa su uvek bile zabranjene. Na primer, nikada nisam otišao na sastanak pre nego što sam pažljivo proverio profile na društvenim mrežama, samo da bih bio siguran da je u pitanju prava osoba i da je sigurno", kaže Juri.

Novi, drastičniji nivo represije počeo je 2022. godine.

Prelomni trenutak
„Tada novi zakon protiv propagande netradicionalnih vrednosti zabranjuje svaku otvorenu diskusiju o seksualnosti, ne sa mlađima od 18 godina, već za sve. Od kada je počeo apsolutni apsurd, striming servisi su totalno isekli gej priče u serijama, muzički TV kanali su obezbojili duge u K-pop muzičkim spotovima, čitave serije knjiga su uništene, jer se tamo pominju homoseksualni likovi. Nikada nije bilo tako ni u kasnom Sovjetskom Savezu, ni u modernom Iranu", nagašava on.

Naredni potez ruskih vlasti da proglasi međunarodni LGBT pokret za ekstremističku organizaciju Juri smatra apsurdnim.

„To je i više nego apsurdno, jer takva organizacija nikada ranije nije postojala. Sednica je zvanično bila tajna, jedina odluka je javno objavljena, bez ikakvih komentara i obrazloženja. Zanimljiva činjenica je da je nekoliko grupa aktivista pokušavalo da se uključi u proces, kako bi mogli da da se odbrane, čak su osnovali i pravi pokret sa istim imenom, ali sve njihove žalbe je Vrhovni sud odbio", objašnjava Juri.

Kada je reč o tome kako će sada, pod novim, još represivnijim uslovima, izgledati život pripadnika LGBTQ+ populacije u Rusiji, naš sagovornik ističe da je nemoguće znati.

KGB škola
„Ne možemo predvideti koliko će to definitivno uticati na ljude, jer ne znamo nikakve detalje materijala ovog zatvorenog procesa, ali generalno u ruskim zakonima postoje jasne kazne za ekstremiste. Za demonstraciju ekstremističkih simbola (možda će se time smatrati i duga) sledi novčana kazna ili pritvor do 15 dana. Za finansijsku podršku ekstremističkim organizacijma sledi do osam godina zatvora. Za organizaciju rada, odnosno učešće u radu ekstremističke organizacije, kazna je do 10 godina zatvora".

Sve ono o čemu Juri priča stiže direktno iz kuhinje Kremlja, a u istoj je glavni kuvar Vladimir Putin. Prema rečima našeg sagovornika - autokrata koji želi rastureno društvo.

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.